CROWDFUNDING U KULTURI

Kuća Klajn Jerka Marčića i Dunje Bovan u Klanjcu: oaza za življenje, utočište kreativcima

06.02.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Čak i ako niste romantik, malo je vjerojatno da uspijevate ostati ravnodušni pred nesvakidašnjim pričama onih koji, potaknuti nizom neočekivanih egzistencijalnih nedaća, u sebi pronađu nadahnuće i inspiraciju za potpuni životni preokret. Jedan od takvih primjera su glumac i dramski pedagog Jerko Marčić (42) i njegova partnerica Dunja Bovan (32), producentica u kulturi.

Oni su se, zatečeni potresom i pandemijom, gotovo preko noći odlučili na odvažan, gotovo bajkovit korak – odseliti iz središta Zagreba i kupiti napuštenu, povijesnu Kuću Klajn u pitoresknom zagorskom gradiću Klanjcu, u kojoj će izgraditi svoju životnu oazu i ujedno pokrenuti jedinstvenu umjetničku rezidenciju.

U novi ambijent preselili su 2019. godine, a nakon intenzivnih radnih akcija u koje su se uključili njihovi brojni prijatelji, volonteri i mještani, kuća je prošlog ljeta već zaživjela raznim kulturno-umjetničkim aktivnostima.

Trenutno preko crowdfunding kampanje, koja je otvorena do kraja veljače, prikupljaju sredstva za obnovu nekadašnje kinodvorane Martin u prizemlju kuće, s ciljem da u njoj oforme multifunkcionalni prostor za filmske projekcije, kazališne predstave i druge srodne sadržaje.

O tome kako su došli na ovu ideju, što ih je potaknulo da iza sebe ostave užurbani gradski ritam te kako danas izgleda njihova svakodnevica i koji su daljnji planovi s Kućom Klajn, razgovaramo s Jerkom Marčićem.

- Želja o kupnji vlastitog životnog prostora, bliže prirodi i miru, izvan dinamike užurbanog centra Zagreba, već je neko vrijeme tinjala u nama. Potencirala su je i određena nezadovoljstva vezana uz naše poslove, a koja su se generirala kroz godine. No, ključni udarac zadali su nam potres i pandemija, zbog kojih smo oboje ostali bez poslova i prihoda. Odlučili smo stoga preuzeti odgovornost za vlastitu sudbinu, započinje Jerko njihovu priču.

Sve dotad njihova je svakodnevica bila ispunjena brojnim poslovnim i društvenim aktivnostima. Jerkova bogata biografija obuhvaća niz zapaženih i nagrađivanih kazališnih i filmskih uloga - bio je između ostalog član Kerempuhovog ansambla, igrao u Slovenskom mladinskom gledališču u Ljubljani, u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, radio je kao asistent Bobe Jelčića na odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti te kao asistent Rade Šerbedžije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Iza Dunje je pak dugogodišnje bogato iskustvo u produkciji domaćih filmskih festivala. No, kao što znamo, korona je cijeli kulturni sektor bacila na koljena, a najteže se to odrazilo upravo na slobodne umjetnike.

- Kuća se pojavila u pravom trenutku i to čistim spletom okolnosti; kao da je na neki način materijalizirala naše želje i snove. Očarala nas je već pri prvom susretu svojom prošlošću, atmosferom i napuštenom kinodvoranom, pobudivši inspiraciju da u njoj pokrenemo umjetničku rezidenciju. Stvari su se od tog časa prirodno počele kretati u tom smjeru, kaže Jerko.

Ne radi se doduše o običnoj, zapuštenoj obiteljskoj vili jer povijest Kuće Klajn, koja se prostire na čak 900 četvornih metara, iznimno je interesantna i živopisna. Od 1937. godine - kada ju je za svoju obitelj dao izgraditi mještanin Albert Novak - pa sve do danas, kuća je mijenjala razne namjene, no uvijek je funkcionirala kao itekako važno društveno središte klanječke zajednice.

Za vrijeme njezina prvog vlasnika u njoj je otvorena prva klanječka knjižnica, osnovano je planinarsko društvo, a održavale su se i silvestarske i pokladne zabave. Nakon nacionalizacije krajem Drugog svjetskog rata dana je na raspolaganje za brojne gospodarske i kulturne djelatnosti, pa su u njoj između ostalog djelovali internat za djecu s Kozare, večernja škola, tiskara, kino, autoškola, dvorana za satove plesa, radio postaja, pa čak i - hotel.

Prije desetak godina ponovno je vraćena originalnim vlasnicima koji su je ponudili na prodaju, no ozbiljnih kupaca godinama nije bilo. Sve dok za oko nije zapela Jerku i Dunji koji su, iako suočeni s lošim općim stanjem ovog napuštenog zdanja, u njemu prepoznali potencijal za svoj životni prostor. Ali i prostor koji mogu ponuditi svim kreativcima, putnicima i zajednici, kao jedinstveno mjesto za boravak, kreaciju i umjetničke izvedbe, izvan dinamike velikog grada.

