PRIJEPORI OKO PEN-A

Čačinovič odgovorila na prozivke Prosperova Novaka oko Nove ljevice

22.12.2016 u 14:39

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatskog PEN-a i suosnivačica stranke Nova ljevica Nadežda Čačinovič odgovorila je na optužbe Slobodana Prosperova Novaka da je njezin politički angažman nespojiv s vođenjem PEN-a

‘S. P. Novak smatra da bih trebala dati ostavku kao predsjednica PEN-a zbog svojeg angažmana na osnivanju Nove ljevice i poziva se na statut i presedane. PEN, međutim, u svakom slučaju očekuje i politički angažman od svojih predsjednika i članova, a kriterij je isključivo rade li to u skladu s principima i dokumentima PEN-a: zauzimajući se za slobodu izražavanja i svaku drugu slobodu funkcioniranja javnosti. Bliskost i udaljavanje S. P. Novaka kao predsjednika PEN-a od političkih struktura zahtijevalo bi posebnu analizu.

Kao ni kolegica Vesna Teršelić, svoje sudjelovanje u inicijativi nisam namjeravala pretočiti u prihvaćanje izvršnih dužnosti u novoj stranci. No za razliku od obaveza Vesne Teršelić, moj mandat u PEN-u prestaje za nekoliko mjeseci. I da sam smatrala da je nespojiv s mojim zalaganjem za osnivanje stranke, ne bih ga željela završiti prije roka jer se smatram dužnom najprije izvući PEN iz razmjerno nepovoljne financijske situacije u koju smo zapali zbog velikog smanjenja sredstava za redovnu djelatnost u mandatu Zlatka Hasanbegovića, što je valjalo popraviti traženjem drugih izvora, a nije jasno ni kako će financiranje biti za 2017. godinu. Predsjedanje PEN-om je, naravno, neplaćena dužnost', poručuje Nadežda Čačinovič u priopćenju proslijeđenom medijima.

Slobodan Prosperov Novak je u emisiji ‘Pola ure kulture’ prozvao Čačinovič, predsjednicu hrvatskog PEN centra te utemeljiteljicu nove stranke Hrvatska ljevica. Tvrdi kako je pravilo PEN-a da se ne može sudjelovati ni u jednoj političkoj stranici. Prosperov Novak podsjeća da je 1990. veliki književnik, lingvist i enciklopedist Tomislav Ladan samo zato što je želio pozdraviti utemeljiteljski skup HDZ-a prestao biti predsjednik PEN-a.