KOMENTAR BORISA BECKA

OK, prostačimo jer smo ukleti, ali zašto tome plješćemo?

Boris Beck
Boris Beck
Više o autoru

Bionic
Reading

Psovka je izraz očajanja, neartikulirani urlik srodan šaci u zatiljak kakvu je popio Mamić na bračkoj rivi ili udarcima bodeža kakve su u Londonu zadavali luđaci slučajnim prolaznicima. Kao i teror, ona je toksična, uznemiruje društvo, uspaljuje strasti i izaziva bijes, kaže tportalov komentator analizirajući verbalno linčovanje u političkom i javnom diskursu. Viknuti psovku u javnom prostoru, ističe, nije ništa manje opasno nego baciti suzavac u noćnom klubu ili strvinu u izvor

Bilo je mnogo političkih vratolomija u Hrvatskoj, ali nijedna nije izazvala toliko uvreda i psovki koliko koalicija HDZ-a i HNS-a. Vulgarnost je u našoj javnosti postala normalna. Njome se, uz ostalo, izražava bijes prema političkim oligarhijama i nemoć da se utječe na njihovo skidanje s vlasti.

I oligarhije su sve vulgarnije. Željko Kerum prošloga je tjedna svog gradonačelnika nazvao 'zlotvorom', 'kokošarom', 'šarlatanom', 'spletkarošem', 'dnom dna', 'nulom' i 'j...vjetrom'. To je za njega jako elokventno jer je Dujomiru Marasoviću svojedobno rekao jednostavno da je 'kreten'. Ako psuju u Građanskoj stranci, kako neće u ostalima.

Ivan Kovačić iz Mosta odaslao je HDZ-ovcima općenito 'Ko vas j...', Damir Kajin (IDS) rekao je neovisnom zastupniku Dragutinu Lesaru 'Ti si kreten, u p.... materinu', a Stipe Petrina, u svojstvu načelnika Primoštena, poslao je u pismu državnog tajnika Pavla Matičića čak 'u trista p.... materinih'.

Ništa ne ulijeva osjećaj muževnosti kao uvreda 

Da ne ispadne da su samo južnjaci prosti, pobrinuo se za to Vjekoslav Marochini (SDP) iz Duge Rese, koji je suparnicu poslao 'u vražju mater’, baš kao i Anto Đapić HSLS-ovca Vladimira Bučevića. Zlatko Kramarić (HSLS) je doktor znanosti pa je Ivanu Bešliću rekao pristojno da je 'majmun’, Vladimir Šeks Miomiru Žužulu simpatično da je 'dugovrati', Boris Kunst Zoranu Milanoviću obzirno da je 'budala', a HDZ-ovac Luka Bebić narodnjaku Jakši Marasoviću srdačno da je 'pijanac'.

Što misle političari o muškarcima, dovoljno je grozno, ali još je gore ono što misle o ženama.

Misle kao Anto Kovačević da je Vesna Pusić 'za madraca' (što je, pretpostavljam, bila nespretna ljubavna izjava); misle kao Vice Vukojević da Đurđa Adlešič mora manje pričati, a više rađati (još jedna nespretna ljubavna izjava); misle kao Marinko Liović (HDZ, predsjednik Hvidre) da žene ne smiju u njegov podrum, baš kao ni psi i Srbi; misle kao Marin Jurjević (SDP) da je žena bez djece kao muškarac bez odsluženog vojnog roka (što je lijepa usporedba braka i vojske); misle kao Željko Ledinski (HSS), koji je dobacio u Saboru Ruži Tomašić da noge može staviti oko njegova vrata ako nema kamo s njima (jadnik se u tom trenu nije sjetio da je žena kao policajka u Kanadi jednom pretukla četvoricu izgrednika); misle kao ministar zdravstva Neven Ljubičić, koji je SDP-ovki Mariji Lugarić dobacio da se ona interesira za seksualni odgoj u školama zato što je mlada. Ništa ne ulijeva taj osjećaj muževnosti kao uvreda.