- Ova kuća za većinu Klanjčana predstavlja sjećanje, povijest… Uz nju su vezani odlasci u kino, šahovski turniri, pohađanje autoškole i još štošta. U ljeto 2021. kuću smo otvorili za javnost i predstavili se zajednici pokretanjem brojnih edukativnih, filmskih, istraživačkih i izvedbenih programa. Odaziv je bio velik, pa su tako osim Klanjčana sadržaje posjetili i oni iz susjednih mjesta, ali i iz Zagreba. S programom 'Suvremeno u Zagorju' gostovali smo u Humu na Sutli, Gornjoj Stubici, Zaboku, pa nas je tako upoznao i dio njihove publike, nabraja nam Jerko.

Ipak, najveći uspjeh polučilo je 'Kino pred Kućom', filmske projekcije pod zvijezdama na travnatoj površini pokraj kuće. U njima su uživale sve generacije, od onih najmlađih koji su prvi put sjedili ispred kino-platna, do onih najstarijih koji su se s nostalgijom prisjećali redovnih odlazaka u kino.

Na gornjem katu kuće, u sedamdesetak četvornih metara, uredili su za sebe ugodan i šarmantan životni prostor, opremivši ga namještajem i stvarima iz svog zagrebačkog doma, ali i brojnim retro komadima koje su im darovali prijatelji i obitelj.

Svi ostali dijelovi zdanja služit kao uvijek i svima dostupan izvedbeni i radni prostor. Na prvom katu bit će specijalizirana knjižica, na tavanu prostorije za seminare i umjetnička istraživanja, a u prizemlju dvorana za pokuse i zajednička kuhinja s blagovaonicom te kinodvorana koju tek čeka detaljna revitalizacija i digitalizacija.

- U sceni iz „Batmana“ iz 1989., u ogromnoj blagovaonici za predimenzioniranim stolom Vicki Vale pita Brucea Waynea: 'Voliš li jesti ovdje?' A on odgovara: 'Iskreno, nikada do sad nisam bio u ovoj prostoriji', opisuje u šali Jerko njihove prve dane u kući nakon useljenja, pa nastavlja:

- Prostori u kući vrlo su inspirativni za maštanje, razmišljanje, kombiniranje, planiranje. Kuća nas i dalje ne prestaje oduševljavati pa se naše zamisli o uređenju pojedinih prostorija iz dana u dan mijenjaju. Ne brine ih, tvrdi, što će se kućom u kojoj žive, osim njih samih, vrzmati i razni drugi ljudi.

- Suživot privatnog života i društvenih sadržaja koji će se zbivati pod istim krovom osjećamo kao nešto što je ovoj kući prirodno i tome se veselimo, kaže.

Slaže se kako je ovo jedinstven primjer kombiniranog privatnog i društvenog vlasništva.

- Iako su i u drugim gradovima i mjestima postojali ili još postoje društveni domovi i kina, ova priča nešto je specifičnija. U našem slučaju riječ je privatnoj investiciji i privatnom vlasništvu koje za cilj ima biti društveni prostor, otvoren za zajednicu i umjetnike. Pogotovo je to potrebno danas, u okolnostima kad nezavisna kultura uglavnom nema adekvatan prostor za rad, pojašnjava Jerko.

Kuća Klajn - Klanjec Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

Tvrdi kako je život u Klanjcu na njih djelovao gotovo terapeutski, pa u Zagreb idu isključivo zbog posla ili obaveza. Posljednjih mjeseci nešto češće jer Jerko trenutno u ZKM-u aktivno priprema ulogu u predstavi 'Braća Karamazovi', a redovno igra i u Kerempuhovim 'Ja od jutra nisam stao' te 'Hrvatski put ka sreći'. Ipak, uvijek se iznova veseli povratku u svoju kućnu oazu i prirodu.

U 2022. nastavljaju s filmsko-izvođačkim radionicama za mlade, programom gostovanja dramskih, plesnih i cirkuskih predstava 'Suvremeno u Zagorju', ljetnim 'Kinom pred Kućom', te rezidencijalnim umjetničkim programima za gostujuće umjetnike koji će živjeti i stvarati u Kući. Programe osmišljava i provodi udruga Kućni kolektiv, čiji su članovi samostalni umjetnici, kulturni radnici, nezavisni autori i stručnjaci iz područja arhitekture, urbanizma i restauracije te suvremenih izvođačkih praksi.

No, najvažnija stavka trenutno je renovacija postojeće kinodvorane i pokretanje redovnog programa kina Martin. Tim povodom na platformi Kickstarter pokrenuli su crowdfunding kampanju za prikupljanje iznosa od 375.000 kuna za njezino uređenje.

- Kako cijela filozofija kuće u fokus stavlja zajednicu i suradnju kolektiva, tako i kampanja počiva na doprinosu zajednice. Nekome se deset dolara može činiti kao premali iznos, ali uvjeravam vas da svaki doprinos znači. Razumijemo, naravno i one kojima je istih tih 10 dolara puno za izdvojiti, pojašnjava Jerko, i govori nam za kraj:

- Svaka kuća u simboličkom smislu znači sigurnost, utočište, podršku i ljubav. Da bi bila temelj razvoja, dijeljenja i kreativnosti, potrebno je ulaganje vlastitih i kolektivnih resursa njenih ukućana. Na taj će se način plodovi kreacije nedvojbeno prenijeti i na širu zajednicu.