ROMAN SONIE VELTON

Bogato izmaštana i briljantno uvijena priča o tajnama, tkanju svile i izdaji

27.07.2020 u 11:11

Bionic
Reading

Roman 'Kupina i divlja ruža' prvi je naslov bivše odvjetnice, a danas autorice Sonie Velton. Roman je nadahnut stvarnim likovima i povijesnim događajima, a zbog svoje magične i bogate priče osvojio je dvije nominacije za nagrade Lucy Cavendish Fiction Prize i Myslexia Novel Competition. Ovaj prvijenac na hrvatski jezik prevela je Aleksandra Barlović

'Raskošan i dirljiv prvijenac. Sonia Velton svoju je priču istkala od niti izdaje, osujećenih snova i izjalovljenih dobrih namjera', 'Bogato i zadivljujuće, čulno i tankoćutno štivo. Dirljiv i dojmljiv prvijenac', 'Bogato djelo koje vas potpuno zaokuplja, s radnjom istkanom pomnjivo poput svile' i 'Roman koji duboko zaokuplja i uvlači vas u fascinantan te često opasan svijet. Svidio mi se', samo su neki od komentara uglednih autora koji su imali priliku prvi pročitati prvi roman nekadašnje odvjetnice Sonije Velton, pod nazivom 'Kupina i divlja ruža'.

A zbog zanimljive radnje, sigurno će privući i mnoge čitatelje. Kad Esther Thorel, supruga hugenotskog tkalca svile, spasi Saru Kemp od javne kuće, uvjerena je da postupa u skladu s Božjom voljom. Sara ne vjeruje da je bolje biti sluškinja nego bludnica, ali je mogućnost da umakne gramzivoj gospodarici predobra da bi je odbila. U visokoj kući Thorelovih u Spitalfieldsu, čiji tavan ispunjava neobičan ritam tkalačkog stana, dvije žene uspostavljaju zbunjujuće prijateljstvo.

Fizička prisnost kupanja i odijevanja nije u skladu sa stvarnošću: Sara prezire sljepoću svoje gospodarice za licemjerje njezinog kućanstva, a Esther je previše zaokupljena vlastitim tajnama da bi u Sari vidjela bilo što osim još jednog načina da pokaže milosrđe. Estherinu pozornost privlači svila. Godinama je slikala uzorke, sanjajući da će ih njezin suprug jednoga dana istkati te pretvoriti u stvarnost. Kad se on nasmijao njezinoj ambiciji, Esther je nesvjesno pokrenula niz događaja koji će promijeniti sudbinu čitavog kućanstva Thorelovih te postaviti scenu za konačan obračun između nje i Sare.