VELIKA ANKETA CLASSIC FM-A

Beethoven prvi put popularniji od Mozarta

29.03.2016 u 12:20

Bionic
Reading

U borbi za titulu najpopularnijeg skladatelja, godišnjoj anketi u kojoj glasove svojim favoritima dodjeljuju slušatelji radija Classic FM, Beethoven je na listu Top 300 dospio s 19 djela, od čega su tri i u prvih deset, dok se Mozart upisao na listu s 'tek' 16 djela

'Od pokretanja izbora za najpopularnijeg skladatelja 1996. pa sve dosad Mozart je uvijek bio u prednosti', rekao je voditelj John Suchet s Classic FM-a, a smatra da bi nova Beethovenova pozicija mogla imati veze s filmovima poput Oscarom nagrađenog 'Kraljevog govora', u kojem je korištena njegova slavna 'Simfonija broj 7'.

'No njegova je glazba toliko univerzalno popularna da ćete u bilo kojoj ulici bilo kojega grada u bilo kojoj zemlji na svijetu pronaći nekoga tko je upoznat s Beethovenovim radom', prenosi Suchetove riječi The Guardian

Godišnja anketa, koju Classic FM provodi posljednjih 21 godinu, ove godine privukla je 170 tisuća glasača, što je u svijetu klasične glazbe čini najvećim javnim glasom.

Najbolji ulazak na listu ostvarila je skladba 'Shenmue', pisana za videoigre, koju su skladali Yuzo Koshiro i Ryuji Iuchi.

Uspjeh novog filma 'Star Wars: Sila se budi' pomogao je pomaknuti slavnu glazbenu temu Johna Williamsa na dosad najvišu poziciju, s 44. na 38. mjesto. Ovime je Williams postao najpopularniji živući skladatelj iako najbolji rezultat što se glazbe za film tiče i dalje ostvaruje Howard Shore s glazbom za 'Gospodara prstenova' na 28. mjestu.

Sad već tradicionalno, sedmi put u 21 godinu, na vrh omiljenih glazbenih djela zasjela je skladba 'The Lark Ascending' autora Ralpha Vaughana Williamsa.

The Lark Ascending