NIŠTA BEZ ŠLJIVOVICE

Balkanske mlade žele se udati u Londonu

02.05.2014 u 07:44

  • +3

Balkan Bride's Project - Croatian Wedding

Izvor: Društvene mreže / Autor: Balcan Bride's Project

Bionic
Reading

Tri renomirane mlade hrvatske umjetnice koje trenutačno žive u Londonu muči isti problem prilagodbe novoj sredini i stereotip Balkanki koje se udaju za vizu pa su odlučile svojom izložbom u prestižnoj londonskoj galeriji Hoxton organizirati hrvatsko vjenčanje i vidjeti kakve su im šanse. Naravno, sa šljivovicom za početak!

Multimedijalna i socijalno angažirana umjetnica Martina Miholić, umjetnica OKO i fotografkinja, sociologinja i psihologica Petra Mrša dijele istu potrebu prilagodbe novoj sredini i njenim pravilima i očekivanjima. U ista se pokušavaju uklopiti, a svoj san da ih Velika Britanija prihvati nastojat će ostvariti kroz izložbu nazvanu ‘The Balcan Bride’s Project - Croatian Wedding’ u galeriji Hoxton. Kako i same kažu, izložbom će, 'nakon upriličenja srdačne, prisne i tople dobrodošlice, popraćene ispijanjem šljivovice, preispitati svoju ulogu i obaveze kao ‘novih mladih u kući’', s nadom da će proći test i da će njihov kulturalni miraz pridobiti Britance.

Britanci se užasavaju čvrstog stiska ruke

Martina, Oko, Petra: Inspirativni su nam bili komunikacija, britanski strah od srdačnosti, topline i prisnosti. Iako su Britanci poznati po svojoj pristojnosti, opazile smo kako se više užasavaju čvrstog stiska ruke i zagrljaja od usputnog seksa sa strancem.

Što očekuje posjetitelje?
M. O. P.: Očekuje ih slična situacija koju smo mi iskusile dolaskom u London - neizvjesnost, nevjerica, cirkus, komformitet, diskomformitet.

Izložba, odnosno projekt je ustvari kolaž iskustva, radova, medija koji ne završava fizičkom manifestacijom djela. Izložba nastaje kroz organsku nadogradnju umjetničkih praksi i životnih stilova autorica.

Postavile smo osnovni koncept, no ostavile smo ga otvorenim daljnjoj nadogradnji koja se razvija i nastaje kroz zajedničko druženje, upoznavanje, kontakt s publikom. Finalni rad će nastati tek postavljanjem svih dijelova u prostor, njihovom međusobnom interkacijom, te interakcijom s posjetiteljima.

Martina: Ja ću prije svega izložiti sebe. Mala šala, no načelno i istina, ukoliko pričamo o mediju, moj će se rad sastojati od interaktivnog peformansa, video- i zvučne instalacije.

Petra: Kako je umovima u Londonu ladica pod imenom ‘Petra Mrša’ potpuno čista, odnosno prazna, osjećala sam veliku slobodu da se odlučim za bilo koji medij. Tako da ću ovoga puta izložiti video, zvuk, ‘slike’, knjigu, instalaciju.

Kako ste došle do zajedničke izložbe?
M. O. P.: Temu je moguće čitati na nekoliko načina. Inicijalna problematika bila je pilagodba novoj sredini, koju smo nadovezale razgovorom o stereotipu Balkanki koje se udaju za vizu. Kroz proces rada i brojnim razgovorima, ideja se tematski i konceptualno zaokružila u analogiji 'mlade' koja dolazi u novu kuću u kojoj postoje određena pravila kojima se mora prilagoditi. Koliko će biti uspješna u novoj situaciji, ovisi o njezinoj sposobnosti usvajanja noviteta i adaptacije, ali i vještinama koje unosi, kojima suptilno mijenja sredinu u kojoj se nađe. Inspirativni su nam bili komunikacija, britanski strah od srdačnosti, topline i prisnosti. Iako su Britanci poznati po svojoj pristojnosti, opazile smo kako se više se užasavaju čvrstog stiska ruke i zagrljaja od usputnog seksa sa strancem.

Kad vas odbijaju, kažu 'I am OK'

M. O. P.: Ukoliko nekome nešto ponudite, što dotična osoba želi odbiti, najčešće ćete čuti odgovor ‘I am OK’. Iznenađujuće su te njihove formulacije, odnosno što zapravo stoji iza njih.

Što koja od vas trenutačno radi u Londonu?
Martina: Ja sam došla studirati i ostala, trenutačno živim život umjetnika.

Petra:
Tu sam na stručnoj praksi kao asistentica u galeriji, na određeno! Odlučila sam se za praksu u trajanju od tri mjeseca i trenutno mi ističu zadnjih dva tjedna. Nakon toga se vraćam u Hrvatsku, u kreativnu stvarnost Lijepe Naše i završavam Akademiju.

Oko: Slikam, crtam ... životne akcije su iste, samo je grad drukčiji.

Kako se osjećate kao 'nove mlade' u Londonu, koje su potencijalne prepreke na testu?
M. O. P.: Osjećamo se dorasle zadatku u profesionalnom smislu! Tu nema nikakvih prepreka osim financijskih. U komunikacijskom smislu postoji taj zanimljiv lingvistički moment. Nakon što se savlada jezik na tehničkoj razini, sljedeća prepreka je semantičke prirode. Primjerice, ukoliko nekome nešto ponudite, što dotična osoba želi odbiti, najčešće ćete čuti odgovor ‘I am OK’. Iznenađujuće su te njihove formulacije, odnosno što zapravo stoji iza njih.

Kako je došlo do suradnje s galerijom Hoxton?
Petra: Zahvaljujući ljubaznosti i trudu kustosice i povjesničarke umjetnosti Sandre Križić-Roban, te umjetnice i povjesničarke umjetnosti Alexandre Lazar, dobila sam priliku za stručnu praksu u Hoxtonu. Nakon dolaska u galeriju i uspostavljanja prvog kontakta s njenim voditeljem, Kevinom Martinom, upoznala sam ga sa našim radovima, na što nam je on ponudio da izlažemo u galeriji, koja se nalazi u trenutno najpopularnijem dijelu Londona - u Shoreditchu, a dnevni najam za istu galeriju zna doseći cijenu od 1000 funti.