NE PROPUSTITE

Čak 110 predstava u Europskoj noći kazališta

29.10.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Ovogodišnja Europska noć kazališta, manifestacija koju je pokrenulo Dječje kazalište Dubrava, održat će se 17. studenoga. U dvadeset i šest gradova Hrvatske odrasli i djeca moći će pogledati čak stotinu i deset predstava, ali i doživjeti kazalište na drukčiji način

Iako nisu svi programi besplatni, većina ih je ili besplatna ili s bitno sniženim cijenama ulaznica. Hrvatska se, iz razumljivih i nešto manje takvih razloga, baš i ne može pohvaliti s puno europskih inicijativa. Europska noć kazališta, manifestacija koja je pokrenuta još 2008. u Dječjem kazalištu Dubrava, važna je i zbog toga. No ipak je važnija po svojoj primarnoj namjeri – skrenuti pozornost javnosti na kazalište kao umjetnost kojoj digitalizacija i spektakularizacija svega možda jest naštetila, ali ne trajno.

U Noći kazališta koja će se ove godine održati 17. studenoga ne igraju samo predstave, iako je bitna sastavnica ove ideje i da većina kazališnih kuća i skupina u toj noći igra besplatno, nego se i otvaraju vrata institucija, pokazuje se kako nastaje živa umjetnost, govori se o kazalištu i druži u njemu...

Zamisao o Noći kazališta nastala je iz europskih iskustava kazališne redateljice Eleonore Rossi i entuzijazma Lea Vukelića, ravnatelja Dječjeg kazališta Dubrava. U 2008. održano je pilot-izdanje, čiji su potencijali prepoznati pa su se u sljedećim godinama manifestaciji pridružile brojne organizacije iz Hrvatske, ali je patent prenesen i u susjedne zemlje, pa je europski prefiks iz naziva projekta iz želje vrlo brzo prerastao u činjenicu.

Europska noć kazališta 2012. održat će se i u Sloveniji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Austrija, kao dosadašnji partner, morala je izostati zbog financijskih problema. Upravo zato što se bazira na ideji kazališta kao mjesta susreta i živosti, umjetnosti i svakodnevnog života, program Noći kazališta jednako je važan manjim sredinama kao i kulturnim središtima.

Program se održava i u gradovima poput Svetog Ivana Zeline, Kutine i Samobora ili Jastrebarskog, podjednako kao i u obalnim mjestima poput Poreča, Rovinja ili Kaštela Starog. Koliko je Noć kazališna važna kao poticaj ili prilika za promociju, svjedoči i podatak da je u velikoj većini slučajeva riječ o lokalnim produkcijama amaterskih ili kazališta vezanih uz otvorena učilišta, centre za kulturu i slične ustanove. Mnogi od programa u sklopu Noći kazališta nisu samo kazališni, nego i glazbeni ili izložbeni, i nisu rezervirani samo za večernje ili noćne termine.

U Kazalištu Virovitica, na primjer, gostuje Narodno pozorište iz Tuzle s 'Helverovom noći', tekstom koji ne treba propustiti u bilo kojoj izvedbi. Riječko Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca za Noć kazališta je rezerviralo i premijeru Hrvatske drame, Beaumarchaisovu komediju 'Figarov pir' u režiji mađarskog gosta Róberta Alföldija. Premijeru će imati i komad Ivana Vidaka 'Od stoljeća sedmog' u koprivničkom Domu mladih, dok u Poreču Zlatan Zuhrić i Enis Bešlagić igraju svoju duodramu 'Od E do Z'

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu moguće je u ranijim satima i razgledati, dok u večernjima daje suvremeno baletne 'Varijacije u f.ado molu', dok osječki HNK nudi jedinstvenu priliku da publika vidi kako zaista nastaje kazalište, jer za gledatelje otvara probu opere 'Nikola Šubić Zrinjski'. Najzaposlenije je, očekivano, Dječje kazalište Dubrava, koje će svoju 'Matildu' izmjestiti u Muzej suvremene umjetnosti, kako bi u svojoj kući moglo smjestiti predstave 'Ogledalce, ogledalce', 'Gašpar i napitak zločestoće' i 'Artomobil: djevojčica i stablo' u programu za djecu, te predstave Dramskog studija, nastup grupe orijentalnog plesa i norveško gostovanje, produkciju Centra Järvilakeus 'Autobus'.

Između kazališnih programa publiku će uveseljavati glumački glazbeni sastav Chische Lische, sastavljen uglavnom od članova ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh koji su već dokazali koliko dobro sviraju.