DRAGULJ ŠKOTSKOG VISOČJA

Pub 'na kraju svijeta' do kojeg se isplati hodati dva dana kroz Highland

12.10.2022 u 08:26

Bionic
Reading

Pojam 'bogu iza nogu' jasan je svima, svi smo ga u nekoj prilici upotrijebili, ili u tom obliku ili u onim nešto nepristojnijima. No, postoji jedno mjesto na Zemlji koje doista zaslužuje takvu kvalifikaciju, ali je nagrada za svih koji ga se domognu vrlo privlačna - pinta dobrog piva ili čaša dobrog škotskog whiskyja

Riječ je o pubu po imenu Old Forge do kojeg se može doći jedino brodom, ili nakon tridesetak kilometara pješačenja po škotskom Visočju. I to nakon što ste automobilom prešli blizu 40 kilometara okuka i uske ceste od gradića Fort Williama podno planine Ben Nevis, najviše u Velikoj Britaniji. Za tu udaljenost treba oko dva sata vožnje, a i to samo da biste se dočepali početne točke lova na piće, mjesta zvanog Kinloch Hourn. Postoji i duži pješački put, 45 kilometara od sela Glenfinnana. Naravno da na Zemlji ima i samotnijih mjesta, ali teško da se može naći teži način da bi se popilo piće ili pojelo neki tradicionalni škotski obrok. Ako ništa, tko tamo dođe doista je zaslužio svoju pintu.

Old Forge je smješten u seocu Inverieu na južnoj obali poluotoka Knoydart, imena mjesta kao da su izašla iz Gospodara prstenova ili Igre prijestolja, ali tako je to u Škotskoj. Taj dio sjevernog dijela Britanije i inače je pust, ali ovo je iznad (ili ispod) čak i Highlanderskih standarda. Inverie je po posljednjem popisu brojio 120 stanovnika, nemaju signala za mobitele, a u cijelom selu i njegovoj okolici postoji samo desetak kilometara asfaltiranih cesta koje nisu povezane ni s jednom drugom cestom na britanskom otoku.

Do ožujka ove godine Old Forge je unatoč svemu bio turistička atrakcija, zahvaljujući poklonicima višednevnih pješačkih trailova koji su u Britaniji, a posebno u Škotskoj, iznimno popularni i jedan su od najljepših oblika otočkog turizma. Međutim, stanovnicima Inveriea jako je išlo na živce što bi dotadašnji vlasnik zimi na cijelih šest mjeseci zatvarao pub jer je bio okrenut isključivo turistima. Dakle, itekako poznata situacija svim našim turističkim mjestima i gradovima koji se zimi pretvaraju u gradove duhova.

Highlanderima iz Inveriea tako je bilo onemogućeno da slobodno vrijeme provedu u omiljenom i jedinom pubu, pa su krenuli u akciju i zajednički, kao zajednica, otkupili Old Forge. Nisu time samo sebi učinili uslugu, nego i hodačima iz cijelog svijeta koji su bili sve razočaraniji ponudom i izgledom puba pod upravom bivšeg vlasnika. Jedna od recenzija tako govori da je to mjesto nekad bilo poticaj, a "danas je kao mrtvačnica". No, zajednica je odlučila sve promijeniti, željna druženja u dugim zimskim danima (i noćima). Dapače, dok nisu kupili Old Forge, uz obalu jezera blizu puba podigli su kolibu u kojoj su se sastajali.

  • +3
Old Forge Pub Izvor: Profimedia / Autor: ANDY BUCHANAN / AFP / Profimedia

Danas Old Forge ima 90 dioničara, dakle tri četvrtine stanovnika sela koji su bili spremni dati vlastiti novac da bi sačuvali tako važnu instituciju za njihovu zajednicu. Nakon kratkog preuređenja,  pub je opet otvorio vrata u travnju, s tim što neke preinake još traju pa će kuhinja biti otvorena tek dogodine. No, glavni cilj je postignut, vraćena je stara slava i u Old Forge su se vratili i lokalci i planinari čime je pub postao vrijedan velikog truda da bi se došlo do njega.

Kako smo rekli, do Old Forgea može se hodati dvama pravcima. Prvi je od Kinloch Hourna do Inveriea. Drugi, duži pravac je od Glenfinnana do Inveriea. Obje staze su zanimljive, pune legendi kakve i zamišljamo u Highlandu, prolaze uz jezera ili zaljeve živopisnih imena Loch Hourn (Pakleno jezero) ili Loch Nevis (Rajsko jezero), a tim putevima išle su i pogrebne povorke do groblja Kilchoan u Inverieu.

Nije baš u pitanju šetnja, premda nema velikih vrhova, uostalom najviši vrh Britanije Ben Nevis visok je samo oko 1300 metara. No, izmjenjuju se stjenoviti i močvarni tereni, mnogo je vlage, a ne treba zanemariti ni ćudljivo škotsko vrijeme koje se zna mijenjati iz sata u sat. No, krajolici su istinski bajkoviti, među najljepšim na svijetu, zato je hodanje tamo toliko i popularno. Preporučuje se ne prijeći cijelu rutu u jednom danu, jer je prenaporno, a uz pravce ima skloništa za noćenje, ali je moguće i 'divlje' kampiranje, ako ste skloniji pustolovini. Lakša varijanta je plovidba brodom od Mallaiga do Inveriea koja traje do 45 minuta na krasnom starinskom drvenom brodu.

Inverie ima zanimljivu, klasičnu škotsku povijest. U 19. stoljeću stanovništvo je raseljeno da bi oslobodili prostor za pašnjake ovaca lorda Brocketa. Poslije Drugog svjetskog rata tamo je stigla grupa odlučnih momaka koje lokalci zovu 'Sedmorka iz Knoydarta' koji su željeli vratiti zemlju koju je držao tadašnji lord, inače simpatizer nacista. Vodio ih je otac Colin Macpherson. Njegova nekadašnja crkva danas je pivnica, koja opskrbljuje Old Forge pivom, jedan od brendova dobio je ime u čast Seven Men of Knoydart.

Ove godine cijelo selo je opet procvjetalo s novim uzletom Old Forgea. Osim spomenute pivovare, posla ima i Tearoom, u kojem se spremaju sendviči za pub dok kuhinja ne bude osposobljena, može se i noćiti u nekoliko kuća. Počeli su opet dolaziti i drugi brodovi, pa je sve živnulo, nadamo se ne toliko da bude uništen izvorni duh mjesta.

Sam pub ukrašen je brojnim glazbenim instrumentima koji su često u upotrebi na glazbenim večerima, a mještani su gosti bar jednako često kao i planinari i drugi turisti. Kad dođe zima, pub je skoro samo njihov. A pivo i whisky su uobičajeno vrhunski, kakvi samo mogu biti u Highlandu. Pa još kad ih pijete sjedeći uz obalu Loch Nevisa, ugođaj je potpun.