KOMENTAR BORISA JOKIĆA

Jednorozi, nokti od pola metra, sado-mazo i ča-ča: Može li obitelj nešto naučiti od blesave zabave zvane Eurovizija?

Boris Jokić
Boris Jokić
Više o autoru

Bionic
Reading

Najveća vrijednost Eurovizije je da cijeloj obitelji omogućuje blesavu zabavu koja osigurava puno smijeha i zezanja. Trenutni je to bijeg od stvarnosti u mjesto jednoroga, muškaraca u zlatnim pripijenim odijelima, ženskih noktiju dugih 50 centimetara, lažnih metalaca s podšišanim bradama, hrabrih dekoltea i nemogućih peta, šarenih košulja i duginih zastava. Bućkuriš koji se dvaput ne može probati, ali ove subotnje večeri nema boljeg jela

'Ča, ča-ča, ča' – iritantno odjekuje našim stanom od utorka navečer. Na pitanje kako je bilo u školi – ča, ča-ča, ča. Na podsjećanje da treba pospremiti sobu – ča, ča-ča, ča. Za one koji ne prate Euroviziju, radi se o refrenu pjesme ovogodišnjeg finskog predstavnika Käärijä. Njegova je skladba mješavina generičkog techno ritma i dance refrena koji podsjeća na seoske zabave u zabačenim skandinavskim selima. Odjeven u lateks hlače sa šiljcima i fluorescentno zelene plastične mišiće te s izvedbom koja uključuje razbijanje drvene kutije, vođenje na uzici i jahanje četvero plesača te simulaciju spolnog odnosa, spada među 'konzervativnije' u ovogodišnjem natjecanju (za one koji traže više i jače, preporuka za predstavnike Moldavije i Rumunjske).

Nema u njegovoj, baš kao ni malteškoj, njemačkoj, australskoj ili grčkoj pjesmi ništa što će im omogućiti da u javnoj svijesti prežive sljedeći četvrtak - jeftina i bizarna zabava niske kalorijske vrijednosti. Kako srećom naši dani nisu samo ozbiljne filozofske rasprave i promišljena umjetnička djela, u tom drugom dijelu subotnjih večeri naših života iskričavost i neozbiljnost izbora za pjesmu Eurovizije ima posebno mjesto. Ne manje važno, događaj je to ozbiljnog obrazovnog potencijala.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Eurovision Song Contest

Eurosong je idealan materijal za neke važne obiteljske lekcije. Rijetko kada će se hrvatski osnovnoškolac naći pred enigmom gdje je Armenija dok gleda njihovu predstavnicu kako se u bež kožnom kompletu izvija po sceni. Moguće je da netko iz srednjoškolskih klupa pjevušeći pjesmu 'Unicorn' postavi ironično pitanje otkada je to Izrael u Europi i ako nije, zašto se natječe na kontinentalnom natjecanju? Sve to otvara cijeli niz mogućih obiteljskih geostrateških rasprava i prije nego što započne glasanje. Tek tu će doći do ludih kombinacija kada srpski žiri da 12 bodova hrvatskoj pjesmi, a 10 albanskoj – 'Ok nama, ali Albancima?'

  • +17
Eurovision 2023., 2. polufinale Izvor: Profimedia / Autor: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

U samom formatu natjecanja također je ugrađena složena struktura političkih odnosa moći koja zahtijeva objašnjenje – 'Zašto je to natjecanje jedino u kojem pet 'velikih' europskih zemalja ima izravan prolazak u finale?' Dok slušate i gledate azerbajdžanski duo blizanaca s gitarama kako se neuspješno bori za ulazak u finale, dajete kompleksan ekonomski odgovor – 'zbog love'. Pomno je sve tu isplanirano, od frizura, osmijeha, zastava, rodne, dobne i rasne strukture pratećih izvođača. Izvedbe su takve da često provociraju na različite načine, osim naravno politički – njih lova manje voli. Navedeno otvara prostor generacijskih polemika o kojima se inače u hrvatskim obiteljima rijetko raspravlja.

  • +2
Let 3 na probi uoči nastupa u finalu Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najveća vrijednost Eurovizije je ipak da cijeloj obitelji omogućuje blesavu zabavu koja, ako je ne shvatite ozbiljno, osigurava puno smijeha i zezanja. Trenutni je to bijeg od stvarnosti u mjesto jednoroga, punašnih muškaraca u zlatnim pripijenim odijelima, ženskih noktiju dugih 50 centimetara, lažnih metalaca s pomno podšišanim bradama koji se pretvaraju da sviraju gitare, obitelji koje zazivaju Duju iz Trogira, hrabrih dekoltea i nemogućih peta, šarenih košulja i duginih zastava. Bućkuriš koji se dvaput ne može probati, ali ove subotnje večeri nema boljeg jela. U tih nekoliko sati najbolji je sastojak onaj hrvatski jer imamo predstavnike koji razumiju o čemu se radi, što treba napraviti i koji nisu 'izgubljeni' ni 'vjerni psi'– ove subote u tom europskom dupetu bit ćemo najmirisniji karanfili. Go boys!

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.