komentar ane fresl

Vremena je sve manje, hoće li Marko Pavić uspjeti povući u Hrvatsku na pladnju posluženih 10,7 milijardi eura

Komentar

Ana Fresl

Ana Fresl
  • Zadnja izmjena 18.07.2019 21:08
  • Objavljeno 18.07.2019 u 21:08
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Ovotjedna previranja i promjene u Vladi donose moguće probleme, ali i osvježenje u sustavu fondova EU-a. Iako zvuči floskularno, budućnost fondova EU-a nije sutra, već danas, i nema prostora za uhodavanje

Rezultati fondova EU-a ne idu nam na ruku i kao najvažnija se ističe stopa plaćanja korisnicima, koliko je zaista novca plaćeno korisnicima za troškove projekata, a to je svega 24 posto. U drugoj smo polovici razdoblja u kojem imamo cilj iskoristiti 10,7 milijardi eura, a Hrvatska je potrošila svega četvrtinu toga.

Ovo je rezultat s kojim se rijetko izlazi u javnost, već se uglavnom govori o ugovorenim iznosima koji nas stavljaju gotovo u prosjek s drugim članicama, ali korisnici čekaju svoj novac i prevelika je razlika u postotku ugovorenog i isplaćenog. Rekonstrukcija Vlade ne suspendira štopericu roka za potrošnju nama dostupnih sredstava iz fondova EU-a.

U ovom trenutku važno je sagledati u kojem razdoblju su fondovi EU-a, neovisno o tome kakvo je stanje u trenutnoj Vladi. Iznimno je važno da se ne staje s korištenjem sredstava iz fondova EU-a, novi natječaji se moraju otvarati, ugovaranje za odobrene projekte mora se nastaviti, kao i odobravanje troškova i isplate korisnicima - sustav ne smije patiti zbog kadrovskih promjena. Smatram da je to vrlo izgledno i da se očekuje kontinuitet u sustavu jer ipak ministar Marko Pavić dolazi iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, upravljačkog tijela za Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a čini 15 posto sredstava fondova EU-a u Hrvatskoj. Pavić prelazi u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, koje upravlja Operativnim programom Konkurentnost i kohezija, a financira se iz dva fonda, onog za regionalni razvoj i kohezijskog, te je uz to MRRFEU koordinacijsko tijelo za cijeli sustav fondova EU-a u Hrvatskoj i glavno pregovaračko tijelo prema Europskoj uniji.

No problem se javlja zbog činjenice da do sada ta dva ministarstva, iako sličnih zaduženja, barem kad su u pitanju fondovi EU-a, nisu pokazala izuzetnu suradnju. Događalo se i događa se dosta neujednačenosti u praksi, nepoklapanja procedura financiranja jednog i drugog programa, kašnjenja jednog programa za drugim, neažurnost, kao i druge poteškoće koje su osjećali prije svega korisnici s obje strane. U ovom prijelazu ministra Pavića korisnici očekivano vide mogućnost veće ujednačenosti sustava fondova u cjelini.

  • +4
  • +1

Ministar Marko Pavić na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za upravljanje službenom dokumentacijom RH

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Novi ministar ima pune ruke posla, a kao neke od ključnih preporuka struke ističu se smanjenje kašnjenja u objavi natječaja (trenutno nerijetko od najave natječaja do objave prođe i po godinu dana), smanjenje kašnjenja u ocjenjivanju i ugovaranju projekata te, kao najvažnije, smanjenje kašnjenja u isplatama korisnicima.

Sustav treba ujednačiti prakse i pojednostaviti neke procedure, a pojedini slabiji prioriteti financiranja moraju se ili hitno ubrzati ili je potrebno napraviti preraspodjelu sredstava. Prije svega važno je sagledati činjenicu da su najuspješniji prioriteti iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija oni koje koriste poduzetnici ove zemlje.

  • +22
  • +19

Bilanca Gabrijele Žalac ta je da je u drugoj polovici razdoblja, u kojem imamo cilj iskoristiti 10,7 milijardi eura, Hrvatska potrošila svega četvrtinu

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Korisno bi bilo, ne samo za rezultate fondova EU-a, već i gospodarstvo i društvo u cjelini, da se što više sredstava namijeni baš poduzetnicima. U zadnje vrijeme bilo je nekoliko slučajeva u kojima su natječaji namijenjeni poduzetnicima zatvoreni u prvih nekoliko minuta od otvaranja, iz čega je jasno vidljivo da poduzetnici traže prilike i financiranje te je potrebno omogućiti im to u što većoj mjeri. Zbog upravo te 'gladi' koju poduzetnici imaju važno je što prije reagirati preraspodjelama tijekom ovog financijskog razdoblja te usredotočiti posebnu pažnju na planiranje sljedećeg razdoblja za period 2021. - 2027. godine.

Pripreme za financijsko razdoblje 2021. - 2027. su u tijeku, a MRRFEU ima iznimno važan zadatak koordinacije izrade Nacionalne razvojne strategije, na kojoj se radi od 2017. godine i koja će postaviti temelje za predmete financiranja fondovima EU-a. Ministar Pavić, kao što je već rečeno, dolazi u Ministarstvo u krucijalnom trenutku te se treba koncentrirati na dvije teme unutar fondova EU-a: kako iskoristiti što više sredstava u ovom razdoblju i pravovremeno ih isplaćivati korisnicima te kako osmisliti što kvalitetnije strateške ciljeve financiranja za novo razdoblje, aktualne u budućih sedam godina.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.