komentar borisa jokića

Hoće li se dogoditi nezamislivo? U ruralnoj Americi sve je puno metaka, ali još ne zaudara na rat

Boris Jokić
Boris Jokić
Više o autoru

Bionic
Reading

U Montani, površinom četvrtoj saveznoj državi (šest puta većoj od Hrvatske) sa samo milijun stanovnika, tek s navršenom 21 godinom možeš kupiti pivo, no nabava oružja jednostavna je poput kupnje 200 grama salame. Premda 4000 km daleko od njegovih vila s poslugom, ovo je Donaldova zemlja...

'Ovaj put glasajmo glasačkim listićima prije nego što ćemo morati glasati mecima!' Nisu ovo duboke misli nekog našeg Stjepana, Stevana ili Bakira već Stephena Lowella, republikanskoga kandidata za lokalne izbore u Minnesoti. Oružani sukob koji je za SAD do prije nekoliko godina bio nezamisliv danas na izravan ili posredan način najavljuju i očekuju mnogi na američkoj političkoj sceni.

Posebice je tome tako nakon siječanjskog pokušaja upada na Kapitol i osporavanja rezultata predsjedničkih izbora. Nastavak ozbiljnih političkih sukoba odigrao se 8. kolovoza, kad je FBI upao u Mar-a-Lago, grandioznu rezidenciju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, optuživši ga za otuđenje tajnih dokumenata i kršenje zakona o špijuniranju. Posljedice te borbe, koja će se u regularnoj utakmici odigrati na biralištima, a u mogućem produžetku možda i preko nišana, odredit će budućnost zapadnog svijeta i demokratskog poretka. Kao i u slučaju naših sukoba, u ruralnom SAD-u sve je puno metaka, ali još uvijek ne zaudara na rat.

Granični prijelaz Roosville između Kanade i savezne države Montane maleni je prijelaz poput onih naših rezerviranih za lokalno stanovništvo. Rijetko se tu ulazi s hrvatskom putovnicom. Dok se granični policajac čudi kako nam ne treba više viza, sa zidova se smiješe Joe Biden i Kamila Harris. Njihova će lica nakon par kilometara zamijeniti natpisi na kućama 'Trump 2024', dok će cestama juriti kamioneti s naljepnicom 'Fuck Biden & Harris'.

Premda 4000 km daleko od njegovih vila s poslugom, ovo je Donaldova zemlja. U Montani koja je površinom četvrta savezna država (šest puta veća od Hrvatske) živi tek milijun stanovnika. Nevjerojatna prirodna ljepota tog prostora u kojem se prepliću planine, nestajući ledenjaci, jezera, visoravni i prerija privlači turiste iz SAD-a i Kanade. Posebno se tu izdvaja Glacier, nacionalni park, jedno od najljepših mjesta sjevernoameričkog kontinenta. Stotine kilometara netaknutih planina, šuma i dolina pohode brojni prijatelji prirode. Svaki susret uvjerit će vas koliko su Amerikanci ugodni i prijateljski nastrojeni. Kao rijetko gdje pitat će vas kako ste, odakle ste i uz osmijeh vam zaželjeti ugodan nastavak dana. Iza te ugodnosti skriva se izrazito polarizirano društvo.

Glacier, Montana Izvor: tportal.hr / Autor: B. Jokić

Whitefish na jezeru ispod planina idealna je kombinacija za odmor od visokih temperatura američkoga juga i jugozapada. Pred lokalnom slastičarnicom dugačak je red za sladoled. Bubuljičavi mladić u majici kršćanskog kampa za mlade 'Young life' sporo ližući svoju kuglicu od 5 dolara, južnjačkim naglaskom upita ujaka: 'Uncle, is it worthwile to buy firearm now that I'm 18?' Musavog, od stracciatelle, lica ujak mu kratko odgovori: 'Sure!'.

U zemlji u kojoj tek s navršenom 21 godinom možeš kupiti pivo, nabava oružja jednostavna je poput kupnje 200 grama salame. Cabela's je veliki lanac trgovina u kojima ćete naći sve nužno za rekreaciju u prirodi – čamce, šatore, vreće za spavanje, opremu za roštilj i u Montani sva moguća oružja od kojih većina nema veze s lovom. Ima tu pištolja za 800 kn kojima je na akciji cijena snižena na 450. Za one koji pak žele malo više i jače, poluautomatske puške se prodaju po povoljnih 2000 kn, a za one pak koji traže posebnu preciznost tu su i snajperi za oko 2300. Prodavači vam prilaze i nude posebne akcije, boje drške revolvera od ružičaste do maskirne, 1000 besplatnih metaka…Ne pita se tu previše tko si, a još manje jesi li sposoban imati smrtonosno oružje uz sebe.

Oružje se prezire u Bonsai Brewing Projectu, lokalnoj pivnici u kojoj ćete popiti pivo kojeg se ne bi posramili ni Nijemci, Česi ili Englezi. Konobari s hipsterskim brkovima nadugo i naširoko će objašnjavati brigu i ljubav koju su uložili u tekućinu koju ćete popiti dok nadrealno sa zvučnika pjeva Zdenka Kovačiček. U vrtu punom djece koja trče oko roditelja osjećat će se rijetko slobodno i potpuno sigurno. Pitanje je samo do kad.

  • +11
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Upad agenata FBI-a u kuću bivšeg predsjednika potez je izrazito visokog rizika. Ako državne službe ne uspiju uvjeriti javnost da je takav potez bio nužan (što je u doba društvene polarizacije izrazito teško), polovica države će potpuno izgubiti povjerenje u strukture koje upravljaju vrlo složenim američkim društvom. Ukoliko mu zbilja dokažu sve za što ga terete, bit će to pobjeda vladavine prava. Ni to nije posebna dobra opcija za SAD, jer je za vjerovati da će dio njegovih pristaša takav razvoj događaja natjerati da dodatno investiraju u municiju i moćnija oružja na sniženju. U tom je slučaju također moguća primjena oružane sile kako bi se suzbili pokreti i džepovi otpora u kojima se 'glasa mecima'.

Granični prijelaz Rykerts u Idahou još je manji od onoga u Montani. Zatvara se svakoga dana u 16h. Pri provjeri dokumenata nasmijanog lica policajka veselo kaže:

'Croatia has been on my list for a long time. I must go there!'

Dok je podržavam u toj namjeri, pomislim da joj je bolje da požuri. Ovaj put ne zbog naše, već zbog moguće nadolazeće američke muke.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.