'STRAH OD KUPINE'

Danijela Crljen u svom romanu prvijencu ispričala je najtamnije, ali i sretne detalje života jedne male zajednice

24.09.2021 u 16:33

Bionic
Reading

Pisanje je čin ultimativne hrabrosti. Još ako imate hrabrosti objaviti roman, a književnost vam nije, kako se ono otrcano kaže, 'životni poziv', tada uvodna rečenica dodatno dobiva na težini. Danijela Crljen nije književnica, barem je kao takvu dosad nismo znali. Odsad ćemo je itekako i po tome znati

Njezin prvijenac 'Strah od kupine' (Naklada Fragment, 2021.) vješto je tkanje povijesti jedne splitske obitelji na različitim meridijanima. Malo Splita, lijepi predjeli Žeževice, nešto Dubrovnika, mrvica Zagreba, komadić Trsta, nađe se i ponešto Orjena, i eto ti priče koja se brzo uvuče pod kožu.

U našim mnogim svjetovima koji kroz nas prolaze poput oluja najstrašnijih, treba posebna vještina i snaga riječi, da bi se mogli prenijeti na papir. Ili ekran, nebitno.

Danijela Crljen ispričala je najtamnije, ali i sretne detalje života jedne male zajednice, ne zaboravljajući i povijesni kontekst u kojima su te zajednice živjele. Tako dobijemo simpatične sličice Splita s početka 20. stoljeća, Trsta kao ultimativne meke za jugoslavenske šopingholičare, ali i zlokobni kontekst rata iz 90-ih godina, kako u Splitu tako i na Orjenu.

Iako junake ove priče život nemilosrdno šamara s raznih strana, ona je napisana pitko i čita se vrlo lako. To bi je, reklo bi se, vještina koju je Danijela Crljen dosad skrivala od očiju javnosti. Ne nudi jednostavna rješenja za svakodnevne muke, ali mudrost koja se provlači kroz stranice ovog romana ono je što se pamti.

Vjerujemo da ćemo u neko dogledno vrijeme doživjeti i nove priče. Kažu, drugi album ili druga knjiga najteži su zadatak za autora. Pa da te vidimo, Danijela...

Iz naših rana ponekad izraste mirisno cvijeće. U ovom slučaju, smjestilo se između korica 'Straha od kupina'. Nekad sam pretjerivao sa čitanjem. Posljednjih godina valjda mi se čaša pisane riječi prelila pa sam prešao u apstinente. Mene je Danijela natjerala na čitanje, siguran sam da će i vas.