BOGATI PROGRAM

Dan Dvorane Lisinski uz Muppete

27.12.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Na Dan Dvorane Vatroslava Lisinskog, 29. prosinca, održat će se tradicionalni Filharmonijski bal Zagrebačke filharmonije kojom će ravnati maestro Peter Guth, veliki nasljednik bečke glazbene tradicije, a bit će dodijeljene i nagrade Hrvatske glazbene mladeži i biti održan koncert njezinih dobitnika. Uz sve navedeno mlada kantautorica Dina Rizvić predstaviti će svoj novi album te će bit premijerno prikazan film The Muppets

Za cjelovečernjeg programa Dvorana Vatroslav Lisinski pokazat će svoje mogućnosti, kazao je ravnatelj KD Vatroslav Lisinski Dražen Siriščević na konferenciji za novinare najavivši pet događanja u tri prostora - Maloj i Velikoj Dvorani te u predvorju.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije(ZF) Miljenko Puljić najavio je Filharmonijski bal kojim će ravnati danas 'najsjajniji promicatelj glazbe obitelji Strauss maestro Peter Guth'. Taj poznati dirigent i violinist stekao je međunarodni ugled jedinstvenim nastupima kojima nadahnjuje i glazbenike i publiku te vođenjem orkestra u tradiciji Johanna Straussa ispred orkestra s violinom u ruci.

Na programu bala su djela glazbene dinastije Strauss i valceri 'Na lijepom plavom Dunavu', 'Proljetni glasi', 'Vino žene i pjesma', Uvertira operete 'Šišmiš', "Trič-trač polka" i dr. Sudjelovat će i članovi Baleta HNK u Zagrebu čiju koreografiju i režiju potpisuje Svebor Sečak.

U sklopu tog koncerta bit će dodijeljena i prestižna nagrada ZF i Zagrebačke banke za mladog glazbenika godine koju je ove godine dobio bariton Ljubomir Puškarića. Studij pjevanja mladi je bariton započeo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu a diplomirao je na Glazbenoj školi Sveučilišta Indiana u SAD-u. U ovoj je godini ostvario 17 scenskih nastupa na kazališnim pozornicama u Hrvatskoj. Nagrade obuhvaća koncert sa ZF i 75.000 kuna brutto.

Gitarist Srđan Bulat i udaraljkaš Filip Merčep dobitnici su ovogodišnje nagrade Hrvatske glazbene mladeži "Ivo Vuljević" za najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika. Koncert dobitnika i svečano uručenje nagrade, koja se dodjeljuje od 1988., također će se održati na Dan dvorane Vatroslava Lisinskog.

U okviru predstavljanja mladih glazbenika koncert će održati i Dina Rizvić, koja će predstaviti autorske pjesme s CD-a 'Bez poraza'. Nikolina Mazalin iz Croatia Recordsa kazala je da je riječ o izuzetno talentiranoj glazbenici trenutno na studiju kompozicije u Americi, multiinstrumentalistici koju je preporučio i preminuli Boško Petrović.

U okviru Dana Dvorane održat će se i hrvatska pretpremijera glazbene komedije The Muppets te predstavljanje albuma uživo Filharmonijskog bala iz 2006. pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja, koji je objavljen na poticaj i uz potporu Zagrebačke filharmonije.