IZLOŽBA U MIMARI

Kroničar hrvatske gluposti Nik Titanik obilježava 25 godina karijere, donosimo njegovu prvu objavljenu karikaturu

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 05.09.2019 14:01
  • Objavljeno 04.09.2019 u 08:57
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Božidar Babić

Retrospektivna izložba karikatura Nika Titanika povodom 25 godina karijere pod nazivom 'Kronika hrvatske gluposti' otvara se 24. rujna u zagrebačkom Muzeju Mimara i predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine te čija arhiva broji oko 10 tisuća objavljenih karikatura

'Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama, pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazizvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe', kaže kustosica njegove izložbe u Mimari Sonja Švec Španjol.

Djelovanje Nika Titanika, kaže, obuhvaća portretnu i geg-karikaturu, odnosno situacijsku karikaturu.

'Portretnoj karikaturi je primarno bio posvećen na počecima svojeg djelovanja, ali se i danas njome aktivno bavi, prvenstveno u kontekstu izrade karikatura po narudžbi. Kod portretne karikature naglasak je uvijek na psihološkoj studiji karaktera, dok Nik obogaćuje crtež nizom popratnih detalja i rekvizita, što je stilska odlika i njegovih geg-karikatura. U području situacijske karikature Nik Titanik na dnevnoj bazi izrađuje dvije karikature: dnevno-političku i sportsku. Dnevno-politička karikatura je najprikladnija za izražavanje kritike društva, a često poprima i karakter satire. Karikaturu svakodnevnice Nik često ističe kao najdraže područje i unutar njega na svakodnevnoj bazi obrađuje sport, a često i univerzalne društvene teme kao što su muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi, a dotiče se i pitanja kulture, umjetnosti i ekologije', kaže Švec Španjol.

Izložba, objašnjava, obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printova digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 1980-ih, preko prvog objavljenog rada u karijeri, karikature Davora Gopca iz studentskog lista Puls 1994., potom karikatura Stjepana Mesića i Franje Tuđmana objavljenih tijekom 1990-ih u tjedniku Danas, pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara.

  • +1

Nik Titanik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nik Titanik

Radovi kronološki prate razvoj stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu karikaturu.

Uz karikature, na izložbi će posjetitelji moći razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz rad, razvoj i djelovanje Nika Titanika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!