KOMENTAR BOŠKA PICULE

Ili HDZ ili moja verzija HDZ-a: Kopa li Ivica Puljak svoj vlastiti politički grob?

Boško Picula
Boško Picula
Više o autoru

Bionic
Reading

Uz novu zagrebačku vlast, nova je vlast u Splitu trebala biti jedan od ključnih aktera oporbenog nastupa na parlamentarnim izborima 2024. No, splitski gradonačelnik Ivica Puljak sa svojom strankom Centar ne samo da nema značajniji politički utjecaj izvan grada na čijem je čelu, nego bi se zbog svojih poteza mogao pridružiti prethodnicima sa samo četiri godine mandata

Blago Splićankama i Splićanima! Njih za otprilike godinu i pol dana, u proljeće 2025., čekaju preporod i renesansa. Očito će grad pod Marjanom postati središtem komunalnog, gospodarskog, prometnog i kulturnog procvata koji se može mjeriti samo s onim u europskoj kulturi i društvu u 15. i 16. stoljeću. Rugla poput splitskoga autobusnog i željezničkog kolodvora postat će prošlošću, prilaz trajektnoj luci bit će brz i učinkovit, dijelovi grada poput Istočne obale i Žnjana zasjat će kao istinski urbanistički uzori, dotrajali će i nedovršeni sportski objekti nakon rekonstrukcije ugostiti neke nove Mediteranske igre, otpad će se razvrstavati u visokom postotku, niknut će niz novih parkirališta, a na svakom će koraku živnuti umjetnost, znanost i obrazovanje vođeni od strane vrhunskih stručnjaka. Tko zna, možda netko sljedećih mjeseci u Splitu naslika i lokalnu inačicu Mona Lize s najpoznatijim osmijehom cijele renesanse. Pritom bi novi Leonardo da Vinci mogao biti splitski gradonačelnik Ivica Puljak, kada već nova La Gioconda neće biti suspendirana Maja Đerek zbog 'udara na gradonačelnika'.

Upravo je tim riječima 'preporod' i 'renesansa' aktualni prvi čovjek Splita krajnje optimistično opisao priželjkivane promjene koje čekaju njegov grad nakon što je na prijevremenim izborima početkom ljeta 2022. uvjerljivo pobijedio svog protukandidata Zorana Đogaša kojega su podržali HDZ i HSS. Istodobno, Puljkova je stranka Centar mandatski znatno ojačala u Gradskom vijeću Splita osvojivši na tim izborima povjerenje čak 42,47% birača, dvadesetak posto više od drugoplasirane koalicije HDZ-a i HSS-a. Malo je kada neka politička stranka na lokalnim izborima u Splitu od 1990. do danas ostvarila takav izborni uspjeh nametnuvši se ne samo kao upečatljivi akter politike drugoga najvećeg grada u Hrvatskoj, nego i kao potencijalno jedna od najvažnijih figura pretpostavljene oporbene koalicije na sljedećim parlamentarnim izborima. Uostalom, sam je Ivica Puljak uz najavu 'preporoda' i 'renesanse' lansirao i ultimatum 'ili HDZ ili Hrvatska', siguran, kako je sam istaknuo, da će 'svatko tko voli ovu zemlju birati Hrvatsku, a ne HDZ'. S gotovo istim rezultatom na izborima u Zagrebu godinu dana ranije, Tomislav Tomašević i platforma Možemo! pokazali su da je HDZ moguće više nego uvjerljivo poraziti kada se spoje prepoznatljiv vođa oporbe, odmak od dotadašnje politike te motiviranost da se provedu korjenite promjene.

  • +13
Ivica Puljak sa suradnicima slavi izbornu pobjedu 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

I Tomašević i Puljak već su u drugoj polovici svojih gradonačelničkih mandata te građani Zagreba i Splita sami mogu ocijeniti žive li u svojim sredinama bolje, ugodnije, funkcionalnije i perspektivnije. Pritom obojica gradonačelnika osim obnašanja svojih mandata ciljaju i na nacionalnu politiku kako bi 2024., svatko na svoj način, ostvarili što povoljniji rezultat na izborima za Hrvatski sabor. Iz sadašnje se perspektive čini da će obojica završetak sljedeće godine dočekati u položaju u kojem su sada: i dalje u oporbi kada je posrijedi nacionalna politika, i u sve većoj neizvjesnosti hoće li temeljem onoga što trenutačno (ne) uspijevaju izboriti novi mandat na lokalnim izborima u svibnju 2025. I dok je nova zagrebačka vlast slučaj za sebe koja bi za manje od dvije godine, kao i splitska, mogla postati starom vlašću, Ivica Puljak čak brže od Tomislava Tomaševića troši politički kredit dobiven od strane birača 2021. i 2022. Puljkova suspenzija osvjedočene zviždačice Maje Đerek s mjesta pročelnice Upravnog odjela za gradsku imovinu zbog ukazivanja na suspektno upravljanje gradskim prostorima te blokiranje izbora cijenjene Tamare Visković na mjesto ravnateljice gradske ustanove Multimedijalnoga kulturnog centra zbog stranačke pripadnosti, samo su posljednji u nizu gradonačelnikovih poteza zbog kojih se njegov ultimatum 'ili HDZ ili Hrvatska' sve više svodi na 'ili HDZ ili moja verzija HDZ-a'. U tom će se slučaju većina birača odlučiti za znani original, a ne za Puljkovu inačicu.

