POREMEĆAJI SPAVANJA

'Seks iz snova' kojeg se nećete sjećati

  • Autor: G.V.
  • Zadnja izmjena 04.05.2022 09:17
  • Objavljeno 04.05.2022 u 09:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Mjesečarenje, noćne more ili pričanje u snu prilično su uobičajeni poremećaji spavanja, no jeste li znali da postoji i jedan manje poznat poremećaj, seksomnija, koji uključuje seksualno ponašanje u dubokom snu?

Seksomnija, poznata i kao 'seks u snu', odnosi se na seksualne aktivnosti – uključujući masturbaciju i upražnjavanje seksa s drugom osobom – za vrijeme non-REM faze spavanja a ljudi koji pate od ovoga poremećaja poslije se neće ničega sjećati.

S obzirom na njezinu prirodu, nije neobično što je prvi slučaj seksomnije u medicinskoj dokumentaciji zabilježen tek 1986., zbog čega se smatra relativno novim stanjem. Stručnjaci još nisu sigurni koliko je seksomnija učestala, no vjeruje se da je ipak prilično rijetka – jedna je studija utvrdila da joj podliježe manje od osam posto ispitanika. Ista je studija utvrdila da je seksomnija triput učestalija kod muškaraca nego kod žena, dok su druge studije pokazale kako žene koje pate od seksomnije češće masturbiraju nego muškarci.

Seksomnija nije isto što i noćne polucije ili 'mokri snovi' a kada netko pati od seksomnije taj toga obično uopće nije svjestan – kada se probude i saznaju što se događalo dok su spavali, 'oboljeli' se neće uopće ničega sjećati.

Seksualno ponašanje za vrijeme seksomnije slično je ili identično onome za vrijeme 'normalnog' seksualnog čina, te može uključivati masturbaciju, spontani orgazam, seksualno glasanje, maženje, snošaj, pa čak i oralni ili analni seks. Zanimljivo je da se osobe koje pate od seksomnije često u spolnim odnosima dok spavaju ponašaju drugačije nego što to čine u budnome stanju – ponekad su agresivniji i manje inhibirani.

Ne zna se što točno uzrokuje ovaj poremećaj, no stručnjaci su za sada kao moguće okidače izdvojili manjak sna, pretjeranu konzumaciju alkohola i lakih droga, iscrpljenost i poremećen raspored spavanja. Također, utvrđeno je da određena medicinska stanja, kao što su apneja, stiskanje zuba u snu, sindrom nemirnih nogu, mjesečarenje ili noćne more, mogu pridonijeti razvoju seksomnije.

Za sada ne postoji propisani tretman za liječenje seksomnije ali liječnici preporučuju redovit san i smanjenje konzumacije alkohola. Također, ističu, riječ je o prepoznatom poremećaju spavanja – stoga, ukoliko sumnjate da bolujete od ovoga stanja, nemojte se sramiti porazgovarati o tome sa svojim liječnikom kako bi, nakon provedene dijagnostike, dobili pravi tretman za ublažavanje simptoma.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!