LJEPOTE CRNOG NAPITKA

Ovih pet nacija razvile su vlastitu kulturu ispijanja kave. Kojoj biste se najlakše prilagodili?

07.10.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Ispijanje kave omiljeni je način buđenja, ali i provođenja slobodnog vremena za milijarde ljudi širom svijeta. Dovoljno je pogledati naše kafiće, u bilo koje doba bilo kojeg dana. Pesimisti to smatraju besposličarenjem, optimisti stvorenom kulturom ispijanja kave

U svijetu postoje bezbrojni načini konzumacije kave, i jednako brojne varijacije kako se taj omiljeni napitak može spremiti. I tako već stoljećima — najstariji zapisi o pečenju zrna kave sežu čak u 13. stoljeće, i tadašnje navike nisu se mnogo razlikovale od današnjih. Krajem 19. stoljeća kava postaje svjetski fenomen, a njezina popularnost najbolje se može pokazati brojkom od oko 2,25 milijardi šalica kave koje se svakog dana ispiju na svijetu. Zato ne treba čuditi da je kava druga po vrijednosti roba kojom se legalno trguje. Prva je nafta, a lošije su plasirani prirodni plin, zlato, pšenica, pamuk, kukuruz i šećer.

Premda su sličnosti naizgled velike, različite kulture i svjetske regije pripremaju ovaj napitak različito, i imaju različite običaje i rituale vezane uz konzumaciju. Izdvojili smo pet takvih zemalja, i običaje koji ih izdvajaju od drugih.

Meksiko

U Meksiku se proizvodi oko 60 posto svjetske kave. Tradicionalno, kava od tamnog prženog zrnja zove se cafe de olla, i poslužuje se u glinenim ćupovima. Tamošnji kavopije obično dodaju sirovi smeđi šećer od šećerne trske, kakao, a ponekad i štapić cimeta za dodatni okus. Ovo piće izvorno se počelo pripremati tijekom meksičke revolucije, četiri godine prije početka Prvog svjetskog rata, a cilj je bio jasan: podignuti raspoloženje i duh revolucionara.

Italija

U Italiji kultura kave traje od 16. stoljeća, doba renesanse, i sve do danas je važan dio tamošnjeg načina života. Talijani vole tijekom dana odvajati vrijeme za kavu, a — po tome smo slični, posebno u primorskim krajevima — konzumacija se smatra društvenim događanjem, uz kavu se druže s prijateljima i članovima obitelji, kava pokreće na razgovor čak i dotadašnje strance, jer nema boljeg načina za druženje i opuštanje.

Najpopularnija kava je, naravno, espresso, kojeg se ispija na brzinu i iz malih šalica ili čašica, stojeći nekoliko minuta za šankom. Premda i u Italiji nude brojne varijacije, na naručivanje američke kave, pa čak i kapućina poprijeko se gleda jer ih se smatra preteškim i lošim za probavu, posebno u popodnevnim satima, pa nisu pogodni za stil ispijanja kakav donosi espresso. Naravno, turistima će se oprostiti takav grijeh.

Finska

Pitate se što Finska radi u ovom društvu? Očito ne znate da tu nordijsku zemlju smatraju svjetskom prijestolnicom kave. Naravno, ne po proizvodnji nego po konzumaciji. Tek prije godinu dvije po količini ispijene kave po glavi stanovnika Finska je izgubila svjetski primat, jer je pretekla Nizozemska. Svaki Finac godišnje potroši 7,7 kilograma kave, u prosjeku svaki stanovnik popije 8-9 šalica dnevno, što uključuje i tople i hladne varijacije. Kavu koriste u kolačima, ali i u 'slanim' receptima. Trgovine kavom i kafići mogu se svuda naći, a ni jedno društveno okupljanje ili događanje ne može proći bez kave.

Premda se u Finskoj može naručiti i popularne su različite vrste napitaka nalik onima bilo gdje na svijetu, mnogi vole skandinavsku izmišljotinu kaffeost, kod koje se kavi dodaje - sir. Priprema se ulijevanjem kave u šalicu u kojoj su komadići suhog sira koji upija napitak i čini ga kremastijim. Tko voli, ili misli da će voljeti, neka izvoli.

Kuba

Vruća, gorka, jaka i kratka. Tako Kubanci piju svoju kavu. Još prije nego su bili izmišljeni lončići za kuhanje kave, pogotovo mokka ili aparati za filter kavu, na Kubi su kavu filtrirali sa šećerom, koristeći neku vrstu lijevka napravljenog od tkanine. Danas se kava filtrira bez šećera na modernije načine.

Kuba je otok gdje je kultura kave duboka i bogata, uostalom oni kavu i proizvode, zato je taj napitak doslovno svuda. Tamošnji kavopije nisu naročito zainteresirani za instant, kapućino ili — nedajbože — bezkofeinsku kavu, jer ih zanima samo 'prava stvar'. A ona se tamo zove cafecito, i bit će ponuđena svakom gostu, kad god dođe, u bilo koje doba dana ili noći.

Etiopija

U staroj zemlji roga Afrike, odakle kava zapravo potječe i odakle se proširila svijetom, doista postoje ceremonije posvećene kavi. Obično ih vode mlade žene u tradicionalnim nošnjama, događanje traje satima i važan su dio nacionalne kulture i društvenog života. Kava je u Etiopiji nacionalno piće, a na spomenutoj ceremoniji priprema se tako da žene peku zrnje u tavi nad peći na drva, melju tako pripremljeno zrnje i onda pripravljaju napitak u posebnoj glinenoj posudi koja se na tamošnjem jeziku zove jebena (doista se tako zove, smetalo nekom čistuncu ili ne). Kad je kava spremna za posluživanje i konzumiranje, najmlađe dijete donosi prvu šalicu najstarijoj prisutnoj osobi, čime se ritual završava.