  • +4
Maja Đerek i Ivica Puljak protiv nasilja nad dužnosnicima Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Maja Đerek koja je prije Puljkova, očito promidžbenoga a ne sadržajnoga angažmana, upozoravala na zloporabe korištenja državne imovine ne štedeći ni članove Vlade poput sadašnjeg ministra obrane Marija Banožića, trebala je biti kadrovski dokaz jakih antikorupcijskih mjera za koje se zalažu Puljak i stranka Centar. Samo nekoliko mjeseci kasnije suspendirana je jer je njezin rad Puljak doživio kao 'udar na gradonačelnika' usred rasprava oko korištenja gradskih stanova pri čemu jedan stan već godinama koristi otac Puljkova zamjenika Bojana Ivoševića. Pritom se doznalo i da je jedan gradski prostor bez natječaja dan na korištenje restoranu s kojim poslovno surađuje potpredsjednica Puljkove stranke. Sam je pak Ivošević od početka mandata više pozornosti priskrbio zbog niza svojih verbalnih agresija kojima se pozabavilo i pravosuđe, nego li zbog konkretnih komunalnih poteza te će u konačnici sukob prvih ljudi Splita i njihove suspendirane pročelnice morati rješavati nadležne institucije. Budućnost Hrvatske je biti centar tolerancije, politička je poruka stranke Centar, samo nije jasno kakvu to toleranciju promiče Puljkov prvi suradnik u Splitu Ivošević, a kakvu sam gradonačelnik koji se gotovo od početka svoga aktivnog bavljenja politikom neprestance sukobljava i razilazi sa suradnicama i suradnicima.

  • +6
Ivica Puljak, Bojan Ivošević Izvor: Cropix / Autor: josko ponos

Puljak se, naime, zarana sukobio s kolegama iz stranke Pametno koji su politički rad nastavili u novoj stranci Pametno za Split i Dalmaciju, a on sam postao predsjednikom također nove stranke Centar. Pametno se uoči europskih izbora 2019. razišlo s partnerima iz Amsterdamske koalicije te, u odnosu na njih, doživjelo debakl. Centru se pak priključila Dalija Orešković, i sama s iskustvom više političkih stranaka, ali se u međuvremenu bračni par Ivica Puljak i Marijana Puljak i njom razišao. Centar nije u harmoničnim odnosima ni sa svojim mlađim koalicijskim partnerom u Gradskom vijeću Splita SDP-om koji nije podržao Puljkovu odluku o zaduživanju, a s obzirom na blokadu Tamare Visković iz splitske podružnice platforme Možemo!, pravo je pitanje s kim uopće Centar može surađivati u svom ultimativnom programu 'ili HDZ ili Hrvatska'. Tako je stranka bila i ostala obiteljski kitchen cabinet, i to doslovce iz kuhinje bračnog para Puljak. Bez stranačke infrastrukture i strategije rada, bez političkog utjecaja izvan Splita s podrškom u anketama na razini statističke greške, bez širenja članstva i jačanja komunikacije te bez spremnosti na iole srednjoročnu suradnju s potencijalnim partnerima u zemlji, Centar sa svojom nekolicinom političarki i političara sve više djeluje kao dosjetka iz humoristične proze Miljenka Smoje.

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović

Tako je stranka koja se u jednom trenutku efektno nametnula svojim porukama o Hrvatskoj kao centru znanja, dijaloga, inovativnosti i tolerancije, počela kretati u smjeru svega onog što je dominantno hrvatska politika: ignorancija, svađe, stare navike i netolerancija. Šteta. Nakon propasti hrvatskih liberalnih stranaka koje su prva dva i pol desetljeća višestranačja u zemlji igrale važnu ulogu, Ivica Puljak, Marijana Puljak te njihovi politički angažmani i ideje djelovali su kao moderan doprinos liberalizmu u hrvatskoj politici pri čemu je stranka Centar dio europske skupine liberalnih i demokratskih stranaka ALDE. S obzirom da su u ovoj skupini iz Hrvatske, uz Centar, još i IDS, GLAS, HSLS, HNS-LS te Fokus, stranka splitskog gradonačelnika mogla je s barem dijelom srodnih stranaka koje u aktualnom sazivu Hrvatskog sabora imaju deset zastupnika, oformiti solidnu političku opciju za nastup na sljedećim europskim i parlamentarnim izborima.

Ovako i Centar daje svoj obol mrvljenju stranačke scene i koalicijskog okupljanja u Hrvatskoj te, što svjesno, što nesvjesno, olakšava ishod dvojbe 'ili HDZ ili Hrvatska'. Sa sve većim brojem samostalnih i nespretnih igrača u oporbenom dijelu političkog spektra, nespremnih na imalo racionalniji izborni nastup te s njihovim tankim rezultatima upravljanja u lokalnim sredinama u kojima su na vlasti posljednjih godina, HDZ u ovom trenutku može mirno spavati. Bez pravih izazivača koji svoju verziju Hrvatske ionako oblikuju prema nekom od HDZ-ovih modela, hrvatska vladajuća stranka ostaje u središtu interesa relativne većine birača u zemlji. Centar Ivice Puljka to središte propušta u samom Splitu, pa kako će ga onda zauzeti u bilo kojem drugom dijelu zemlje. Možda se ipak dogodi čudo te Splićanke i Splićani sljedećih godinu i pol dana dožive najavljeni preporod i renesansu. U slučaju da se najave gradonačelnika Velog mista ne obistine uvijek će ostati materijala za komedije. Zapleta već ima.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.