'mir mora zavladati'

Međunarodni PEN osudio rusku agresiju na Ukrajinu. Među potpisnicima su S. Aleksijevič, M. Atwood, Franzen, Pamuk, Rushdie... kao i neki hrvatski pisci

28.02.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Osudi režima Vladimira Putina u javnom su se pismu pridružili i neki hrvatski intelektualci

Međunarododni PEN objavio je otvoreno pismo u kojemu izražavaju solidarnost s Ukrajinom i pozivaju na kraj ruske agresije na tu zemljju. Otvoreno pismo kolegama piscima, novinarima, te svim ljudima u Ukrajini, kako navode u PEN-u, u 24 sata prikupilo je više tisuća potpisa.

Prenosimo otvoreno pismo objavljeno na web-stranicama međunarodnog PEN-a.

'Mi, pisci diljem svijeta, užasnuti smo nasiljem ruskih snaga protiv Ukrajine i hitno pozivamo na kraj krvoprolića. Osuđujemo rat koji je pokrenuo Vladimir Putin i njegovo odbijanje da prihvati pravo naroda Ukrajine da donesu odluku o svojoj budućnosti, bez uplitanja Moskve. Stojimo zajedno u podršci piscima, novinarima i svim ljudima iz ove zemlje koji proživljavaju svoje najmračnije dane. Osjećamo vašu bol. Svi ljudi imaju pravo na mir i slobodu izražavanja. Putinov je rat napad na demokraciju ne samo u Ukrajini nego diljem svijeta. Ujedinjeni smo u pozivu na mir, zahtijevamo prekid propagande koja hrani nasilje. Ne može biti slobodne i sigurne Europe bez slobodne i nezavisne Ukrajine. Mir mora zavladati,' stoji u otvorenom pismu međunarodnog PEN-a.

Među potpisnicima su Svetlana Aleksijevič, Margaret Atwood, Paul Auster, Jonathan Franzen, Aleksandar Hemon, Siri Hustvedt, Yann Martel, Benjamin Moser, Orhan Pamuk, Salman Rushdie, Elif Shafak, Colm Toibin, Olga Tokarczuk, Ljudmila Ulickaja i mnogi drugi. Među hrvatskim autorima i autoricama koji su potpisnici apela su Tomica Bajsić, Snježana Banović, Renato Baretić, Branko Čegec, Evelina Rudan, Zvonko Maković, Dražen Katunarić, Snješka Knežević, Edo Popović, izdavač Seid Serdarević i drugi.

Cjelovita lista potpisnika pisma dostupna je na web-stranicama međunarodnog PEN-a.