razgovor uoči koncerta u tvornici

2xŠihta: Mi smo sada stari reperi. Više ne ratujemo sa svima, treba zasukati rukave i raditi

16.12.2022 u 10:37

Bionic
Reading

Razgovarali smo s pionirima hrvatskog trapa, članovima nekadašnjeg benda High5 koji sutra, u skraćenoj postavi i s novim imenom, predstavljaju album 'Spremni za rad' pred zagrebačkom publikom u Tvornici kulture

Nalazimo se na Zelenom valu u podrumskom, klupskom prostoru - mjestu gdje je prije desetak godina sve počelo. Rade Ulica, Riđi Riđ i Žugi, civilnih imena i istim redom: Luka Radić, Bruno Rakamarić i Domagoj Žugec, u opuštenoj se atmosferi pripremaju za subotnji koncert u Tvornici kulture. Pionirima trapa u Hrvata društvo prave dvije legende - menadžer Zvone Pušić, koji je uvijek spreman za šalu, i producent Denz, više suzdržan tip. Nedostaje Marino Morosin, sin poznatijeg Livija i producent većine pjesama s albuma "Spremni za rad", vjerojatno jer je u Vodnjanu, gdje živi. Dečki više nisu High5, sada su 2xŠihta i u bendu ih ima skoro duplo manje, a popričali smo o razlozima za promjenu koncepta, novom albumu i njegovoj koncertnoj promociji. Na pitanja je odgovarao Riđi Riđ, po struci psiholog i, očito, glasnogovornik grupe.

Vraćate se četiri godine nakon albuma "Backstageboys" i u potpuno novom ruhu – novo ime, novi roster… Zašto više niste High5?

- Jednostavno nije imalo smisla nastaviti koristiti ime High5. To ne bi bilo pošteno ni prema nama ni prema ostalim članovima High5-a ni prema High5 publici koja ima svoja očekivanja. Htjeli smo napraviti nešto novo, a ne biti nastavak, nova verzija ili zamjena za High5.

Odakle dolazi motivacija za povratak? Je li to nezadovoljstvo postojećim stanjem na sceni?

- Ne živimo od muzike i nismo previše aktivni u događanjima na sceni, motivacija nam je bila uglavnom intrinzična. Volimo raditi nove pjesme i družiti se kroz rad na muzici.

2xŠihta - 'Nula' Izvor: Društvene mreže / Autor: yem

Iako je novo ime zgodna igra riječima, s obzirom na to da podrazumijeva dva svijeta u kojima djelujete i dva životna poziva (reperski i "normalni") ostaje dojam da je njegov format suviše kompliciran. Je li bilo još ideja? Zašto nisu prošle?

- Bilo je puno ideja, sve su bile u rasponu od groznih do očajnih. Odabrali smo ovo ime jer je imalo neko značenje za nas, a vjerojatno ne bismo bili megapopularni i obožavani od širokih narodnih masa i da imamo neko jednostavnije i pamtljivije ime.

Što je s ostatkom kolektiva, odnosno sa Snajperom i Swannom? Nisu bili spremni za rad?

- Glupo mi je pričati išta u njihovo ime, a to mi je više pitanje za njih, ako budete radili neki intervju s njima. Mi zauvijek volimo i Swannu i Snajpera i za nas je High5 puno više od tih pjesama koje smo napravili zajedno i koje ćemo možda ili nećemo napraviti u budućnosti. Bitno je da se svi podržavamo čime god se odlučili baviti u životu i hvala im što su nas podržali kad smo radili na ovom albumu i što navijaju za nas.

Riđi i Žugi već imaju vlastite albume, a Rade još nema. Može li se očekivati daljnja fragmentacija kolektiva, to jest nova solo-izdanja?

- Od nas se ne može ništa očekivati jer nemamo običaj raditi dugoročne planove vezane za muziku, ali ako bude koji solo album javit ćemo.

Naslov albuma je posveta kultnom izdanju Nereda i Stoke iz 1999. godine ("Spremni za rat"), ali stvar ne završava na naslovu, nego postoje i paralele u motivima. Koliko je na vas utjecao rad spomenutog dvojca?

- Rekao bih da ima u domaćem hip-hopu artista koji su i više utjecali na nas, ali taj album je definitivno klasik pa nam je bilo drago mu odati počast na ovaj način. Nered i Stole su na tom albumu ful mladi i cijeli album je sirov i pun bahate energije koju imaš dok si klinac. S druge strane, mi smo sad svi stari reperi, sa 30+ više ne ideš glavom kroz zid i u rat sa svima, nego treba zasukati rukave i raditi nešto.

2xŠihta - 'Vruća kmica 3' Izvor: Društvene mreže / Autor: yem

Kako je tekao proces nastanka albuma? Je li suradnja s producentom Morosinom koji nije iz Zagreba bila izazov?

- Trajalo je dugo i bilo je naporno, toliko da smo u nekoliko navrata skoro odustali od cijelog projekta. Ali ne bih rekao da je razlog bio to što Marino nije iz istog grada, više je problem bio što mi ostali nismo mogli uskladiti obaveze i rasporede da nam rad na novim pjesmama svima bude prioritet u isto vrijeme.

Jedna je kritičarka albumu zamjerila neinventivnost, odnosno isti motivsko-tematski sklop kao i na prethodnim izdanjima, što je teza s kojom se nije teško složiti. Zašto na ovome albumu nema više izleta u nepoznato, kao što je bio slučaj s, recimo, možda i najvećim hitom iz High5 ere - "Otrova u čaj"?

- Ne znam kako kritičari donose svoje sudove i koje inovacije očekuju, ali realno, ako baš gledamo tekstove, ovo je tematski najraznovrsniji naš album do sad. “Semion” je npr. jako emotivna pjesma o mentalnom zdravlju, “Bez cilja” je pjesma o odrastanju, na “Začini to” Žugi repa o tome kako je iz grada pobjegao živjeti na otok. Svašta smo mi ubacili u ovaj album, ali očito nisu svi to primijetili.

2xŠihta - 'Semion' Izvor: Društvene mreže / Autor: yem

Sudeći po brojkama na streaming servisima, album nije podbacio. Dapače, opasno se, po slušanosti, približio ranijim izdanjima. Kako ste zadovoljni rezultatima?

- Pa, ja sam zadovoljan. Čini mi se da je album sam i bez nekog medijskog i marketinškog guranja polako pronašao svoju publiku, što nam je i bio cilj.

Ovo nije prvo izdanje, vjerojatno ni zadnje, na kojem otvoreno repate o korištenju raznih vrsta droga, što je gotovo pravilo žanra. Imate li zbog toga problema u svojim profesionalnim životima?

- Nemamo jer smo odgovorni i profesionalni u svom poslu, hvala i čujemo se na LinkedInu.

Jeste li pratili scenu dok ste izbivali? Možete li izdvojiti nekog novijeg izvođača ili novije izdanje etabliranog izvođača koje vas je oduševilo u međuvremenu?

- Najviše me oduševila Stoletova reklama za Sokol security, engleska verzija koju zapravo ne repa Stole, nego Špica Magellano.

Što se očekuje sutra u Tvornici?

Bit će novih stvari, bit će starih stvari, bit će neki gosti i bit će rasprodana Tvornica.

  • +9
2xŠihta Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić