NA STROSSMAYEROVOM TRGU

Čitatelji se u Zagrebu družili s omiljenim svjetskim piscima

07.09.2017 u 09:57

Bionic
Reading

U sklopu 5. Festivala svjetske književnosti izdavačka kuća Fraktura i 24sata na Strossmayerovom trgu u Zagrebu organiziraju Čitaonicu na otvorenom koja će trajati do 10. rujna, od 10 do 22 sata, a na kojoj se mogu čitati novine i knjige te slušati neke od poznatih autora kako čitaju svoja djela. Prvog dana, 6. rujna, čitali su Korana Serdarević, Igor Štiks i Philippe Claudel

Posjetitelji Čitaonice na otvorenom od 20 sati imali su prilike čuti autore koje Festival svjetske književnosti smatra vodećim glasovima svojih generacija i zemalja, Koranu Serdarević, Igora Štiksa i Philippea Claudela.

Korana Serdarević radila je kao novinarka Večernjeg lista i tjednika Forum, a bila je i suradnica nekih tjednika i portala. Osvojila je dvije prve nagrade za kratke priče, a 6. rujna u sklopu Čitaonice na otvorenom čitala je iz svoje prve objavljene knjige 'Nema se što učiniti'.

  • +8
Čitaonica u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Igor Štiks nagrađivani je pisac i znanstvenik rodom iz Sarajeva, a čitao je iz svog najnovijeg proznog djela 'Rezalište'. Njegova dva prethodna romana 'Dvorac u Romagni' (2000.) i 'Elijahova stolica' (2006.) publika je dobro prihvatila, a prevedena su na 15 svjetskih jezika.

Francuski pisac, scenarist i redatelj Philippe Claudel autor je niza romana i jedan je od najpoznatijih suvremenih francuskih književnika. Proslavio se romanom 'Sive duše' (2003.), koji je proglašen najboljim romanom godine i već u prvom tjednu prodan u 50 tisuća primjeraka. Roman je preveden na tridesetak jezika. Posjetiteljima Čitaonice na otvorenom čitao je iz filozofskog romana o umiranju 'Stablo u zemlji Toraja' (2016.), koje je upravo objavljeno na hrvatskom. Čitao je originalni francuski tekst, dok je u isto vrijeme na ekranu, za hrvatsku publiku, išao prijevod.