U našem tornadu vulgarnosti čak je i uvijek pristojni Božo Petrov na rubu da pukne. Zgrožen koalicijom HNS-a i HDZ-a jučer je rekao: 'Ako biramo prostitutke, onda će politika biti prostitutka.' Vjerojatno je pitanje dana kada će i on prevaliti preko usta tu jezivu riječ.

Psovka je toliko posvudašnja da nikom nije bilo čudno kad psuje Zdravko Mamić, kao što nije bilo čudno ni kada je Ćiro Blažević u medijima poslao Prosinečkog u materinu. Privatne psovke nužno postaju javne jer su mikrofoni posvuda. Kajin prolije vodu u Saboru i automatski opsuje. Predsjednik Zagrebačke skupštine Boris Šprem žalio se tajnici Jadranki Blažević na Tomislava Sauchu, Igora Rađenovića i Dragana Koroliju Marinića zbog nekog petljanja s vrtićima i zemljištem na Jankomiru, a nije primijetio da ga snimaju novinari s Radija Sljeme. 'Stalno me miniraju i onda me zaj..avaju. Pa čekaj malo. Ja ću Zoranu reći. Već mi je pun k...c toga. Nek' ih pozove na red', rekao je tada Šprem. Zoran je, sjećate se, bio premijer.

Od Govnijade do spirale vrijeđanja  

Političke uvrede nisu nastale danas. 'Govnene su riječi tvoje, govnena su tvoja djela – sav si govnen, kneže usrani!' To je samo stih iz poduže i vrlo šporke poeme baroknog pjesnika Junija Palmotića. Zove se 'Gomniada' (tj. Govnijada) i danas se smije objavljivati, ali do 20. stoljeća vrijedni akademici nisu se usudili uvrstiti je među djela tog klasika. Dubrovačkog kneza, kojem ne znamo ime, tek da je bio iz roda Sorkočevića, Palmotić optužuje za brojne prijestupe, od manipulacija novcem do toga da je na vlast došao lažiranjem izbora. Ništa nova u hrvatskoj politici, reći ćete. Da, ali što je zbilja opsceno, djela tog političara ili jezik čovjeka koji politiku komentira?

I tako smo ušli u spiralu vrijeđanja: što su komentatori više zgroženi političarima, to ih više vrijeđaju, riječima ili crtežima. Političari im ne ostaju dužni.

Američki predsjednik George Bush Jr. jednom je šapnuo na uho svojim suradnicima da je u blizini first class asshole iz New York Timesa, što je analogno Kerumovim uvredama novinaru Damiru Petranoviću, kojemu je poručio da 'jede govna', ili novinarki Lenki Gospodnetić, koju je nazvao 'štracom'.

Za sve je kriv kralj Aleksandar

Psovka je izraz očajanja, neartikulirani urlik, opredmećena srdžba – srodan šaci u zatiljak kakvu je popio Mamić na bračkoj rivi ili udarcima bodeža kakve su u Londonu zadavali luđaci slučajnim prolaznicima. Kao i teror, psovka je toksična, uznemiruje društvo, uspaljuje strasti i izaziva bijes. Verbalno linčovanje kod nas se odvija svakoga tjedna i smatramo velikim društvenim uspjehom kada smo nekoga toliko izmaltretirali da je morao ugasiti profil na Facebooku. Viknuti psovku u javnom prostoru nije ništa manje opasno nego baciti suzavac u noćnom klubu ili strvinu u izvor, ali kod nas se tome plješće.

Kao i za sva zla kod nas, uvjeren sam da je to naslijeđe Jugoslavije, odnosno da smo ukleti zbog ubojstva kralja Aleksandra u Marseilleu. Cijela nacija je tada uz tužnu vijest dobila i utjehu – legendu da je posljednjom snagom umirući kralj zavapio: 'Čuvajte mi Jugoslaviju!'

Ali povijesna je istina da je rekao: 'Goni ih u p.... materinu.'

I sve do danas radimo na tome.