NACIONALNO BLAGO

Bankaru milijarderu oduzeta vrijedna Picassova slika

12.08.2015 u 15:17

Bionic
Reading

Slika Pabla Picassa, u vlasništvu jednog od najbogatijih španjolskih bankara, zbog zabrane izvoza španjolskih vlasti zaplijenjena je Francuskoj i u utorak dovezena u madridski muzej gdje će čekati razrješenje spora oko njezinog statusa

Slika 'Glava mlade žene', koju je slavni umjetnik rođen u španjolskoj luci Malaga naslikao 1906. godine, procijenjena je na 25 milijuna eura (oko 188 milijuna kuna).

Iako u privatnom vlasništvu, Španjolska sliku smatra nacionalnim blagom te je nakon višemjesečnih pravnih zavrzlama izrečena sudska zabrana izvoza slike. Prošlog mjeseca sliku su pronašli i zaplijenili francuski carinici na jahti u korzikanskoj luci Calvi.

Vlasnik slike i jahte, milijarder Jaime Botin, pripadnik je obiteljske dinastije koja je vodila banku Santander kroz nekoliko generacija i brat Emilia Botina koji je bio predsjednik banke sve do svoje smrti 2010. godine.

Jamie Botin je sliku prijavio u aukcijsku kuću Christie's i potom pokušao izvesti u London. Njegov je pokušaj u svibnju blokiran sudskim rješenjem koje njegov odvjetnički ured osporava. Nedavni pokušaj premještanja slike preko Korzike u Švicarsku osujetili su francuski carinici zapljenom.

Ministarstvo unutarnjih poslova Španjolske, javlja Reuters, izvijestilo je da su sliku na Korzici u utorak preuzeli pripadnici Španjolske vojne policije te da će do razrješenja statusa biti pohranjena u madridskom Muzeju kraljice Sofije. Bit će pod sudskim nadzorom i neće biti izložena javnosti.

Nadležna kulturna tijela španjolskih vlasti sliku smatraju nacionalnim blagom jer je rijedak primjer utjecaja drevne Iberijske umjetnosti na Picassa, koji ju je naslikao u tijekom boravka u malom planinskom selu u Pirinejima.

RTL Autor: RTL

Odvjetnik Jamieja Botina, Rafael Mateu de Ros, tvrdi da slika nije smjela doći u nadležnost španjolskih vlasti budući da je bila čuvana na brodu registriranom u Velikoj Britaniji.

'Slika čiji je izvoz Španjolska zabranila, bilo legalno ili ilegalno, naslikana je u inozemstvu, kupljena je u inozemstvu i u inozemstvu je uvijek bila čuvana', rekao je Mateu de Ros.

Jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća, Pablo Picasso proveo je najveći dio svog života u Francuskoj, gdje je i umro 1973. godine.