'NEPOGREŠIV PJESNIČKI GLAS'

Američka pjesnikinja Louise Glück dobitnica Nobelove nagrade za književnost

08.10.2020 u 13:28

Bionic
Reading

Američka pjesnikinja Louise Glück ovogodišnjeg je književnog Nobela dobila za 'nepogrešiv pjesnički glas koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim'

Louise Glück rođena je u New Yorku 1943., a u poeziji je debitirala 1968., zbirkom 'Firstborn' te je ubrzo stekla status jednog od najprominentnijih pjesničkih glasova u američkoj suvremenoj književnosti. Trenutno živi u Cambridgeu, Massachusettsu, i profesorica je engleskog jezika na sveučilištu Yale.

Objavila je 14 zbirki poezije, među njima 'The House on Marshland' (1975.), 'The Triumph of Achilles' (1985.), 'Ararat' (1990.), 'The Wild Iris' (1992.) za koju je dobila Pulitzerovu nagradu, potom 'The Seven Ages' (2001.), 'Averno' (2006.), 'A Village Life' (2009.) te, posljednju, 'Faithful and Virtuous Night' (2014.), za koju je dobila National Book Award. Objavila je i zbirke eseja o poeziji 'Proofs and Theories' (1994) i 'American Originality' (2017.).

Sve njih karakterizira težnja za jasnoćom izraza, a središnje teme svih njezinih djela ostat će djetinjstvo i obitelj, bliski odnosi unutar obitelji, od ranih pjesama u kojima se bavi stanjima suočenja s posljedicama neuspjelih ljubavnih odnosa, katastrofalnih obiteljskih susreta i egzistencijalnim očajem, do kasnijih radova, u kojima nastavlja istraživati agoniju sebstva.

Kritičar New York Timesa William Logan njezinu je poeziju opisao kao 'logičan ishod određenog tipa ispovjednog stiha – lišene pridjeva, svedene na nervozni niz glagola, intenzivne gotovo ponad podnošljivosti, njezine su pjesme mračne, razorne i nemoguće ih je prestati čitati'.

Na službenom Twitteru Nobelove nagrade objavljeno je: 'Nobelova nagrada za književnost u 2020. dodjeljuje se američkoj pjesnikinji Louise Glück za njezin 'nepogrešiv pjesnički glas koji strogom ljepotom individualno iskustvo čini univerzalnim'.

Predsjednik odbora Nobelove nagrade za književnost, Anders Olsson, pohvalio je njen 'iskren i beskompromisan' glas, a usporedio ju je sa slavnom Emily Dickinson. 'Bila je iznenađena kada smo je obavijestili, ali ugodno, koliko sam shvatio, budući da je bilo vrlo rano ujutro', rekao je. Odbor je posebno istaknuo pjesmu 'Snowdrops' iz njene Pulitzerom nagrađene zbirke 'The Wild Iris', u kojoj autorica evocira povratak života nakon zime.

“It’s so obviously the most miraculous thing to do, I have to remind myself that not everyone in the world actually...

Posted by The Academy of American Poets on Monday, June 15, 2015

Nagrada će svakako značiti veliku promjenu za spisateljicu koja je često izbjegavala biti u centru pažnje. Kad je 2003. proglašena američkom pjesnikinjom laureatkinjom, rekla je da je ne zanima proširivanje njene publike, da preferira da joj je čitateljstvo 'maleno, intenzivno, strastveno', piše Guardian.

Američka pjesnikinja i esejistica Louise Glück dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu, zbog "...

Posted by Odvalimo SE Poezijom on Thursday, October 8, 2020

Glück je 16. nobelovka otkako je 1901. pokrenuta tradiciju dodjele te prestižne nagrade i prva Amerikanka nakon Toni Morrison 1993.

Dosadašnje književne nobelovke

  1. Selma Lagerlöf, 1909.
  2. Grazia Deledda, 1926.
  3. Sigrid Undset, 1928.
  4. Pearl Buck, 1938.
  5. Gabriela Mistral, 1945.
  6. Nelly Sachs, 1966.
  7. Nadine Gordimer, 1991.
  8. Toni Morrison, 1993.
  9. Wisława Szymborska, 1996.
  10. Elfriede Jelinek, 2004.
  11. Doris Lessing, 2007.
  12. Herta Müller, 2009.
  13. Alice Munro, 2013.
  14. Svjetlana Aleksijevič, 2015.
  15. Olga Tokarczuk, 2018.
  16. Louise Glück, 2020.

Prošle godine proglašeni su dobitnici Nobelove nagrade za književnost za 2018. (poljska književnica Olga Tokarczuk) te za 2019. (austrijski književnik Peter Handke). Izbor Handkea izazvao je buru žestokih kritika budući da je pisac poznat po potpori velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 1990-ih. 'Prošla godina je bila ogledni primjerak kako se ne njeguje vlastiti brend', rekao je Björn Wiman, urednik kulture švedskog lista Dagens Nyheter. Wiman je stoga smatrao da će se ovaj put 'igrati na sigurno'. 'Dodijelit će nagradu autorici koja nije iz Europe i koja je u političkom i ideološkom smislu u suprotnosti s Handkeom', najavio je uoči dodjele ovogodišnjeg književnog Nobela.

U 2018. Nobelova nagrada za književnost nije bila dodijeljena, odnosno bila je odgođena zbog skandala iz 2017., kad se Švedska akademija, koja odabire pobjednika, morala suočiti s teškim optužbama. Za silovanje je naime kasnije osuđen na dvije godine zatvora Jean-Claude Arnault, suprug članice akademije Katarine Frostenson. Ona je ubrzo napustila Akademiju nakon što je utvrđeno da je njezin suprug bio i izvor curenja imena sedmero prijašnjih pobjednika, među kojima su Bob Dylan i Harold Pinter.

Nagrada za medicinu, fiziku i kemiju objavljene su ranije ovoga tjedna, a ona za mir doznat će se u petak.

Nazvana je po izumitelju dinamita i bogatom poslovnom čovjeku Alfredu Nobelu i od 1901. se prema njegovoj oporuci dodjeljuje za postignuća u znanosti, književnosti i postizanju mira u svijetu.