KOMENTAR RENATA BARETIĆA

Što prikriva spin o vojnom roku?

Renato Baretić
Renato Baretić
Više o autoru

Bionic
Reading

To koliko kilavo, neuvjerljivo i naglašeno ignorantski ideju o ljetnom vojnom roku brane najglasniji zagovornici (uključujući i ministra obrane) dodatni je signal da je posrijedi samo varka kojom treba na neko vrijeme prikriti neku daleko bitniju i opasniju temu

Niti tjedan dana prije no što je objavljena ova patka (po domaću se bi reklo 'spin') o jednomjesečnom, ili tek trotjednom, služenju 'vojnog roka', pričao sam s jednim omanjim društvom o onom zagubljenom predmetu iz osnovne škole našeg doba, Domaćinstvo se zvao. Majketimile, nisi mogao dobiti peticu ako do kraja petog razreda nisi znao propisno zašiti gumb, i onaj s dvije rupice, i onaj gadniji, s četiri.

Do kraja osmog naučili smo i ispržiti ribu i promijeniti žarulju ili osigurač (objasnili su nam kako ga privremeno pokrpati i osposobiti, ali i preporučili da to ne radimo ako nije prijeka potreba) i zarubiti pokidanu tkaninu i zatvoriti ventil za vodu ili plin.

A sve smo to učili u osnovnoj

I to i koješta drugo naučili smo još u osnovnoj školi, što u okviru redovnih programa iz raznih predmeta, što u onim dopunskima, gdje smo se prvi put susreli s masažom srca i umjetnim disanjem, postupcima u slučaju požara, potresa ili poplave, opeklina ili lomova kostiju, pa sve to uvježbavali, baš kao da ćemo već sutra kuhati ručak za četvero ili spašavati unesrećene iz ruševina. I, da stvar bude još bolja, sve se to stiglo sabiti u sasvim regularnu satnicu: od osam do jedan ili od dva do sedam. 

I da, imali smo, u zadnjem osnovne i prvom srednje (a poslije i na prvoj godini faksa - meni je predavao kasniji kolega Fran Višnar, neprežaljeni ornitofil) predmet pod imenom Obrana i zaštita. Tu su nam, klincima, neki usukani likovi govorili o doktrini društvene samozaštite i ratu kao nastavku politike drugim sredstvima, bilo je tu i ponešto od Clausewitza, Avicene i Engelsa, ali svima nam je jedino zanimljivo bilo ići na Dotrščinu, na streljanu, pa se nadmoćno osmjehivati kolegicama kojima bi metalni kundak 'tandžare' stvorio masnicu na ramenu.  

Sve u svemu, kroz redovno smo školovanje, malo pomalo, naučili sve ono što bi sad po 'vrlo lakoj, ali čvrstoj i promišljenoj' odluci Vlade, današnji maturanti imali svladati u samo tri (ili četiri, svejedno) tjedna vojne obuke koja to, jeli, i bi i ne bi bila.

Kolateralna žrtva opet Jakov

Čim je obznanjena, reagirali su svi zvani i nezvani, u ogromnoj se većini trudeći da objasne kako je zapravo riječ o vrlo olakoj, ali klimavoj i površnoj odluci. Od pacifista do pedantnih knjigovođa, debilanu su secirali svi živi, i ozbiljni satiričari i oni priučeni 'in spe'; i potvrđeni i samozvani stručnjaci za vojsku, sigurnost, ekonomiju...

Na društvenim mrežama i po forumima nije se dalo disati od gnjeva, raščlambi, mirotočivosti, pozivanja na zdrav razum, zavitlavanja i svega tome sličnog. Neki se od portala onda dosjetio raspitati gdje su vojsku služili ključni zagovaratelji 'čvrste i promišljene' bedastoće, pa se otkrilo da najviđeniji među njima nisu ni dana proveli u vojničkim čizmama, što je dalo novi zamah sveopćoj sprdačini i zgražanju.

Apsurdno otkriće (to, naime, da nam mladiće u vojarne šalju jedna plavuša, jedan anemičar i jedan kratkovidni - isti trojac koji nam vodi i cijelu državu) dovelo je naposljetku, sasvim očekivano, i do najčešće kolateralne žrtve u zadnje vrijeme, posve nedužnog čovjeka, sad preko noći uguranog u novi slogan: 'Jakove, odsluži!'...  

I tako se mi zgražamo ili zezamo, kako u koje doba dana, svađamo se, inatimo i obrazlažemo, ne primjećujući da nam, štono se kaže, kroz sobu prolazi slon. 'Čvrsta i promišljena' bedastoća o kojoj će se 'razgovarati sljedećih mjeseci' toliko je neprovediva, beskorisna i suluda da je i zadnjem simulantskom dezerteru jasno kako je posrijedi samo dimna zavjesa iza koje se zbiva nešto daleko važnije.

Doznat ćemo kad bude kasno

To koliko je kilavo, neuvjerljivo i naglašeno ignorantski brane najglasniji zagovornici (uključujući i ministra obrane) dodatni je signal da je posrijedi samo varka, samo spin kojim treba na neko vrijeme prikriti neku daleko bitniju i opasniju temu.

Koja bi to tema mogla biti? Znam, recimo, jednoga koji je uvjeren da se Hrvatska uopće, namjerno, nije u roku žalila na pravorijek arbitražne komisije u slučaju INA. Je li to tema koju bi naši vjerodostojni domoljubi rado držali u sjeni sljedećih nekoliko mjeseci? Ili postoji nešto još kompromitantnije od toga?

Nešto za što ćemo doznati tek kad se umorimo gloženjem oko sumanute ideje o ljetnom vojnom roku, pa nam plavuša, anemični i kratkovidni priopće kako se njena provedba do daljnjega odgađa zbog nekog novog spina, nekih novih muda pod bubrege? Po običaju, doznat ćemo kad već bude prekasno.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.