EPIDEMIJA U KULTURI

Borba muzeja i turističkih atrakcija s koronavirusom: Masovna zatvaranja i virtualni obilasci

03.03.2020 u 10:57

Bionic
Reading

Kako se koronavirus širi svijetom, velike turističke atrakcije i događaji koji privlače posjetitelje sa svih strana globusa itekako osjete posljedice. Iz dana u dan pristižu informacije o zatvaranjima muzeja i turističkih atrakcija, među posljednjima i pariškog Louvrea. Provjerili smo koje su sve čuvene kulturne institucije na popisu zatvorenih i kako se one koje ostaju otvorene namjeravaju boriti protiv epidemije

Na nekoliko jezika na ulazu u čuveni pariški Louvre, dom nekih od najpoznatijih remek-djela svjetske umjetnosti, Da Vincijeve 'Mona Lise' i skulpture Venere Milske, piše: 'Otvaranje Louvrea danas je otkazano. Obavijestit ćemo vas o mogućem vremenu otvaranja što prije budemo mogli. Hvala vam na razumijevanju.'

Louvre je samo jedna u nizu kulturnih institucija koje se zatvaraju zbog koronavirusa. U Francuskoj je potvrđeno više od stotinu slučajeva zaraženih, a od jučer su zabranjena sva javna okupljanja više od 5000 ljudi.

'Louvre je zatvoren prostor koji svakog dana ugosti preko 5000 ljudi', rekli su iz muzeja, objašnjavajući razloge svoje brige i zatvaranja vrata ustanove.

Zatvaranja kulturnih institucija počela su u Kini, odakle je novi virus i krenuo u prosincu 2019., kad je krajem siječnja zatvoren Disneyjev tematski park u Šangaju. Kako se virus širio, slijedila su zatvaranja Disneylanda i OceanParka u Hong Kongu te Disneylanda i zabavnog parka DisneySea u Japanu. Zatvoren je i popularni tematski park Legend Siam na Tajlandu, a na njihovim stranicama stoji da su se odlučili na to zbog pada posjetitelja.

Palača Gyeongbokgung, jedna od najpoznatijih atrakcija u Južnoj Koreji, nije zatvorena, ali je do daljnjeg otkazala službena vodstva. Samostalni obilasci su, doduše, i dalje dozvoljeni mada je očigledan manjak uobičajenih gužvi. U Japanu je zatvoren Tokyo Skytree, toranj od 634 metra i jedna od omiljenih destinacija turista koji prvi put dođu u grad. Najavljeno je, međutim, da će se otvoriti 15. ožujka.

Diljem Kine zatvoren je i niz muzeja koji su zbog toga pojačali aktivnosti na društvenim mrežama i digitalno nude svoje usluge. I slavni pekinški muzej u Zabranjenom gradu, smješten u nekadašnjoj carskoj palači dinastija Ming i Qing, među onima je koji sada nude virtualni pregled svojih zbirki, a popis se za ljubitelje muzeja stalno proširuje.

U Italiji je pak katedrala u Milanu 2. ožujka ponovno otvorena, ali 's organiziranim pristupom radi izbjegavanja velikih gužvi'. Scala, svjetski poznata operna kuća, još uvijek je zatvorena, barem do 8. ožujka. I nekoliko je muzeja u Milanu, Veneciji i drugim dijelovima Italije privremeno zatvoreno, a planiraju se otvoriti s novim sigurnosnim mjerama. Zbirka Peggy Guggenheim u Veneciji će, primjerice, dozvoliti veća okupljanja, ali od posjetitelja će tražiti da poštuju međusobnu udaljenost od najmanje jednog metra.

  • +20
Koronavirus diljem svijeta Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT