HNK IVANA PL. ZAJCA

Čuvena belgijska skupina Needcompany zatvara svoj riječki festival predstavom 'Zauvijek'

06.03.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Jedinstvena belgijska umjetnička skupina Needcompany, jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog teatra, 6. ožujka u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci izvest će predstavu 'Zauvijek'

Predstava 'Zauvijek' zatvara Needcompany festival u sklopu Rijeke 2020, a riječ je o djelu inspiriranom Mahlerovim kompozicijama. Autorica ove predstave i koreografije je Grace Ellen Barkey, suosnivačica skupine Needcompany, a u predstavi bavi istim pitanjima kao i Mahler.

Pjesma u predstavi, kao i orkestracija, izvodi se u intimnom okružju kao prisjećanje glumca Maartena Seghersa. Seghers igra mračnu ulogu očajnog pjevača bez pratnje koji pobuđuje sjećanja na tugu Mahlerovog usamljenog lutalice; golema glazbena pratnja ga je napustila i sada, gol, pjeva djeliće pjesme rastanka koja bez instrumentalne pratnje zvuči sasvim apstraktno.

No, iza njega se nježnim i suptilnim plesom uprizoruju nestale harmonije kao podsjetnik na utočište orkestra: vezivno tkivo zajedništva koje nestaje kada smo suočeni sa smrću.

Odmah po završetku predstave, u kazalištu će članovi skupine Needcompany razgovarati s publikom. Razgovor će moderirati Nataša Antulov, dramaturginja u HNK Ivana pl. Zajca, koja radi i kao redateljica, dramaturginja i autorica na raznim kazališnim i filmskim projektima te Vedrana Klepica, hrvatska dramatičarka, dramaturginja i kazališna redateljica.