INSPIRIRAO 'VELIKO PLAVETNILO'

'Čovjek delfin': Film o legendarnom roniocu Jacquesu Mayolu u kinima

28.06.2019 u 11:21

Bionic
Reading

U kina je stigao 'Čovjek delfin', priča o Jacquesu Mayolu, legendarnom roniocu na dah čiji je život bio inspiracija za kultni film Luca Bessona 'Veliko plavetnilo'

Koristeći arhivsku građu, podvodne snimke i razgovore s nizom sugovornika, dokumentarni film 'Čovjek delfin' u režiji Lefterisa Charitosa gledatelje vodi u svijet Jacquesa Mayola (1927. – 2001.), legendarnog ronioca na dah i nositelja brojnih svjetskih rekorda, čiji je život poslužio kao inspiracija Lucu Bessonu za kultni film 'Veliko plavetnilo'.

Film 'Čovjek delfin' putovanje je od Japana, gdje je Mayola kao dječak prvi put zaronio u društvu tradicionalnih ama, žena koje roneći na dah sakupljaju bisere s morskog dna, preko Indije i Bahama, gdje je kulminiralo njegovo ikoničko rivalstvo s Talijanom Enzom Maiorcom, sve do Mediterana i Elbe, gdje je postao prvi čovjek koji je roneći na dah dosegnuo dubinu od 100 metara.

O njemu u filmu govore neka od najvažnijih imena svjetskog ronjenja na dah, poput Williama Trubridgea, Meghan Heaney-Grier, Umberta Pelizzarija i drugih, a narator je Jean-Marc Barr, glumac koji je utjelovio Mayola u 'Velikom plavetnilu'.

Film se prikazuje u Dokukinu KIC 28, 29. i 30. lipnja te u Pop-up kinu Samobor 29. i 30. lipnja, a tijekom srpnja stiže i u ostale hrvatske gradove, Pulu, Rijeku, Rovinj, Split i otoke (Kino Mediteran), Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar i Varaždin.