zagreb comic con

Danas počinje 25. Crtani romani šou: U Zagreb se vraćaju najveća imena devete umjetnosti, donosimo detalje

03.06.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Od 3. do 5. lipnja 2022. godine u Zagrebu se po dvadeset i peti put okupljaju renomirani strip autori i ljubitelji stripa na 25. CRŠ Zagreb Comic Con festivalu stripa u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Otvorenje festivala održat će se danas, 3. lipnja, a posjetitelje u tri dana festivala očekuje raznovrsni program ispunjen predavanjima i druženjem sa strip autorima, promocijama novih izdanja, izložbama, Njuškalo strip kvizom te ponekim gostom iznenađenja

Program festivala uključuje i crtanja i posvete stripaša za publiku, veliki sajam stripova s prigodnim popustima, školu crtanja stripa za djecu i mlade, kao i dodjelu nagrada za najbolji dječji strip "Mladi lav". Od novih izdanja ističu se Marvelove uspješnice “Wolverine: Netsuke” remek-djelo Georga Pratta, kao i “Eternalsi” Johna Romite Jr. po scenariju Neila Gaimana. Osim Marvelovih hitova, Udruga Crtani Romani Šou predstavlja “47 Ronina” legendarnog Stana Sakaia i novitete omiljenog domaćeg autora Krešimira Biuka, “Sukići” i “Mala Tiki 2”.

Gost CRŠ-a je i umjetnik koji stoji iza pop-kulturnog fenomena Guy Fawkes maske

Zagrebački Comic Con ove će godine ugostiti Davida Lloyda, umjetnika koji stoji iza pop-kulturnog fenomena Guy Fawkes maske iz legendarnog stripa “V for Vendetta” na kojemu je radio s Alanom Mooreom. Surađivao s Jamiem Delanom i Grantom Morrisonom na strip serijalu Hellblazer za DC Comics, s Garthom Ennisom na War Storyju DC Comicsa, te s Warrenom Ellisom na djelu Global Frequency za Wildstorm.

Na festival također dolazi i talijanski strip crtač Giampiero Casertano, dugogodišnji stup i uzdanica kultnog serijala Dylan Dog. Casertano je svoju stripovsku karijeru započeo na serijalu Johnny Logan, a za Sergio Bonelli Editore je radio na Kenu Parkeru i Martinu Mysteriji, nakon kojih je napravio gotovo pedeset epizoda Dylana Doga. Izdavačka kuća Sergio Bonelli zastupljena je dolaskom i Pasqualea Del Vecchia koji je radio na Nicku Raideru, Napoleoneu i Texu Willeru, kao i svestranim Gianfrancom Manfredijem koji je svoj trag ostavio na serijalima Dylan Dog i Nick Raider, a od 1997. radio je na vlastitom serijalu s više od 130 nastavaka, Magičnom vjetru.

Andrea Freccero još od kraja osamdesetih počinje svoj dugi Disney period u kojem se bavi stripovima, ilustracijama i naslovnicama. Freccero je za Doubleduck, izrazito uspješnu seriju posljednjih godina, kreirao glavne likove, a nedavno je pokrenuo i seriju parodija na Star Trek pod nazivom Star Top, a radio je i na naslovnicima Topolina. Daniele Busnelli suosnivač je kulturne udruge AMys koja na godišnjoj razini objavljuje reviju Corriere del Mistero posvećenu Martin Mystèreu te organizira izložbe i susrete posvećene toj "misterioznoj" temi.

Za Corriere del Mistero radi scenarije, ilustracije i ima ulogu kolorista. Festival će ugostiti i Stevana Subića, osvajača brojnih nagrada za strip, među kojima i pet glavnih nagrada na raznim strip festivalima u Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji, a 2011. osvaja grand prix na međunarodnom natječaju u Genovi Conflicts – War Baloons, koji mu dodjeljuje žiri kojim predsjeda Sergio Toppi.

Na festivalu su zastupljene i domaće snage

Domaće snage predstavlja Nik Titanik, zagrebački karikaturist, ilustrator i strip crtač pravog imena Nikola Plečko koji je tijekom 2021. i 2022. godine ilustrirao i grafički oblikovao prve 3 slikovnice iz serije meteo-slikovnica “Vremenaste priče” za koje je tekst napisao poznati meteorolog Zoran Vakula.

U sklopu festivala održava se i natječaj “Mladi lav” za najmlađe strip umjetnike čiju ćete izložbu radova moći pogledati u Tvornici, a oni najbolji će osvojiti i vrijedne nagrade. Osim “Mladog lava”, moći ćete uživati i u izložbi Stjepana Štefa Bartolića “Hrvatski strip za djecu”. Izložba je koncipirana kao kratak pregled autorovog opusa namijenjenog djeci i mladima, poput serijala Komarac scenarista Darka Macana koji je izlazio devet godina u časopisu Zvrk, zatim stripa Gluhe laste koji u Modroj lasti kontinuirano izlazi dvadeset i šest godina, kao i stripa Užas Zlica Gadost i vila Radost koji u časopisu Radost izlazi šest godina.

Na festivalu će se održati i promocija časopisa Strip-PREFIKS, četvrtog broja OHOHOzina, stripa Hydria Maje Pavlovića, strip-fanzina Majdanska Garaža broj 3, knjige “Hrvatski punk i novi val 1976 - 1987” i stripa “Knjiga godine” Mihaele Erceg.

Ulaz na festival i sve aktivnosti u sklopu Zagreb Comic Cona je besplatan, a festival možete posjetiti u petak od 16:30 do 22 sata, u subotu od 10 do 22 sata i u nedjelju od 10 do 18 sati.

Na festivalskom sajmu izlagati će: Sandorf, Stripovi na kvadrat, Torpedo Comics Zagreb, Naklada Fibra, Strip Centar Tino, Higher Ground COmics - Logossun, Nova Stvarnost, Art-Materijal, Tally, David Lloyd, Dino Idrizbegović, Edvin Salihović, Frano Petruša, Helena Klakočar i Udruga Crtani Romani Šou.

Više informacija o festivalu dostupno je na Facebook stranici Crtani romani šou ili na web- stranici festivala.

  • +6
Crtani romani šou Izvor: Promo fotografije / Autor: Nik Titanik