DRUŽENJE U PAROVIMA

Bavarska književna reprezentacija u Zagrebu i Osijeku

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 17.05.2012 12:22
  • Objavljeno 17.05.2012 u 11:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) organiziralo je hvalevrijedno gostovanje književnih autora iz Bavarske, koji se predstavljaju zajedno sa svojim hrvatskim kolegama u Zagrebu i Osijeku 16. i 17. svibnja. U okviru projekta književne razmjene u Hrvatsku su došli Werner Fritsch, Heike Geißler, Thomas Lang, Dagmar Leupold, Petra Morsbach i Georg M. Oswald.

Ideja je, između ostaloga, spojiti suvremene bavarske pisce s njihovim hrvatskim kolegama, pa će se tako u dva spomenuta grada zapravo predstavljati svojevrsni književni parovi.

Svakom bavarskom piscu 'pridružen' je, objašnjavaju organizatori iz HDP-a, hrvatski pisac koji će ga predstaviti publici kroz razgovor o različitim književnim temama, primjerice o mjestima međusobne poetičke bliskosti i razlike.

Književni parovi u Zagrebu su Ivana Sajko i Werner Fritsch, Ivana Simić Bodrožić i Heike Geißler, te Zoran Ferić i Thomas Lang.

U Osijeku pak Ludwig Bauer predstavlja Petru Mosbach, Ivana Šojat Kuči svoju kolegicu Dagmar Leupold, dok je Edo Popović zadužen za razgovor s Georgom M. Oswaldom.

Projekt se sastoji od dvije književne večeri; prva se odvila u Zagrebu, 16. svibnja u 19 sati, u Hrvatskom državnom arhivu, a večeras slijedi okupljanje u Osijeku, s početkom u 19 sati, u Knjižari Nova, kultnom osječkom mjestu predstavljanja književnosti.

Obje književne večeri moderira Ana Brnardić, koordinatorica projekta s hrvatske strane, te Verena Nolte, koordinatorica projekta s bavarske strane, uz prijevod Vesne Ivančević Ježek.

Događaj je pozdravnim govorom u Zagrebu otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Riječ je o sada već tradicionalnoj književnoj razmjeni između Hrvatske i Bavarske, koja je započela nastupima našim pisaca u Njemačkoj još 2008. godine.

Među bavarskim piscima koji su stigli u goste naročito vrijedi izdvojiti Petru Morsbach, rođenu 1956. u Zürichu. Morsbach je studirala dramaturgiju, slavensku filologiju i psihologiju u Münchenu. Kao prozna autorica skrenula je na sebe pozornost svojim debitantskim romanom 'I odjednom je večer' iz 1995., nakon čega su uslijedila brojna prozna djela i eseji. Petra Morsbach dobila je brojna priznanje i nagrade, a od 2004. je i redovita je članica Bavarske akademije lijepih umjetnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi