soundtrack za besciljne skitnje

[ČUJ OVO] Redateljica i scenaristica Dora Šustić: Muziku uglavnom slušam dok šećem gradom, a ova je pjesma savršena za zaljubljivanje u usputne prolaznike

19.02.2022 u 22:34

Bionic
Reading

Šustić je magistrirala scenarij na FAMU-u u Pragu, a do sada je napisala i režirala četiri kratka filma. Njezin televizijski projekt, serijal 'Maličke', nedavno je dobio Nagradu HBO Europe za razvoj projekta. Osim toga, autorica je i dobitnica prošlogodišnje Književne nagrade 'Drago Gervais' za rukopis romana pod naslovom 'Praznina'. I dok čekamo na taj roman, koji će uskoro biti objavljen, 'priveli' smo svestranu autoricu da napiše koji redak za novi nastavak našeg serijala 'Čuj ovo'

Slušanje glazbe jedan mi je od najdražih hobija kojima najrjeđe pribjegavam. Vrlo rijetko slušam muziku kod kuće ili dok radim, odnosno sjedim za laptopom. Ne mogu se koncentrirati na pisanje i čitanje ako glazba svira u pozadini, jedino ako je pjesma dio neke scene koju zamišljam, onda je silujem na ripitu do iznemoglosti. Uglavnom slušam muziku dok šećem gradom. Obožavam takve besciljne šetnje ulicama i parkovima i to radim nekoliko puta tjedno. Što veći grad i veća gužva, to bolje. Posljednjih dva mjeseca gubim se po Berlinu i stalno slušam istih dvadesetak pjesama. Poseban gušt mi je slušati pjesme na našem jeziku, osjećam se kao da imam nekakvu tajnu dok se vozim U-Bahnom u gomili ljudi. Odlučila sam stoga podijeliti pet najslušanijih pjesama s mojih berlinskih skitnji.

My Queen Is Nanny Of The Maroons - Sons of Kemet

Sons of Kemet je britanski jazz bend karipskih korijena osnovan prije desetak godina. Otkrila sam ih gledajući seriju “I May Destroy You”, mislim da se u drugoj epizodi pojavi ova pjesma. Divna je. Nekako sanjiva, opuštajuća, a opet mračna i teška, kao zemlja. Često zamišljam da dodirujem mokru zemlju dok je slušam.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Šmiramo - Jinx

Ima li bolje pjesme za hodanje? Vjerojatno jedna od najdražih pjesama uopće.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Hu Man - Greentea Peng

Otkrila sam je ovo ljeto dok sam brijala na Mars u Djevici. Kad sam skužila da kaže “Mars strip me naked, take this identity…”, to je bilo dovoljno da postane svakodnevna mantra. Mars je u međuvremenu izašao iz Djevice, ali pjesma je ostala na ripitu.

Izvor: Društvene mreže

Travel - Bandaloop

Pjesma iz filma “Im Juli” Fatiha Akina, njemačko-turskog redatelja čije filmove jako volim. Savršena za bauljanje po buvljacima, kroz more ljudi, i zaljubljivanje u usputne prolaznike.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Shiva - MC Yogi

Nisam htjela varati tako da se u ovu listu zavukao i jedan “guilty pleasure”. Obožavam te ekstatične spiritualne yoga pjesme. Ovu sam otkrila na jednoj plesnoj radionici i od tada je ne mogu prestati slušati. Volim i plesati uz nju sama doma, a otkad sam prije dva mjeseca otkrila bežične slušalice, iskustvo je spektakularno.

Izvor: Društvene mreže