U PONEDJELJAK

'Aida' otvara 60. splitsko ljeto

11.07.2014 u 21:19

Bionic
Reading

Premijernom izvedbom Verdijeve 'Aide' u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem Nikše Bareze te s Kristinom Kolar u glavnoj ulozi u ponedjeljak se otvara 60. splitsko ljeto

'Aida' je četvrta verzija te slavne Verdijeve opere na Peristilu koja je sa 112 izvedaba još od prvog festivala 1954. godine najizvođenija, najposjećenija i najprepoznatljivija predstava Splitskog ljeta, njegov vječni zaštitni znak, rekao je na konferenciji za novinare Davor Vuković iz Odjela za odnose s javnošću splitskoga kazališta.

Redatelj Dražen Siriščević rekao je kako mu je velika čast i obveza raditi 'Aidu' na Peristilu te da je svoju prvu 'Aidu' pogledao baš tu, na Peristilu, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Ovu je predstavu, kako je rekao, odlučio raditi s tri polazišta. 'Prvo je da poštujem tradiciju i da sve ono što su radili ljudi prije mene nastavimo, a ne da stvaramo neku novu 'Aidu'. Drugo je poštovanje prema prostoru na kojem radimo, a to je Peristil, kojemu dajemo mogućnost da bude još ljepši, i treće poštovanje je prema skladatelju i djelu', istaknuo je Siriščević, dodajući kako nije želio stvarati novu operu i dramaturgiju te osuvremenjivati to djelo.

U ulozi etiopske princeze i robinje Aide nastupit će sopranistica Kristina Kolar, koja će ovoga ljeta prvi put nastupati na Peristilu. 'Jako me veseli što ću nastupiti u Splitu koji jako volim. Aida je kompleksna uloga. S maestrom Barezom ponovno sam otkrila neke nove stvari. Radila sam ovu predstavu s četiri različita dirigenta i svatko od njih je imao svoje zahtjeve i prohtjeve. Najvažnije je u toj priči zapravo donijeti lik i u sebi pomiriti različita emotivna stanja vezana za nju kao princezu, koja je robinja, i što je zaljubljena u svog neprijatelja, te što treba ispuniti svoje obveze prema državi i ocu', objasnila je Kolar.

Bugarski tenor Kamen Čanev nastupit će u ulozi egipatskog vojskovođe Radamesa. Ocijenivši kako je Peristil iznimno akustičan i kao takav odličan za izvedbu 'Aide', izrazio je žaljenje što nema više mjesta za publiku.

'Što se kolega tiče, iznimno sam zadovoljan. Vjerujem kako ćemo napraviti odličnu predstavu', istaknuo je Čanev. S njim se složio Ivica Čikeš, koji je kratko rekao kako su zanimljive okolnosti u kojima nastaje 'Aida' te da misli da su napravili odličan posao i to u kratkom vremenu budući da nisu mogli održati mnogo proba s obzirom na vremenske prilike.

Uz Kolar, Čaneva i Čikeša, u predstavi nastupaju Elena Cassian, Carmelo Corrado Caruso, Lucijano Batinić, Ivana Lazar, Vinko Maroević i Špiro Boban te Zbor, Orkestar i Balet splitskoga HNK i Puhački orkestar iz Imotskoga.

U ekipi autora su i Juraj Zigman, Dinko Bogdanić, Slaven Raos Zoran Mihanović i Nina Cossetto

Festivalsku zastavu na otvorenju Splitskog ljeta podići će Biserka Cvejić, operna umjetnica koja je nastupala na najvećim svjetskim pozornicama i bila Amneris u prvoj 'Aidi' na Peristilu 1954. godine.