SPLITSKI HNK

Baletanu Jassauiju Mergalijevu međunarodno priznanje

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 05.04.2013 12:27
  • Objavljeno 05.04.2013 u 12:27
Jassaui Mergalijev 27

Jassaui Mergalijev 27

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Solist Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split Jassaui Mergalijev osvojio je treću nagradu na prestižnom Šestom međunarodnom baletnom takmičenju Rudolf Nurejev u Budimpešti. Takmičenje je održano u mađarskoj metropoli od 18. do 23. ožujka, a sjajni Mergalijev će na sceni splitskog teatra nastupiti ovog vikenda u naslovnoj ulozi u baletu 'Grk Zorba'

Dvadesetosmogodišnji kazahstanski baletan u splitski je Balet došao u siječnju prošle godine i odmah osvojio splitsku kazališnu publiku debijem upravo u tom Theodorakisovom baletu. Tada se pripremio za novu ulogu u samo tjedan dana i oduševio energičnim i karakternim tumačenjem lika, sjajnom tehnikom, a osobito visokim i moćnim, akrobatskim skokovima koje je gledalište popratilo aplauzima na otvorenoj sceni i dugim ovacijama po završetku predstave.

Baletno je obrazovanje Mergalijev stekao u rodnoj Alma-Ati, diplomiravši na tamošnjem Koreografskom koledžu Seleznev 2002. godine. Profesionalnu karijeru započeo je kao solo plesač u središnjem kazahstanskom Državnom akademskom opernom i baletnom kazalištu Abai u Alma-Ati, a nastavio u Ukrajinskom akademskom opernom i baletnom kazalištu Ševčenko u Kijevu.

Nakon toga bio je solist baletnih trupa u Izraelu, Japanu, Mađarskoj, Sjedinjenim Državama, Kini, Italiji, Turskoj i Koreji, a prije angažmana u splitskom Baletu bio je solist Baleta David Campos u Madridu te kazališta Vanemuine u Estoniji.

Godine 2006. pobijedio je na 23. međunarodnom baletnom natjecanju u Varni. Podjednako izvrstan u baletu i suvremenom plesnom izrazu, Mergalijev je plesač kojega odlikuje tehnička perfekcija i zadivljujuća virtuoznost, kao i zavidna scenska izražajnost.

Međunarodno takmičenje Rudolf Nurejev ove je godine održano u spomen na dvije obljetnice ovog velikana svjetskog baleta 20. stoljeća.

Naime ove je godine 75. rođendan i 20 godina od smrti Nurejeva, čija je ideja o pokretanju natjecanja proizišla iz njegove dugogodišnje i intenzivne suradnje s budimpeštanskim Baletom i kasnijim osnivačem natjecanja Rolandom Bokorom. Žiri festivala činili su neki od najuglednijih svjetskih baletnih autoriteta, a predsjedao mu je Charles Jude.

Nakon Azamata Nabiullina i Sytzea Jan Luskea, Jassaui Mergalijev treći je tumač uloge Grka Zorbe u istoimenom baletu splitskog HNK koji je premijerno izveden u kolovozu prošle godine na 57. splitskom ljetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!