DISKOGRAFIJA ZA SKUPLJAČE

Među deset najskupljih ploča svih vremena najviše su ih snimili Beatlesi, ali na vrhu je kultni hiphop bend

01.10.2022 u 07:54

Bionic
Reading

Kad je CD zamijenio vinilne ploče, činilo se da je sasvim došao kraj dotad najpopularnijem nosaču zvuka. Onda je došao mp3, pa streaming, i polako je i CD otišao u prošlost. No, onda se dogodilo nešto što je bilo teško zamisliti: vinil se vratio na velika vrata, jer su diskofili shvatili da njihov šarm i kvalitetu zvuka malo toga može nadomjestiti.

Tako se nastavila sad već prilično duga povijest vinila, koja je pravi zamah dobila u četrdesetim godinama prošlog stoljeća kad je Columbia Records na tržište izbacio prvu 'longplejku'. Oni koji su se vratili pločama, ili ih se nisu nikad odrekli, znaju da cijena novih izdanja obično nije baš bagatelna, ali kad je riječ o istinskim cjenovnim rekorderima onda tu ipak vladaju stara, danas vrlo rijetka izdanja.

Obično su u pitanju projekti važnih umjetnika, posebno ako su pomalo zaboravljeni, ali na iznose mogu utjecati i drugi faktori, primjerice očuvanost, dostupnost, da ne govorimo o primjercima koje su izvođači ili autori potpisali. Takve ploče se pojavljuju na aukcijama, nadmetanja znaju biti žestoka, a ovdje predstavljamo deset izdanja koja su postigla najvišu cijenu u povijesti.

10. Tommy Johnson - Alcohol And Jake Blues/Ridin’ Horse

Američki trgovac pločama i kolekcionar John Tefteller kupio je za 37 tisuća dolara ovu iznimno rijetku ploču, jedan od samo dva primjerka snimka kojeg je velikan delta bluesa snimio davne 1929. Riječ je o ploči na 78 okretaja, na A strani je 'Alcohol and Jake Blues', a na B strani druga Johnsonova pjesma 'Ridin’ Horse'. Kako je sam Tefteller posvjedočio u intervjuima koje je dao nakon aukcije, ploča je u odličnom stanju, a postoje glasine da je on vlasnik i drugog preživjelog primjerka ove ploče.

Inače, aukcija se održavala na eBayu, neko vrijeme je najviša ponuda bila 16.800 dolara, a onda se pojavio Tefteller i digao je na konačnu cijenu koju nitko drugi nije mogao ili želio pratiti.

9. Caustic Window (probni otisak)

Richard D. James, jedan od najvažnijih autora elektronske glazbe s kraja prošlog stoljeća mnogo je širem krugu poznatiji kao Aphex Twin, no prije korištenja tog imena snimao je kao Caustic Window. S tim pseudonimom 1994. je snimio album koji je trebao izaći dvije godine kasnije, no to se nije dogodilo i ostalo je sačuvano samo nekoliko probnih otisaka albuma. Kad je jedan od sačuvanih primjeraka došao na aukciju, postigao je cijenu od 46.300 dolara, a kupac nije poznat. No, materijal snimljen za album imao je drugi život. Kad su obožavatelji Aphex Twin otkrili taj snimak, on je ponovo izdan na streamingu i brzo se proširio. No 'prava stvar', probni vinil, ostao je jedan od najtraženijih kolekcionarskih predmeta. Inače, dio prihoda od rekordne prodaje išao je u humanitarne svrhe.

8. The Beatles - Till There Was You/Hello Little Girl

Ploča na 78 okretaja koju su Beatlesi snimili prije nego su stekli međunarodnu slavu naprosto je bila predodređena da postigne visoku cijenu, i to se i dogodilo: nepoznati kupac platio je 2016. taj snimak 105.000 dolara. A priča o toj ploči doista je zanimljiva. Riječ je o demo snimku napravljenom u trgovini HMV u Londonu, kojega je liverpulska četvorka snimila 1962. s namjerom da je njihov menadžer Brian Epstein pusti producentu Georgeu Martinu kako bi im osigurao ugovor za snimanje. Sam Epstein je napisao imena pjesama na obje strane, i to na zanimljivi način. Osim nekoliko slovnih grešaka, za pjesmu na A strani napisao je da je izvode Paul McCartney & The Beatles, a na B strani John Lennon & The Beatles. S obzirom na sve što je slijedilo, Martin je očito bio zadovoljan, i vratio je ploču Epsteinu. Ovaj je godinu dana kasnije poklonio Lesu Maguireu, klavijaturistu grupe Gerry and the Pacemakers, najpoznatije po himni Liverpoola 'You'll Never Walk Alone'. Mnogo godina kasnije, Maguire je ploču našao na svom tavanu i odlučio je prodati. Aukcijska kuća Omega Auctions objavila je nakon prodaje da je 'prijazno iznenađena' postignutom cijenom.

