U LONDONU

Charles Dickens bez filtara: Velika izložba donosi i pismo u kojemu batleru daje precizne upute kako da se gosti na večeri ne napiju

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 12.02.2020 12:14
  • Objavljeno 12.02.2020 u 11:48
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: KIRSTY O'CONNOR / PA IMAGES / PROFIMEDIA

Izgubljeni portret slavnog književnika te dvadeset i pet njegovih neobjavljenih pisama premijerno će se prikazati na velikoj izložbi u Muzeju Charlesa Dickensa

Muzej Charlesa Dickensa u Londonu od privatnog je kolekcionara kupio veliku kolekciju njegovih stvari, uključujući portret koji je kredom i pastelom naslikao britanski portretist Samuel Laurence. Iz muzeja kažu da vjerojatno potječe iz 1837., a donedavno se smatrao izgubljenim, mada postoji i njegova litografija.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Kirsty O'Connor / PA Images / Profimedia

Uz njega, izložba će uključivati pisma slavnog književnika, među kojima je najzabavnije svakako ono u kojemu svome batleru daje precizne upute za zabavu uz večeru. Bez šampanjca i sa što je moguće manje vina za goste prije hrane. Samo on i njegov prijatelj, urednik magazina Punch Mark Lemon, mogu za vrijeme jela piti kuhani džin.

'U principu, ne dozvoli da se svi odmah previše napiju', kaže ravnateljica muzeja Cindy Sughrue, objašnjavajući Dickensove detaljne upute batleru. 'Sam je radio svoj kuhani džin, obožavao ga je i znao je biti poprilično jak.'

Sughrue kaže da su imali priliku pretražiti ogromnu privatnu kolekciju u SAD-u i za izložbu izdvojiti najatraktivnije predmete. 'Bio je to lov na blago', rekla je za Guardian. 'Zaista iskustvo kakvo se ijednom muzeju rijetko pruža', dodala je.

Na koncu, nabavili su preko 300 predmeta, a prema Sughrue, u kolekciji ima istinskih dragulja koji otkrivaju privatni život Charlesa Dickensa.

'Sviđaju mi se sva njegova pisma, bilo ona objavljena, bila neobjavljena, jer su direktna, uvijek strastvena, često jako duhovita i spektakularno opisna... Kroz njih dobijete nefiltriranog Dickensa', kaže Sughrue.

U njima pisac se dotiče svog braka, veza, pogleda na Ameriku, ali i prigode kad se 1857. izgubio dok se šetao s kolegom piscem Wilkiejem Collinsom, koji je istegnuo gležanj nakon 'fantastične gimnastike' na putu.

Bili su u zbirci anonimnog kolekcionara, Dickensova obožavatelja još otkako je kao dijete pročitao 'Olivera Twista'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!