OD PISCA DO AKTIVISTA

Boris Akunin protiv Putina

02.08.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Poznati ruski pisac detektivskih romana Boris Akunin, koji je stvorio lik Erasta Fadorina, u međuvremenu je postao jedan od najprominentnijih aktivista u Rusiji, organizirajući čak i prosvjede protiv predsjednika Vladimira Putina

Hrvatska je čitateljska publika već imala priliku uživati u napetim detektivskim romanima Borisa Akunina, koje je kod nas objavio Profil. Glavni je lik Akuninovih romana pronicljivi, ali i vrlo privlačan ruski policajac iz 19. stoljeća Erast Fadorin, čije avanture uskoro dolaze i na veliko platno u filmu 'The Winter Queen' u produkciji Paula Verhoevena (režisera 'Totalnog opoziva' i 'Sirovih strasti'). Romani s Fadorinom u centru priče u Rusiji su odavno bestseleri, prodavši se od 1998. godine u 13 milijuna primjeraka, što je i njihovog relativno povučenog autora učinilo bogatim čovjekom.

Akunin je ubrzo kupio kuću u Bretanji, gdje sada piše svaki novi roman, dok se u Rusiji nije baš isticao izjavama koje su bile izvan područja književnosti. No sve to se promijenilo prije nekoliko godina, kada je Akunin počeo pratiti zbivanja na suđenju palom tajkunu Mihailu Hodorkovskom, kojeg je Vladimir Putin proglasio državnim neprijateljem broj jedan te ga na kraju i poslao u zatvor. Iako je teško povjerovati da je jedan od prvaka pljačkaških devedesetih godina u Rusiji potpuno nevinašce, način na koji se Putin obračunao s Hodorkovskim je demonstrirao spremnost ruskog predsjednika (pa premijera, pa opet predsjednika!) da ignorira podjelu moći u državi i manipulira sudstvom po volji.

Nakon toga se Putin ponovno kandidirao za predsjednika i u suštini izigrao ruski ustav, što je rezultiralo velikim građanskim demonstracijama u Moskvi, na kojima je sudjelovao i Akunin. U međuvremenu je ovaj povučeni pisac postao jedan od najistaknutijih aktivista za demokraciju u Rusiji, iako je isprva ozbiljno razmišljao o tome da zauvijek emigrira. Mišljenje je promijenio vidjevši prve velike antiputinovske prosvjede, te im se priključio, održaši jedan od najbolje primljenih govora. A u međuvremenu je i sam pokrenuo jednu prosvjednu šetnju.

Boris Akunin (pravim imenom Grigorij Čhartišvili) je nakon pobjede Vladimira Putina na predsjedničkim izborima preko svog bloga pozvao nekoliko prijatelja u šetnju Moskvom, s ciljem da obiđu statue svojih omiljenih ruskih pjesnika. Dogovorene nedjelje u svibnju Akunin ipak nije šetao s nekoliko prijatelja, nego su se pojavile desetine tisuća Moskovljana, svi se okupivši oko kipa Aleksandra Puškina, baš kao što je Akunin predložio!

Za The New Yorker Akunin je ovako objasnio svoj politički angažman: 'Ljudi koji su došli na prosvjed vjerojatno uopće ne čitaju moje romane. Došli su jer ih brine ono što se događa u Rusiji. Ona je kao Divlji zapad! Narod počinje polako razumijevati da je Rusija naša zemlja i da nešto moramo učiniti. Kad ne bih djelovao u takvoj situaciji, osjećao bih se vrlo loše.'

Tako je jedan popularan pisac kriminalističkih bestselera postao jedan od ključnih aktivista za demokraciju u Rusiji i dospio na popis neprijatelja autoritarnog predsjednika Vladimira Putina. Čini se da sve to Borisa Akunina ipak ne brine toliko, jer najavljuje kako vrijedno radi na četrnaestom romanu o Erastu Fadorinu. Otkriva kako se radnja odvija 1914. u Bakuu, te da je Fadorin u međuvremenu 58-godišnjak (dok je u prvom romanu jedva izašao iz tinejdžerskih godina). Hoće li Fadorin preživjeti Oktobarsku revoluciju, još se ne zna, jednako kao što je i misterij što će se desiti s neplaniranom političkom karijerom Borisa Akunina.