GOSTOVANJA

Beogradsko dramsko pozorište u Zagrebačkom kazalištu mladih: Sezonu zatvaraju predstave 'Čitač' i 'Demokracija'

18.05.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Za kraj sezone u lipnju u Zagrebačkom kazalištu mladih najavljeno je gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta. U petak, 3. lipnja, na repertoaru je predstava 'Čitač', dramatizacija Fedora Šilija prema motivima romana Bernharda Schlinka u režiji Borisa Liješevića. Koprodukciju potpisuje BDP s Beo Art produkcijom Beograd

Prisjetit ćete se, prema istoimenom književnom predlošku redatelj Stephen Daldry snimio je 2008. film 'Žena kojoj sam čitao' s Kate Winslet, koja je za tu ulogu dobila Oscara. Hannu Schmitz u Liješevićevu 'Čitaču' glumi Mirjana Karanović.

U predstavi uz nju glume i Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić te Ivan Tomić. Nakon predstave u ZKM-u je za publiku organizirano druženje s umjetnicima. S glumicama, glumcima i redateljem predstave 'Čitač' razgovarat će novinar i pisac Srđan Sandić.

U subotu, 4. lipnja je na repertoaru 'Demokracija' Josifa Brodskog u režiji Veljka Mićunovića i koprodukciji BDP s Novosadskim pozorištem/Ujvideki Szinhaz. Prema riječima redatelja, predstava govori „o paradoksu demokracije koji vjerojatno leži u tome što sebe smatra za Dobro, što vječno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo. (...) Čovjeku na raspolaganju ostaju samo vlastiti obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju koračati sat ili dva. Ali za razliku od pojedinca koji posustaje, demokracija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena,

U predstavi glume Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić. I nakon predstave 'Demokracija' publika će se moći družiti s umjetnicima, a s glumicama, glumcima i redateljem predstave i ovaj put razgovarat će Srđan Sandić.