SAN KLJUČAN ZA ZDRAVLJE

Milijarderi vole 'Money Sleep': Ovo su navike spavanja superuspješnih

20.04.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Legenda kaže da je renesansni slikar i izumitelj Leonardo da Vinci spavao samo nekoliko sati dnevno: dok je njegov genijalni mozak užurbano radio, Leonardo bi svako malo zadrijemao na nekoliko minuta kako bi se osvježio i onda se ponovno bacio na posao

Ipak, stručnjaci su odavno utvrdili da je redovito spavanje ključno za zdravlje organizma. Leonardo je unatoč nedostatku sna bez sumnje bio uspješan čovjek, a kakve navike spavanja imaju današnji uspješni ljudi? Može li se danas uspjeti bez dovoljno sna?

Liječnici preporučuju najmanje sedam sati spavanja dnevno. Procjenjuje se međutim da samo trećina odraslih osoba uspije toliko i odspavati. Osim količine sna, isto je tako važno imati redovite obrasce spavanja, dakle odlaziti na spavanje i buditi se svakoga dana u isto vrijeme. Stručnjaci također tvrde da nije moguće vikendom nadoknaditi sate sna izgubljene tijekom radnog tjedna.

Čini se da su važnosti redovitog spavanja i te kako svjesni i današnji uspješni ljudi - barem oni najuspješniji među njima. Osnivač Amazona Jeff Bezos više puta je rekao da odlazi rano u krevet i da se rano budi, te da spava najmanje osam sati u komadu.

'Treba mi osam sati sna. Kad odspavam svojih osam sati, bolje razmišljam, imam više energije, bolje se osjećam', rekao je jednom prigodom. Također je naglasio da sve najvažnije sastanke planira održati prije ručka. 'Oko 17 sati više ne mogu jasno razmišljati o nekom pitanju pa samom sebi kažem: pokušajmo ponovno sutra u 10 sati', rekao je jednom Bezos.

Svoj redoviti san jako cijeni i najpoznatiji svjetski investitor Warren Buffett, koji je svake večeri u krevetu najkasnije do 22,45 sati.

'Prilično dugo spavam. Volim spavati pa obično svake noći spavam po osam sati', rekao je. Buffett kaže da 80 posto svog radnog vremena provodi čitajući. 'To zahtijeva puno mentalne energije koju nadoknađujem spavanjem', naglasio je.

Trenutno najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk nije toliko zahtjevan što se tiče količine sna, ali bitno mu je da redovito spava. Unatoč tome što vodi više tvrtki, uključujući Teslu i SpaceX, Musk tvrdi da mu je dovoljno – i potrebno - šest sati redovitog sna.

'Pokušao sam spavati manje, ali onda sam shvatio da mi pada produktivnost. Ne želim spavati više od šest sati, ali ne mogu spavati ni manje od toga', rekao je Musk.

Slavna voditeljica Oprah Winfrey pak ima posebne rituale: prije spavanja u 'dnevnik zahvalnosti' napiše nekoliko rečenica o stvarima koje su joj tog dana pružile zadovoljstvo i na kojima je zahvalna, a ujutro joj je prva misao da bude zahvalna 'što je živa'. Kako sama kaže, svakodnevno spava između 22 sata uvečer i šest sati ujutro, i nikad ne koristi alarme za buđenje.

Jedan od najbogatijih Kineza, karizmatični osnivač Alibabe Jack Ma, više je puta istaknuo kako nikada ne dopušta da ga svakodnevni stres i poslovne brige spriječe da spava 'mirno, duboko i dugo'.

'Treba dobro spavati bez obzira na sve. Ako ne spavam dobro, problemi će i dalje postojati. Ako se dobro naspavam, imam veće šanse riješiti te probleme', rekao je Ma.

Ovakav tekst nikako ne može proći bez Billa Gatesa, suosnivača Microsofta koji je u svojim studentskim danima bio zloglasan po tome što je mjesecima čitave noći provodio uz svoj kompjuter spavajući po nekoliko minuta.

'U ranim danima Microsofta, rutinski bih probdio čitavu noć da bismo ispunili rok za isporuku softvera. Uglavnom sam živio na kofeinu i adrenalinu, bio sam opsjednut svojim poslom, ali bilo mi je jasno da zbog nedostatka sna gubim fokus', napisao je Gates. Danas, međutim, i on spava redovito najmanje osam sati, a u svojim knjigama naglašava važnost spavanja za zdravlje.

Čini se stoga da je redovito i disciplinirano spavanje prilično česta pojava među najuspješnijim ljudima na planetu. Dakako, nitko od nas neće postati uspješan samo zato što dobro spava, ali izgleda da redovitih osam sati sna svake noći svakako pomaže.