ZA GUARDIAN

Čitatelji Elene Ferrante doći će na svoje; počinje pisati tjednu kolumnu

19.01.2018 u 08:38

Bionic
Reading

Autorica slavne tetralogije 'Napuljski romani', talijanska književnica Elena Ferrante počinje pisati kolumnu za britanski Guardian Weekend, a pristala je jer je htjela testirati može li redovito isporučivati tekstove za časopis

Godinu dana nakon što joj je istraživački novinar razotkrio identitet talijanska književnica poznata po pseudonimu Elena Ferrante i tetralogiji 'Napuljski romani' opet piše. Ovaj put u pitanju je kolumna za britanski časopis Guardian Weekend, koju će spisateljica tjedno isporučivati. Tematski će se baviti širokim područjem, uključujući djetinjstvo, starenje i seks.

U prvoj kolumni, prema najavama, dotaknut će se prve ljubavi.

Ferrante je povodom ove nove suradnje rekla da ju je privukla mogućnost da testira koliko može biti redovita u pisanju, a iskustvo je opisala kao 'odvažnu i napetu vježbu'. Kolumne će prevoditi njezina stalna suradnica Ann Goldstein.

Među engleskim čitateljima knjige Elene Ferrante jako su popularne, osobito njeni 'Napuljski romani', čiji je prvi dio 'Genijalna prijateljica' na engleskom objavljen 2012. Tri nastavka, 'Priča o novom prezimenu' (The Story of a New Name, 2013.), 'Oni koji odlaze i oni koji ostaju' (Those Who Leave and Those Who Stay, 2014.) i 'Priča o izgubljenom djetetu' (The Story of the Lost Child, 2015.), postali su bestseleri u Engleskoj, a 2016. objavljena je i 'Frantumaglia', zbirka autoričinih eseja i pisama.

Ferrante trenutno radi i na scenariju za televizijsku adaptaciju 'Genijalne prijateljice' za HBO.

Časopis Guardian Weekend s njenom kolumnom izlazi 20. siječnja.