NIŠTA OD POVRATKA U SAD

Američki sud još nije okončao kalvariju Romana Polanskog

21.03.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Nakon što je prije nekoliko mjeseci 83-godišnji redatelj pokrenuo novu istragu kojom bi nakon četrdeset godina konačno riješio spor na američkom sudu i dokazao kako je odslužio svoju kaznu za silovanje maloljetnice 1977. godine, na Vrhovnom sudu u Los Angelesu 20. ožujka 2017. održano je saslušanje na kojem je sudac Scott Gordon odlučio uzeti još vremena kako bi razmotrio molbu Polanskog

Iako se redatelj Roman Polanski nadao okončanju svojeg četrdesetogodišnjeg bijega iz SAD-a zbog tadašnje rigorozne sudske presude za silovanje 13-godišnje Samanthe Geimer, američki Vrhovni sud u Los Anglesu još nije zatvorio njegov slučaj. Naime nakon izlaganja državne tužiteljice Michele Hanisee i saslušanja obrane odvjetnika Romana Polanskog Harlanda Brauna, sudac Scott Gordon odlučio je razmotriti slučaj, no izrazio je i sumnju u tvrdnju obrane kako je slučaj Polanskog na sudu 1978. vođen u posve pogrešnom smjeru. Sudac je izjavio kako će pismenu presudu donijeti najkasnije u roku od tri mjeseca.

Polanski, koji od 1978. kad je pobjegao u Europu nije stupio na američko tlo, nije se pojavio na sudu u Los Angelesu jer nije dobio sudsku potvrdu kako neće biti pritvoren prilikom povratka u SAD. Državna tužiteljica Hanisee izjavila je kako se 'Roman Polanski kao imućna i slavna osoba tretira posebno na sudu te kako redatelj nema nikakvo pravo izostati sa suđenja niti diktirati uvjete povratka u SAD'.

Odvjetnik Polanskog Harland Braun u svom je izlaganju obrane rekao 'kako njegov klijent ima 83 godine, umoran je od svega, a svoju kaznu je odslužio. Želi konačno posjetiti grob svoje pokojne supruge Sharon Tate bez straha da će kad stupi u SAD biti izručen američkom sudu'.

Naime Harland Braun podnio je u prosincu 2016. zahtjev na sudu u Los Angelesu da se otpečate dosjei koji sadrže transkript svjedočenja tužitelja u njegovu slučaju. Braun smatra kako tajno svjedočenje podržava tvrdnju Romana Polanskog da je odslužio kaznu određenu nagodbom od 48 dana zatvora zbog spolnog odnosa s 13-godišnjakinjom 1977., s čime se sudac tada i službeno složio.

Polanski je proveo 42 dana u zatvoru, nakon čega je pušten na slobodu. Stvari su se zakomplicirale kad je sudac Laurence Rittenband naknadno istražio slučaj i odlučio kako Polanski zaslužuje kaznu od 50 godina zatvora. Ubrzo nakon toga redatelj bježi u Europu. Posljednjih godina Polanski živi i radi u Francuskoj  te uz poljsko ima i francusko državljanstvo.

Redatelj je 2009. proveo dodatna 334 dana u kućnom pritvoru u Švicarskoj nakon što su ga vlasti pokušale izručiti SAD-u, švicarski je sud donio odluku da je odslužio kaznu na koju je pristao nagodbom, no Braun sad traži da i sud u Los Angelesu potvrdi tu odluku i prestane Polanskog tretirati kao bjegunca.

I sama žrtva, danas 55-godišnja Samantha Geimer prije 30 godina nagodila se s Polanskim i od tada traži od suda da se zatvori slučaj bez traženja zatvorske kazne.

Unatoč svim privatnim problemima, 83-godišnji redatelj ne posustaje na profesionalnom planu. Njegov novi film 'Based on a True Story', čija se premijera tek očekuje, filmska je adaptacija romana Delphie Vigan, a scenarij potpisuje poznati francuski redatelj Oliver Assayes.