'ARTHUR EVANS U DALMACIJI'

Britansko-hrvatska arheološka trampa

07.05.2013 u 09:23

Bionic
Reading

U Muzeju Ashmolean u Oxfordu 10. svibnja 2013. održat će se arheološki simpozij 'Sir Arthur Evans u Dalmaciji' o putovanjima i otkrićima britanskog arheologa Arthura Evansa koji je dio programa predstavljanja Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu povodom njezina ulaska u Europsku uniju u srpnju 2013. u sklopu festivala Welcome Croatia

Arthur Evans je od 1884. do 1908. bio kurator Muzeja Ashmolean, najstarijeg javnog muzeja u Europi koji se nalazi u sklopu Oxfordskog sveučilišta te je u svijetu arheologije najpoznatiji po svojim iskopavanjima palače u Knosu na Kreti i razvijanju koncepta minojske civilizacije. No na početku svoje karijere, potaknut burnim i povijesno značajnim zbivanjima na ovim prostorima, desetak godina boravio je u Jugoistočnoj Europi na zalasku Otomanskog Carstva.

Od 1871. do 1882., putovao je današnjom Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom baveći se arheologijom i novinarstvom. Dok je putovao Dalmacijom 1879., na području nekadašnje rimske Narone trampio je svoj šešir za mramorne glave Oktavijanove žene Livije i Merkura sa seljakom koji ih je iskopao. Livijina glava, koja je postala dio zbirke Muzeja Ashmolean, kasnije je ujedinjena s ostatkom kipa koji je pronađen kasnije dok je sredinom 2000-ih bila na posudbi u Arheološkom muzeju u Splitu.

Na simpoziju će se nastojati istražiti širi kontekst Evansovih putovanja Balkanom, suvremene hrvatske arheologije kao i ostale 'hrvatske materijale' koje je Arthur Evans darovao Muzeju Ashmolean.

Izlaganje o odnosu Arthura Evansa i Muzeja Ashmolean održat će Yannis Galanakis sa Sidney Sussex Collegea, Helena Tomas sa Sveučlišta u Zagrebu će govoriti o hrvatskoj i egejskoj arheologiji, a John Wilkes s University College London i Branko Kirgin sa Sveučilišta u Splitu o Evansovim putovanjima u naše prostore.

Kuratorica Muzeja Ashmolean Susan Walker će održati izlaganje o Livijinoj glavi koju je Evans pronašao u Metkoviću, a Sue Sherratt s University of Sheffield o tzv. ostavi iz Makarske koju je Evans naslijedio od svog oca.

Simpozij je inicirala Flora Turner-Vučinić koja svojim projektom 'Mapiranje Hrvatske u kolekcijama Ujedinjenog Kraljevstva' nastoji privući pozornost britanske stručne javnosti na radove hrvatskih umjetnika, arheološke pronalaske i druge materijale koji potječu iz Hrvatske, no danas se nalaze u zbirkama muzeja i kolekcija u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Archaeopress je sponzor skupa, a u okviru festivala Welcome Croatia organiziraju i konferenciju 'Croatia at the Crossroads' koja će se održati u Londonu u lipnju.