ISPRIJEČIO SE JAKOVČIĆ

Pametno zbog Uljanika izlazi iz Amsterdamske, GLAS žali: Koalicija nema samo svijetle trenutke...

31.08.2018 u 08:05

Bionic
Reading

Predsjedništvo stranke Pametno donijelo je odluku o prekidu daljnje suradnje s potencijalnim partnerima na stvaranju tzv. Amsterdamske koalicije. Razlog za ovakvu odluku je duboko neslaganje oko problema Uljanika, a naročito oko uloge i odgovornosti istaknutih pojedinaca, objavili su iz stranke Pametno u petak

Premda do spomenute koalicije nikad formalno nije ni došlo, kako navode, zbog percepcije i interesa članova, ali i javnosti, iz Pametno žele razjasniti neke činjenice.

Pametno se od prvoga dana zalaže za jasnu, transparentnu politiku, koja radi isključivo za dobrobit građana Hrvatske, a tako će nastaviti djelovati i ubuduće. Kako od svoga potencijalnoga partnera iz Istre nisu dobili sve odgovore, s kakvima bi se mogli složiti i nastaviti djelovati, kažu da, nažalost, borbu za modernu, građansku i liberalnu Hrvatsku moraju nastaviti isključivo s pojedincima i strankama koji dijele i podržavaju ideje o uređenom društvu i odgovornoj politici.

Šefici stranke Pametno neprihvatljivo je da je Jakovčić primao novac od tvrtke u vlasništvu Danka Končara (Afarak grupe, op. a.). S obzirom da se Končar spominje kao potencijalni strateški partner Uljanika, Puljak smatra kako je Jakovčić u sukobu interesa te da ne može biti na zajedničkoj listi za EU izbore.

'Treba istražiti odgovornost svih ljudi koji su Uljanik doveli do ovoga stanja, inzistiramo na transparentnosti cijeloga procesa, tražimo objavu dokumenata koji su poslani Europskoj komisiji, kao i dokument analize Ministarstva financija, a potom i plan restrukturiranja i ulogu i planove potencijalnog strateškog partnera. Jednako tako tražimo i plan kako će se izbjeći troškovi na račun državnog proračuna, odnosno poreznih obveznika.

Ukratko, tražimo pravu, a ne 'zamuljanu' transparentnost', ističe Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno koja dodaje da zbog različitih pogleda na pitanje odgovornosti i rješavanja ovog velikog problema ne mogu nastaviti suradnju jer 'je slučaj Uljanik' upravo primjer protiv kakvih se Pametno bori i zbog čega su se njezini članovi i odlučili baviti politikom.

'Jasno pozivamo da se treba utvrditi tko je odgovoran za sadašnje stanje u Uljaniku. Svi oni koji su odgovorni, pa bili to i naši partneri, moraju snositi i posljedice. Stoga smo od IDS-a zatražili pojašnjenje nastale situacije čim smo saznali za Uljanik i o svemu ćemo vrlo skoro obavijestiti javnost.', napisala je Puljak na Facebooku nešto ranije.

Odluku da Pametno napusti Amsterdamsku koaliciju komentorali su iz GLAS-a u kojem žale što su kolege iz Pametnog donijele ovakvu odluku na prvom problemu koji je među partnerima nastao. 'Partnerski odnosi u koaliciji nemaju samo svijetle trenutke i često su bremeniti neslaganjima i različitim mišljenjima. Osim toga vrijednost stranaka u koaliciji je i u načinu na koji rješavaju međusobne probleme', smatraju u GLAS-u.

Vezano za slučaj Uljanik i poziciju Ivana Jakovčića GLAS je na sjednici predsjedništva stranke u četvrtak otvorio pitanje kandidature Ivana Jakovčića kao kandidata za europske izbore.

'Dogovorili smo se da ćemo dati priliku IDS-u da to pitanje prvo riješi unutar stranke. Mislimo da je to korektno ako ste s nekim u partnerskom odnosu i vjerujemo da će kolege iz IDS-a donijeti ispravnu odluku', smatraju u GLAS-u koji ostaje otvoren i ukljuciv prema svima koji su spremni svoje interese potisnuti u drugi plan kako bi se Hrvatskoj omogućila šansa izbora boljih i održivih rješenja od politike koju predstavlja i simbolizira HDZ.

S obzirom da je Jakovčić bio dugogodišnji šef IDS-a, danas je počasni predsjednik, a mnogi smatraju kako i dalje vuče konce u toj stranci, bit će zanimljivo pratiti reakciju te stranke koju već nekoliko godina vodi Boris Miletić.

  • +5
Amsterdamska koalicija Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX