MAFIJAŠKA ROMANTIKA

Ponuda koja se ne može odbiti: Prodaje se sicilijanski dvorac don Corleonea

20.02.2022 u 10:24

Bionic
Reading

Ako ste ljubitelj filmske trilogije „Kum“ Francisa Forda Coppole, nedvojbeno jednog od najpoznatijih i najhvaljenijih djela kinematografske umjetnosti ikada, možda ste poželjeli živjeti, ili bar stanovati, kao netko od njezinih (anti)junaka. Novitet na tržištu nekretninama je sicilijanski dvorac iz trećeg nastavka, u kojem ponovo briljira Al Pacino.

Naime, dvorac i posjed stavljeni su na prodaju, koja će zbog cijene, troškova obnove i održavanja objekta i posjeda vjerojatno malo potrajati. Zadivljujuće imanje, poznato kao dvorac obitelji Pennisi Floristella, prostire se na 4000 četvornih metara i uistinu je prikladno za (holivudske) kraljevske obitelji.

Povijest velikog posjeda seže do u konac 19. stoljeća, kada je barun Pennisi pozvao arhitekta iz Palerma Giuseppea Matricola da sagradi vilu koja bi udomila njegovu opsežnu zbirku umjetnina. Rezultat je bio eklektičan neogotički posjed koji se sastojao od tri dvokatne zgrade i dvije kule.

Impresivni trijem građevine otvara se prema veličanstvenom mramornom stubištu s visokim stropom i kamenim lučnim stupovima. Izvana, zakrivljeni lukovi i zidine ovom jedinstvenom posjedu daju hiroviti ugođaj, dok uz slike iz zbirke Paula Pennisija interijer krase bizantski ukrasi i stropni geometrijski uzorci u zlatnoj i plavoj boji. Dvorac ima 22 spavaće sobe, osam potpuno opremljenih kupaonica, vinski podrum, umjetnički atelje, knjižnicu, kapelicu (ukrašenu fantastičnim freskama Giuseppea Sciutija) i dva velika balkona s pogledom na bujni, gotovo hektar prostrani park.

  • +5
Dvorac iz Kuma 3 na Siciliji Izvor: Sotheby's International / Autor: Promo

'Radi se o nekretnini koja izražava snažan karakter i uživa ogroman potencijal, zbog svoje povijesti, lokacije, arhitekture i prostora. Kada se obnovi, može se prilagoditi različitim potrebama i suvremenim ukusima bez promjene izvorne strukture', obznanila je Diletta Giorgolo, voditeljica tvrtke za nekretnine Residential Italy.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: YouTube

Imanje staro 140 godina čudom je preživjelo razorni potres 1908. koji je potresao južnu Italiju i uništio sicilijanski grad Messinu. Tijekom Drugog svjetskog rata britanska vojska bombardirala je Acireale, mali obalni gradić u kojem se nalazi dvorac, ali posjed opet nije pretrpio nikakvu štetu. Slikoviti gradić dom je mnogih povijesnih znamenitosti, uključujući najstariju umjetničku akademiju na Siciliji, a ima i lijep pogled na Jonsko more.

Cijena? Za dvorac obitelji Pennisi Floristella treba izdvojiti 6 milijuna eura.