eufrazijeva bazilika u poreču

Crkva u Istri na svoju ruku preuredila UNESCO-vu svjetsku baštinu

31.08.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Porečka Eufrazijeva bazilika još je 1997. uvrštena na popis zaštićene baštine UNESCO-a, kao najbolje sačuvani ranokršćanski kompleks na svijetu. Biskupske vlasti su, unatoč tome, crkvu odlučile samostalno preurediti, prekrivajući, među ostalim, jedan od najznačajnijih renesansnih elemenata u Hrvatskoj, ukrasni zastor na prednjem dijelu oltara. Kad je javnost reagirala, obećali su ukloniti sporne nove elemente

Porečki konzervator Ivan Matejčić, koji je upozorio da bi se zbog incidenta mogla prvi put očekivati i intervencija iz samoga UNESCO-a, za Novi list je nabrojao kakve su sve devastacije napravljene na Eufrazijevoj bazilici prilikom njezina najnovijeg preuređenja, obavljenog bez konzultacija s konzervatorima i Ministarstvom kulture.

'U prvom redu, to je šareni 'ukras', koji je postavljen na mramornu biskupsku katedru, a koju je dao sagraditi biskup Eufrazije sredinom 6. stoljeća i koja s pripadajućom klupom za kler predstavlja jedini potpuno sačuvan primjer ove vrste liturgijske opreme na svijetu koji je još uvijek u funkciji', rekao je Matejčić, dodajući da je druga devastacija pokrivanje antependija pred glavnim oltarom koji je 1451. godine od pozlaćenog srebra dao izraditi biskup Ivan Porečanin.

'U Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža natuknica 'antependij' ilustrirana je upravo fotografijom antependija biskupa Ivana iz Eufrazijane', pojasnio je Matejčić za Novi list.

Spomenuti šareni 'ukras', za koji je rekao da je postavljen na biskupsku katedru, odnosi se na neobarokne drvene paravane koji, mada ništa nisu fizički oštetili, prema Matejčiću svejedno predstavljaju 'ozbiljnu nagrdu' jer neobarokni elementi nemaju veze s bazilikom. Problematičan je i crveni tepih kojim su pokriveni nadgrobni spomenici.

Kako točno 'preobrazba' crkve izgleda, može se vidjeti na fotografijama porečkog portala Parentium snimljenim 29. kolovoza.

Eufrazijeva bazilika 29. kolovoza Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Parentium

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth Novom listu je potvrdila da su sve intervencije, o kojima su ih obavijestili zgrožena stručna javnost, građani i vjernici, rađene bez njihova znanja. Iz njezina su odjela, rekla je, napisali očitovanje u kojem su od Porečke i pulske biskupije tražili uklanjanje novopridodanih elemenata te pokretanje inspekcijskog postupka Ministarstva kulture.

Kancelar Porečke i pulske biskupije Sergij Jelenić rekao je kako će se sporni elementi ukloniti u što kraćem roku.

Ministarstvo kulture obavijestit će uskoro javnost o svojim koracima u ovom slučaju te mogućnosti da se u njega uključi i UNESCO.