FINALISTI TPORTALOVE KNJIŽEVNE NAGRADE

Damir Karakaš: Uvijek sam imao svoj put i svoje viđenje literature

03.07.2017 u 11:22

Bionic
Reading

Pisac Damir Karakaš svojim romanom 'Sjećanje šume' (Sandorf) jedan je od finalista tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman. S nama je podijelio misli o svom pisanju i motivaciji te temama kojima se bavi u ovom odlično prihvaćenom romanu

Odavno sam htio napisati ovaj roman o djetinjstvu koje je za svakoga jako bitan period jer se tada gradi slika svijeta. No, dobro sam znao da tu ima puno zamki, počevši primjerice od naknadne pameti pa do pravog načina da bi se ušlo u taj svijet dječje metafizike, u intimni svijet osjećaja i osjetljivosti.

Osim toga, kada pišemo o tim inicijalnim slikama, iz naranije dobi, ponovno ispisujemo vlastitu prošlost – jer kako kaže Danilo Kiš o svojim Ranim jadima – prošlost i sjećanja su uvijek varljivi. Što se pak tiče stila, pokušavam pisati jednostavno i precizno, da bih išao što dublje, ali nije to ona jednostavnost kao kad prelaziš plitki potok, nego kao kad prelaziš podivljalu rijeku. Svakako moram spomenuti i dugogodišnju lektoricu Marinku Botić, koja mi je u posljednje dvije knjige bila i urednica, te Roberta Perišića, dugogodišnjeg urednika i prijatelja, s kojima sam često razgovarao o ovoj knjizi, da se stvori željeni tekst koji je morao biti usklađen na svim razinama.

U realizaciji mi je od velike pomoći bilo i iskustvo, ovo mi je deveta knjiga, a siguran sam da sam je pisao prije samo pet-šest godina da ne bih uspio. A o recepciji u rodnom kraju: nedavno sam lutao po ličkoj šumi i sreo poznanika s ovcama koji mi je rekao, pričaju da si ti skrenuo. Ne znam je li mislio da sam poludio ili skrenuo na neki drugi način, ali ja sam uvijek imao svoj put i svoje viđenje literature.

Intervju Damir Karakaš: 'Ako pod hitno nešto ne učinimo, omladina će od abecede jedino znati za slovo U'

O književnoj nagradi tportala

Desetu godinu zaredom tportal dodjeljuje književnu nagradu za najbolji hrvatski roman, a na natječaj je ove godine prijavljeno 47 naslova. Nakon odabranih 11 polufinalista, tportalov žiri stručnjaka koji čine pisac i urednik Miroslav Mićanović (predsjednik žirija), publicistica i književna kritičarka Katarina Luketić, spisateljica i kritičarka Jadranka Pintarić, prevoditeljica Ursula Burger te kazališni redatelj Ivica Buljan, odabrao je pet romana,

Naslove 'Stajska bolest' Slađane Bukovac, 'EEG' Daše Drndić, 'Sjećanje šume' Damira Karakaša, 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka i 'Pjevač u noći' Olje Savičević Ivančević žiri je uvrstio je u finale tportalove književne nagrade vrijedne 50 tisuća kuna, a dobitnika ćemo doznati ćemo 7. srpnja. Partner nagrade Lenovo Hrvatska pripremio je Lenovo phablete za sve finaliste.