NOVA LICA

Dobili smo nove ministrice i ministre u Plenkovićevoj vladi. Evo tko su oni

17.07.2019 u 22:23

  • +4

Novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Vlada je dobila nove ministre za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, poljoprivredu, rad i mirovinski sustav, vanjske i europske poslove te državnu imovinu. Evo tko su oni

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, koja će zamijeniti dosadašnju ministricu Nadu Murganić, saborska je zastupnica HDZ-a od 2016. godine. Rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru, diplomirala je na osječkom Pedagoškom fakultetu, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu stekla je doktorat na području društvenih znanosti na području pedagogije. Bila je predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Marija Vučković zamijenit će Tomislava Tolušića u Ministarstvu poljoprivrede, a dosad je u tome ministarstvu obavljala dužnost državne tajnice. Rođena je 3. srpnja 1974. godine u Pločama, a diplomirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Radno iskustvo stjecala je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao zamjenica župana. U prethodnom sazivu Vlade obnašala je dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Josip Aladrović, koji bi trebao voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava umjesto Marka Pavića, a koji odlazi na mjesto ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, od travnja 2017. obavljao je dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podrijetlom je iz Pleternice, a njegov je otac Marijan Aladrović nekadašnji HDZ-ov požeško-slavonski župan.

Gordan Grlić Radman, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pejčinović Burić, hrvatski je diplomat i dosadašnji veleposlanik u Njemačkoj. Rođen je 6. lipnja 1958. Diplomatsku karijeru započeo je početkom 90-ih, a iskustvo je stekao u veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Mario Banožić, koji će naslijediti dosadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića, rođen je 1979. godine u Vinkovcima, u kojima je završio osnovnu i srednju školu, nakon koje je upisao Ekonomski fakultet u Osijeku, a poslije stjecanja diplome iz marketinga i menadžmenta na osječkom Ekonomskom fakultetu magistrirao je i doktorirao menadžment 2013. godine.

Radio je u nekoliko vinkovačkih tvrtki, 2009. postaje voditelj Odsjeka za turizam i kulturu, a 2010. pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju Vukovarsko-srijemske županije. Na položaj ministra državne imovine došao je s predstojničkog mjesta u Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Izvor: Pixsell

Već ranije je objavljeno da će ministra uprave Lovru Kuščevića naslijediti Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku. Rođen je 1985. u Šibeniku, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, a na Veleučilištu u Šibeniku zaposlio se 2009. godine, najprije kao asistent, a zatim kao predavač na kolegijima Upravno pravo i Upravno procesno pravo te viši predavač na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017. godine.