KOMENTAR NIKICE GILIĆA

Radimir Glavaš ili Branimir Čačić?

11.06.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Ne, nije greška u pisanju imena: eks-Prvi potpredsjednik vlade svojim potezima toliko počinje sličiti slavonskobaranjskom gazdi da postaje zapravo svejedno tko je od njih tvorac takvih političkih specijaliteta poput vođenja stranke iza rešetaka ili betoniranje odmetnutih frakcija u lokalne utvrde vlasti - Radimir ili Branimir, Glavaš ili Čačić?

Donedavni Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić barem bi se u teoriji morao drastično razlikovati od donedavnog upravitelja Slavonije i Baranje Branimira Glavaša. Prvi, gospodarstvenik, dolazi iz pitomog sjeverozapada Hrvatske, gdje su i ratne prijetnje 1990-ih rješavali pregovorima (i sam je u njima sudjelovao), a većim se etničkim sukobom smatra čarka oko školovanja romske djece. Drugi, ratnik i diplomirani pravnik, dolazi iz devastirane istočne Hrvatske, gdje rane tek treba zaliječiti, ratnih pokolja bilo je u izobilju, a gospodarstvo nikako da uhvati zamaha. Prvi je bio miljenik pitome Savke Dabčević-Kučar i stup građansko-liberalnog HNS-a, drugi predstavnik najtvrđe struje HDZ-a, pajdaš Vladimira Šeksa, u unutarstranačkim je borbama vještiji i od Ivića Pašalića kojeg su 1990-ih besramno reklamirali kao najopasnijeg (čitaj: najsposobnijeg) političara u Hrvatskoj. Pa ipak, među Čačićem i Glavašem sve je više sličnosti, premda Čačić sigurno ne želi biti percipiran kao drugi Glavaš, a ne znam koliko bi Glavašu laskala usporedba sa Čačićem.


A principi, gospodo?

O čemu je dakle riječ? Radimir Čačić morao je odstupiti sa čela stranke zbog sudske presude, a iz aviona se vidjelo da svoju krivnju ne smatra razlogom za povlačenje; čak je predlagao odluku čelništva HNS-a koja bi mu garantirala povratak u fotelju nakon zatvora. Branimir Glavaš već je neko vrijeme iza rešetaka, ali ne smatra svoju krivnju razlogom da prestane upravljati HDSSB-om (i dijelovima Slavonije gdje ta stranka dobro prolazi). Dakako, smiješno bi bilo uspoređivati zločine i prekršaje dvojice lidera, Glavaševi su neizmjerno teži, no liberalna ideologija kojom se diči Čačić počiva i na pravu (jer bez pravne države nema slobode tržišta) i na moralu (jer nepotkupljivost garantira ravnopravno natjecanje na tržištu). Liberali danas jedva da i govore da je pohlepa dobra, jer to loše zvuči (premda to, pretpostavljam, i dalje misle), no rado ističu da pomažu društvu time što se usredotočuju na svoj uspjeh: zapošljavaju ljude, plaćaju veći porez državi i tome slično. Međutim, pozitivne društvene posljedice Čačićevog ostanka u visokoj politici čista su tlapnja – obećano carstvo investicija pretvorilo se u mjehur od sapunice, a i u prošlom je ministarskom mandatu (početkom 2000-ih) ostao zapamćen po radovima naručenim od države (ceste!), za što nije potreban neki veliki liberalizam. Teško mi je dakle, vidjeti dobre, valjane i altruistične razloge zbog kojih se Čačić marljivo trudi odbiti od HNS-a birače koji glavaševski pristup pravu i pravdi smatraju nedopustivim i štetnim, premda, s obzirom da pratim karijeru glavnog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka (a uočio sam i izbor HNS-ovih predstavnika za koaliciju sa SDP-om u Zagrebu), ne mogu reći da me Čačićevo ponašanje čudi.


Kako se odmetnuti u vlast

No, tu nije kraj rastućoj sličnosti dvojice političara. Naime, izgubivši potporu u centrali stranke, Čačić se povukao na rezervni položaj, na mjesto šefa regionalnog Sjeverozapadnog saveza HNS-a, potvrdivši utjecaj u svom zavičaju, gdje je HNS tradicionalno jači nego bilo gdje drugdje. Stoga, baš kao što HDSSB možemo shvatiti kao odmetnuti ogranak HDZ-a, Sjeverozapadni savez HNS-a možemo shvatiti kao pokušaj stvaranja regionalne frakcije ove stranke, i to baš tamo gdje HNS toliko uspješan da je na zadnjim izborima čak preoteo SDP-u jednu funkciju župana (u Međimurju). Dakako, nadrealistička fotografija s nedavnih lokalnih izbora u kojoj eurozastupnica Biljana Borzan iz SDP-a slavi u društvu Ante Đapića jasno govori koliko je čačićevsko-glavaševsko miješanje i preslagivanje ideologija raširena pojava; takve se situacije događaju diljem političke scene...

Ipak, sporazum SDP-a sa (sada nezavisnim) Đapićem fenomen je lokalnih izbora, a na toj su se razini baš vjerni suradnici Vesne Pusić u Osijeku svojedobno pročuli po koaliciji sa HDSSB-om. Ukoliko će Čačić iz zatvora utjecati na politiku HNS-a (a samo tako se može vratiti u sedlo nakon zatvora), tu neće biti ništa lokalno. To bi bila nacionalna sramota Hrvatske narodne stranke i, što god itko mislio o Vesni Pusić, njeni pokušaji da marginalizira Čačića izazvat će simpatije većine liberalnih, ali i ostalih promatrača. Možda bi u SDP-u neki mogli biti sretni Čačićevim zadržavanjem moći i iza rešetaka, jer bi to moglo svesti HNS na šminkersku verziju HDSSB-a, važnu samo u jednoj regiji, a to bi pak, neki misle, ojačalo poziciju SDP-a kao jedine ozbiljne alternative HDZ-u. No, kada se sjetimo koliko sumnjivih populista već sada upravlja svojim malim gubernijama diljem Hrvatske, ni simpatizeri SDP-a ne bi se smjeli veseliti potencijalnom pretvaranju sjeverozapada u još jednu takvu sredinu. Osijek pritom i nije najgori uzor – tamo je bar znalo biti kakvih-takvih promjena vlasti. Bojim se da bi parceliziranjem Hrvatske na regije sa lokalnim strankama moglo doći do širenja sredina u kojima, kao u Istri, Lici, Rijeci ili Zadru, smjena vlasti pripada sferi nezamislivog.

Ako HNS i postane Čačićev sjeverozapadni HDSSB, nadam se stoga da će varaždinsko-međimurska regija barem ostati politički heterogena. Nije to osobita utjeha ali, kada nema velikih uspjeha demokracije, valja se veseliti malima.

A zašto nema velikih uspjeha demokracije? Pa, to bi valjalo priupitati i Vesnu Pusić i Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka i Ivana Jakovčića, a ne samo Čačića i Glavaša.