'IT FOR OTHERS'

Ambiciozan rad Duncana Campbella osvojio nagradu Turner

02.12.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Duncan Campbell osvojio je ovogodišnju nagradu Turner za video koji se bavi afričkom umjetnošću te uključuje plesnu sekvencu inspiriranu Karlom Marxom

Žiri je opisao rad umjetnika iz Dublina, nagrađeni film 'It for Others', kao 'ambiciozno i kompleksno ostvarenje koje zaslužuje opetovano gledanje'.

'I sama nominacija nevjerojatno me usrećila', kazao je Campbell, a u užem izboru za nagradu našao se uz Jamesa Richardsa, Ciaru Phillips i Trisa Vonna-Michella

Nakon dodjele nagrade umjetnik je svoj 54-minutni uradak opisao kao 'film-esej' i poticaj na razmišljanje uz 'otvoreni kraj' te se nada da će ga publika uspjeti pogledati od početka do kraja. 'Idealno bi bilo pogledati ga u dva navrata', zaključio je nagrađeni umjetnik.

Prethodni dobitnici prestižne nagrade Turner su istaknuti Damien Hirst, Antony Gormley te Laure Prouvost, umjetnica koja se bavi instalacijama.

Nagrada je osnovana 1984. za inovativne doprinose suvremenoj umjetnosti te se dodjeljuje britanskim umjetnicima do 50 godina za koje žiri procijeni da su postavili najbolju izložbu u zadnjih 12 mjeseci.

Radovi ovogodišnjih nominiranih umjetnika bit će izloženi u londonskom muzeju Tate do 4. siječnja 2015.

Ambiciozni rad Duncana Campbella osvojio nagradu Turner