7. Frank Wilson - Do I Love You (Indeed I Do)

Frank Wilson, pjevač iz 'ergele' slavne soul etikete Motown, snimio je 1965. pjesmu 'Do I Love You (Indeed I Do)', ali singl sa snimkom nikad nije objavljen, i pouzdano se zna za postojanje samo dva primjerka. Premda se nikad nije potpuno pouzdano doznao razlog neobjavljivanja, neki povjesničari popularne glazbe vjeruju da je za sve kriv gazda Motowna Berry Gordy, navodno nezadovoljan preranim izlaskom Wilsona pod svjetla reflektora, i naprosto je otkazao cijelu stvar. Bilo to istina ili ne, 2020. je jedan primjerak singlice prodan za čak 135 tisuća dolara. Jedanaest godina ranije, još jedan primjerak prodan je za oko 35 tisuća dolara.

6. John Lennon and Yoko Ono - Double Fantasy

S obzirom da se posljednji album John Lennona i dalje može kupiti, ploča koja je 1999. prodana na aukciji za 150.000 dolara morala je imati nešto spektakularnije čak i od imena autora i izvođača. Nažalost, razlog je morbidan: ovaj primjerak ima posvetu koju je Lennon 8. prosinca 1980. napisao Marku Davidu Chapmanu, čovjeku koji ga je ubio samo nekoliko sati kasnije. Poznata je fotografija gdje Lennon daje autogram svom kasnijem krvniku, i riječ je upravo o ploči koja je postigla ovakvu cijenu.

Premda to nije potvrđeno, postoje izvješća koja tvrde da je ploča 2010. preprodana za nevjerojatnih 850 tisuća dolara.

5. The Beatles - Yesterday and Today ('mesarski' omot)

Kad su Beatlesi 1966. snimili za američko tržište album 'Yesterday and Today' s nekim od najvećih hitova u svojoj karijeri, prvobitna ideja za omot bila je fotografija sve četvorice u mesarskim kutama s raskomadanim lutkama i komadima sirovog mesa. Autor fotografije bio je Robert Whitaker, poznat po crnom smislu za humor i ljubavi prema nadrealizmu. Takav bi omot nekima i danas bio kontroverzan, ali je po standardima Amerike šezdesetih godina predstavljao istinski skandal. Capital Records je zbog toga povukao kompletnu nakladu s originalnim omotom, i izdao novu verziju sa znatno nedužnijom fotografijom. Rezultat je bio da su kopije s 'mesarskim' omotom postale iznimno rijetke i skupe. Primjerak kojeg su potpisala trojica od četvorica Beatlesa (nedostaje autogram Georgea Harrisona) postigao je cijenu od 234 tisuće dolara.

4. The Beatles - Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Još malo Beatlesa na ovoj top listi. Ploče s potpisima izvođača uvijek postižu bolje cijene, ali čak i za Beatlese malo je tko mogao očekivati da će primjerak revolucionarnog albuma iz 1967. dosegnuti 290.500 dolara. Naravno, razlog su potpisi, i to od sve četvorice članova liverpulske četvorke. Aukcija je održana u ožujku 2013. Da bi se došlo do iznosa koji je na kraju postignut bila je otvorena mogućnost ranog licitiranja, prije službenog otvaranja prodaje. Interes je bio golem, a sedam dana prije otvaranja ponude su već došle do 110.000 dolara. Nakon toga je 'eksplodiralo'.

3. Elvis Presley - My Happiness

Legenda kaže da je te 1953. osamnaestogodišnji Elvis Presley ušao u prostorije diskografske kuće Sun Records u Memphisu, i platio 4 dolara da bi snimio i na vinil otisnuo prigodnu pjesmu kao poklon majci za rođendan. Izabrao je 'My Happiness', standard kojeg je Borney Bergantine napisao dvadesetak godina ranije. Siromašni kakvi su već bili, Presleyevi nisu imali gramofon, pa je Elvis ploču na 78 okretaja odnio kod prijatelja kako bi je mogli poslušati. Tamo je i ostavio, a desetljećima kasnije prijateljeva nećakinja je otkrila raritet u ujakovoj kolekciji, i 2015. ponudila je na aukciju.

