AUTORICA BARBARA BLASIN

'Širite ženski svijet!': Izložba o dizajnu progresivnih ženskih časopisa gostuje u Puli

05.02.2020 u 11:57

Bionic
Reading

Izložba 'Širite ženski svijet! Dizajn progresivnih ženskih časopisa 1934. – 1946.' koja se otvara u četvrtak, 6. veljače, u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUIU) u Puli, tematizira publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 1930-ih do prvih poratnih godina.

Polazeći od domaćih primjera, časopisa 'Žena danas', 'Ženski svijet' i 'Žena u borbi', izložba ih komparira sa suvremenim, međunarodno utjecajnim, srodnim svjetskim izdanjima poput francuskog časopisa 'Les Femmes' i američkog 'The Woman Today', ističe se u najavi Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), u čijoj se galeriji izložba održala prošlo ljeto.

'Ženski svijet je vaš svijet!', 'Širite Ženski svijet!', 'Žene čitajte Ženu danas!' i 'Pretplatite se još danas na Ženu danas!', samo su neki od reklamnih slogana koji uvode posjetitelje u povijesni kontekst između dva svjetska rata kad su objavljivani listovi namijenjeni ženama i uređivani od žena.

Riječ je o progresivnim feminističkim publikacijama koje u međuratnom razdoblju dobivaju formu glasila za 'žene iz svih društvenih slojeva', a koje su, kako bi bili zanimljivije širem krugu žena, nastojale objediniti teme koje su do tada izlazile u 'ženskim' žurnalima za žene, poput mode i domaćinstva, te one o kojima se tada gotovo isključivo raspravljalo u feminističkim glasilima, poput položaja žena u tadašnjem društvu.

Glasila feminističkih udruga izlazila su bez likovne opreme i grafički skromno uređene, no to se mijenja od sredine 1930-ih nakon unaprjeđenja tiskarskih tehnika, prvenstveno ofseta  i uslijed nove političke aktivacije ženskih udruženja nakon pada diktature 1934. godine, uredništva vode brigu o dizajnu, bogato su opremljeni fotografijama i ilustracijama.

U Kraljevini Jugoslaviji izlazila su dva takva ilustrirana časopisa, Žena danas (1936. – 1940.) i Ženski svijet (1939. – 1941.), oba su kao uređivački predložak koristila francuski list Les Femmes, pod čijim će se utjecajem i u drugim zemljama pokrenuti sestrinski časopisi, primjerice američki TheWoman Today.

Neke od urednica tih časopisa  u Drugom svjetskom ratu uređuju i glasila AFŽ-a, pa će u prvim poslijeratnim godinama oni imati sličnu uređivačku koncepciju i grafičko oblikovanje.

Autorica izložbe, otvorene do 28. veljače, je Barbara Blasin.