UDAR KORONE

Cannes se neće održati ni u srpnju, festivalski sajam prebačen online, paralelni programi otkazani

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 17.04.2020 13:54
  • Objavljeno 17.04.2020 u 13:54
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: L.Urman / Starface / Profimedia

Filmski festival u Cannesu u svom se 73. izdanju ipak neće moći održati u srpnju, kao što se razmatralo sredinom ožujka. Festivalski sajam Marché du Film prebačen je online, a prestižni paralelni programi (15 dana autora/Quinzaine des réalisateurs, Tjedan kritike/La Semaine de la Critique i l'ACID) su otkazani.

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio da su zabrane svih masovnih okupljanja na snazi sve do sredine srpnja zbog pandemije koronavirusa, Filmski festival u Cannesu ipak se ne može ni tada održati.

'Priznajemo da održavanje festivala krajem lipnja ili početkom srpnja sada više nije opcija. Teško je pretpostaviti da će se festival ove godine održati u svom originalnom obliku. No, počeli smo pregovarati s mnogim profesionalcima u Francuskoj i u inozemstvu. Svi se slažu da festival u Cannesu, koji je važan dio filmske industrije, mora istražiti sve opcije kako bi mogao poduprijeti filmsku 2020.', stoji u službenom priopćenju Filmskog festivala u Cannesu koji se prvotno trebao održati od 12. do 23. svibnja.

Bez obzira na sve, dodaju, festival i sajam koji se u sklopu njega inače održava, Marché du Film, nastavit će dokazivati važnost uloge koju imaju film, umjetnici, profesionalci, kina i publika, a ostale novosti nastavit će redovno komunicirati.

Sajam Marché du Film, koji godišnje privuče više od deset tisuća akreditiranih profesionalaca, ove će se godine održati online, a datum još nije poznat. 

Prestižni programi koji se svake godine odvijaju paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu - 15 dana autora/Quinzaine des réalisateurs, Tjedan kritike/La Semaine de la Critique i l'ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion/Association for the Distribution of Independent Cinema), su otkazani.

'Nemoguće je predvidjeti razvoj događaja zbog zdravstvene krize s kojom se trenutno suočavamo. Svaki od paralelnih programa, u dogovoru s Filmskim festivalom u Cannesu, traži najbolje načine na koje mogu pružiti potporu filmovima koji su prijavljeni na njihovo ovogodišnje izdanje', poručili su u zajedničkom priopćenju organizatori paralelnih programa.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!