Elvisov trošak od četiri dolara tako je donio prihod od ravno 300 tisuća dolara. Nije ni čudo, s obzirom da je u pitanju jedini primjerak. U početku se nije znalo tko je kupac, ali je vrlo brzo otkriveno da je riječ o pjevaču i skladatelju Jacku Whiteu, polovici slavnog dvojca White Stripes. Ploču nije kupio samo zbog sentimentalnih razloga, nego i da bi ponovo objavio prvi snimak na kojem je zabilježen Elvisov čarobni glas. Sada je pjesma dostupna svima.

2. The Beatles - White Album 0000001

Nismo još završili s Beatlesima, ovoga puta riječ je o jednom od najboljih albuma rock and rolla uopće, takozvanom Bijelom albumu iz 1968. Naravno da je riječ o albumu kojega svaki, čak i prosječni fan Beatlesa ima u svojoj kolekciji, ali sasvim sigurno nisu ga platili 790 tisuća dolara koliko je iskeširao nepoznati kupac na aukciji 2015. Naravno, za takvu cijenu potrebni su određeni preduvjeti. Recimo, da taj primjerak nosi serijski broj 0000001, da su prva četiri dobili Ringo, Paul, John i George, i da je ovoga na aukciju ponudio nitko drugi nego Ringo Starr. Cijena koju je na nadmetanju postigla ova ploča bila je — bez obzira na Beatlese i na veličinu toga albuma — šok za sve koji prate ovo tržište, jer se očekivalo da neće otići za više od 50 tisuća dolara. Uostalom, 2009. je isti album sa serijskim brojem 0000002, za kojeg se ne zna kojem od 'fab four' je pripadao, prodan za otprilike toliki iznos.

Ringo je, prema vlastitom priznanju, čuvao ovaj album u sefu punih 35 godina prije nego se odlučio na prodaju. Kad su ga tom prilikom intervjuirali za Rolling Stone, rekao je da je ploču povremeno vadio i preslušavao.

'Nismo razmišljali na način da ćemo čuvati ploču 50 godina da bude u savršenom, netaknutom stanju. Tkogod je kupio, imat će moje otiske prstiju na njoj', rekao je u tom intervjuu.

Na istoj aukciji Ringo je prodao i svoj Ludwig komplet bubnjeva za 2,2 milijuna dolara, kupio ga je već spominjani Jim Irsay.

1. Wu-Tang Clan - Once Upon a Time in Shaolin

Na vrhu ove top liste s postignutom cijenom od nevjerojatnih dva milijuna dolara nalazi se jedna od najneobičnijih priča u povijesti suvremene glazbe, ona o hip hop bendu Wu-Tang Clan i njihovom albumu otisnutom u samo jednom primjerku. Priča je takva da se albumu 'Once Upon a Time in Shaolin' u ovoj konkurenciji može malo i progledati kroz prste, jer je riječ o dvostrukom CD albumu, a ne vinilu.

Wu-Tang Clan su punih šest godina pripremali ovaj album, a onda 2015. odlučili da će napraviti nešto što nije nikad nitko: napravili su samo jedan primjerak, nisu ga plasirali ni online, uništili sve mastere i obrisali svaki digitalni trag nakon otiskivanja. Osim toga, svima zainteresiranima za kupnju zabranili su distribuciju materijala sljedećih 88 godina, odnosno 2103., a smije ga se puštati samo na zatvorenim slušaonicama.

I to nije sve, rekli bi TV trgovci. Tu jedinu kopiju albuma kupio je čovjek po imenu Martin Shkreli, farmaceutski magnat poznat po beskrupuloznom deranju bolesnih ljudi odvratno visokim cijenama, a koji je kasnije dolijao i bio osuđen za burzovnu prijevaru i udruživanje zbog malverzacija. Kad je kupio album, rekao je da će ga — bez obzira na zabranu — javno objaviti ako Donald Trump pobijedi na izborima 2016., ne znamo je li razlog obećanju bilo oduševljenje Trumom ili protest. Kad je Trump doista pobijedio, Shkreli je najavu samo djelomično ispunio, i objavio je samo kratke izvatke s albuma.

A onda je osuđen, i jedan od dijelova presude bila je i zapljena i prodaja njegove imovine kako bi se pokrilo skoro 7,5 milijuna dolara štete koju su pretrpjele žrtve njegovih malverzacija. U oduzetu imovinu spadao je i album Wu-Tang Clana, pa je još jednom prodan na aukciji, ovoga puta nepoznatom vlasniku i za nepoznati iznos.