zbog pandemije i potresa

Animafest odgođen, novi termin objavit će se naknadno

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 24.04.2020 14:05
  • Objavljeno 24.04.2020 u 14:05
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Umjesto redovite festivalske najave koju javnost i mediji u ovo doba godine očekuju, organizacijski tim 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020, planiranog od 8. do 13. lipnja, morao je donijeti odluku da zbog prisutnosti bolesti COVID-19 i posljedica nedavnog potresa u Zagrebu odgodi planirani termin festivala

Sukladno razvoju situacije kod nas i u svijetu, na vrijeme će biti objavljen novi termin održavanja, stoji u priopćenju.

'Izuzetno nam je žao što Zagreb početkom ovog ljeta neće biti u mogućnosti ugostiti najznačajnije animatore svijeta. No, okolnosti su nas prisilile da festival po prvi puta kalendarski izmaknemo u drugom terminu. Naša obaveza je da se prema nastaloj situaciji odnosimo odgovorno i zrelo, ali se zato nadamo da ćemo uskoro biti u prilici prikazati naš cjelokupni program', rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U vremenu iščekivanja novog termina Animafest Zagreb pripremio je svim ljubiteljima animacije atraktivan sadržaj 'Animafest Insights' koji će biti dostupan na festivalskoj internetskoj stranici i društvenim mrežama. Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na našem festivalu, ali i da se podsjetimo na iznimne uspjehe kojeg animacija bilježi posljednjih godina. Posebnu draž 'Animafest Insights' programa čini i ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova kako bi se publika još bolje povezala sa umjetnicima i njihovim animiranim hitovima.

Program se otvara filmom 'Ježeva kuća' nastalim prema istoimenoj priči Branka Ćopića. Djelo je to hrvatske autorice Eve Cvijanović koja živi u Kanadi, a za kojeg je autorica dobila nagrada za najbolji kratkometražni film po izboru publike na Animafestu 2017. godine te brojne druge nagrade diljem svijeta.

U programu 'Animafest Insights' bit će u redovitom slijedu još predstavljene sljedeće autorice i autori: Alice Guimaraes, Monica Santos (Amelia & Duarte), Alice Saey (Mark Lotterman – Happy), Celine Devaux (Sunday Lunch), Joanna Quinn (Girls Night Out), Max Porter, Ru Kuwahata (Negative Space), Tomek Popakul (Acid Rain), Nikita Diakur (FEST) i Veljko Popović (Biciklisti).

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U organizacijskom i programskom smislu Animafest Zagreb 2020 spreman je za održavanje, no zajedno sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII iščekuje bolje okolnosti. Očekuje se da će novi termin ovogodišnjeg izdanja biti podjednako atraktivan kao i novi festivalski vizualni identitet kojeg minucioznom likovnom poetikom potpisuje Yoriko Mizushiri, jedna od najdistinktivnijih japanskih umjetnica mlađe srednje generacije i animatorica svjetskoga glasa kojoj je s tek nekolicinom filmova jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već pošlo za rukom izvršiti nezaobilazan umjetnički utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!