POZADINSKE PRIČE

Kako je Sinatra pokušavao zaustaviti 'Kuma'

03.08.2022 u 08:08

Bionic
Reading

Svakom filmskom početniku poznato je da film 'Kum', prvi iz slavnog serijala, zauzima cijenjeno mjesto u povijesti filma. Čuvena saga Francisa Forda Coppole o zločinačkoj obitelji Corleone, s Marlonom Brandom, Al Pacinom i Jamesom Caanom u glavnim ulogama, ove je godine proslavila 50. rođendan.

Ovaj film je veliki jubilej dočekao na drugom mjestu popisa sto najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta, odmah iza 'Građanina Kanea' Orsona Wellesa, a ispred 'Casablance' Michaela Curtiza.

Uz slavni film vezane su brojne zanimljivosti i anegdote. Jedna od najupečatljivijih ona je vezana uz utjecajnoga Franka Sinatru. Naime, mafijaško remek-djelo iz 1972. doživjelo je njegovu negativnu kritiku. Sinatra je svoje mišljenje vrlo jasno iznio još dok se roman Maria Puza iz 1969. adaptirao za film. U legendarnom ispadu u holivudskom restoranu Chasen's, Sinatra je zarežao na Puza: 'Uguši se. Samo daj, uguši se!'

Sinatrin glasni ispad tinjao je godinama. U svojoj knjizi 'Leave the Gun, Take the Cannoli: The Epic Story of the Making of The Godfather' Mark Seal kaže: 'Sinatra se na mnogo načina izdaleka nadvio nad produkciju 'Kuma'. Naime, on je bio suvlasnik hotela Las Vegas Sands, gdje je Puzo istraživao građu za svoj roman o mafiji'.

Sam Puzo u svom eseju 'Stvaranje kuma' iz 1972. kaže: 'Čak i prije nego što je knjiga izašla, moj je izdavač primio pismo od Sinatrinih odvjetnika koji su zahtijevali uvid u rukopis'. Izdavač je zahtjev pristojno odbio.

Kad je 'Kum' objavljen, mnogi su pretpostavili da je jedan od likova romana, Johnny Fontaine, alkoholičar, ženskaroš i bivši popularni pjevač koji se okreće kumu kako bi oživio svoju karijeru filmskom ulogom, modeliran baš prema Sinatri. Za snimanja filma, pravni odjel Paramounta pokazao je zabrinutost zbog mogućnosti da ih Sinatra tuži, premda ih je Puzo uvjeravao da je uloga vrlo sporedna u filmu, što se na koncu i pokazalo točnim.

U Chasenu je zakuhalo kad je Puzo naletio na Sinatru. Puzo je večerao s producentom 'Kuma' Alom Ruddyjem dok je Sinatra pozdravljao Johna Waynea, koji se također našao u sali restorana ('Obojica su izgledali apsolutno super, bolje nego na ekranu, 20 godina mlađi', napisao je u svojim sjećanjima Puzo). Istovremeno, jedan drugi gost s dobrim vezama inzistirao je da Puza upozna sa Sinatrom. Brzo je krenulo naopako jer je, nakon što su njih dvojica prišla njegovu stolu, Sinatra rekao: 'Ne želim ga upoznati'. Puzo se ispričao rekavši: 'Slušajte, to nije bila moja ideja', za što je Sinatra pretpostavio da se odnosi na lik Fontainea. Potom je je počeo vikati i psovati te Puzu prijetiti batinama.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

'Ono što me zaboljelo bilo je to što je Talijan sa sjevera prijetio fizičkim nasiljem meni, Talijanu s Juga', napisao je Puzo, nazivajući to 'otprilike ekvivalentom Einsteinovom potezanju noža na Al Caponea'. Puzo, koji je preminuo 1999., otišao je bez incidenata. Ali Ruddy, čija sjećanja čine osnovu serije 'Ponuda', daje živopisniji prikaz u Sealovoj knjizi:

'Dva konobara drže Marija. Izvukli su Puza van i posjeli ga u moj auto', rekao je Ruddy Sealu, ističući da je Puzo nakon toga bio uznemiren, govoreći: 'U kući u kojoj sam odrastao moja majka je u kuhinji držala dvije slike u kuhinji - jednu pape i jednu Sinatre. A činjenica da se Franku Sinatri ne sviđam ili da on misli da bih sve učinio da ga povrijedim, slama mi srce'.

Ipak, Sinatra je uspio iskoristiti svoj utjecaj kako bi se upleo u odabir glumaca za film. Pjevač Al Martino, koji je glumio Fontainea u 'Kumu', rekao je Sealu da je bio upozoren da ne glumi tu ulogu - 'Ako prihvatiš ulogu, Sinatra će ti zauvijek zabraniti pristup Las Vegasu', prisjetio se Martino, dodajući da je nastavio nastupati u Vegasu: 'Ja sam zadnji tip kojemu možeš prijetiti. Bio sam jako tvrd u vezi toga. Uhvatio sam bika za rogove!'

Na proslavi 50. godišnjice 'Kuma', gdje je predstavljena potpuno restaurirana verzija filma (izdana na ultra HD Blu-rayu), Coppola je za USA TODAY ispričao o svom slučajnom susretu sa Sinatrom, prije snimanja filma. Taj je susret bio mnogo lakši, a Sinatra se čak šalio o preuzimanju Brandove uloge kao glave mafijaške obitelji.

'Kao u šali je rekao: Zašto ne bismo kupili film od Paramounta i ja ću glumiti kuma', prisjetio se Coppola.